Dietologė patarė, kaip į mitybą įtraukti daugiau skaidulų

Nuolatinis kalorijų skaičiavimas veda link netinkamo santykio su maistu – dėl to neretai priaugama svorio. Specialistai siūlo problemą spręsti paprasčiau – tai padės ne tik atsisveikinti su kalorijų skaičiavimu, bet ir sumažinti apetitą, užtikrinti ilgesnį sotumo jausmą. 

D.Vaitkevičiūtė pataria rytinę košę gardinti sėklomis.<br> 123rf ir pranešimo autorių nuotr.
D.Vaitkevičiūtė pataria rytinę košę gardinti sėklomis.<br> 123rf ir pranešimo autorių nuotr.
Subalansuota mityba yra raktas į gerą savijautą bei sėkmingą asmeninį gyvenimą.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Subalansuota mityba yra raktas į gerą savijautą bei sėkmingą asmeninį gyvenimą.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Subalansuota mityba yra raktas į gerą savijautą bei sėkmingą asmeninį gyvenimą.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Subalansuota mityba yra raktas į gerą savijautą bei sėkmingą asmeninį gyvenimą.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Subalansuota mityba yra raktas į gerą savijautą bei sėkmingą asmeninį gyvenimą.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Subalansuota mityba yra raktas į gerą savijautą bei sėkmingą asmeninį gyvenimą.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 D.Vaitkevičiūtė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 D.Vaitkevičiūtė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 23, 2019, 8:33 AM, atnaujinta Nov 25, 2019, 8:14 AM

Visa paslaptis – skaidulinių medžiagų įtraukimas į mitybos racioną. Specialistai siūlo keletą paprastų būdų, leisiančių tai padaryti be didelio vargo.

„Įtraukti skaidulas į mitybos racioną verta dėl kelių priežasčių. Visų pirma, maistas, turintis daug skaidulų, padeda greičiau pajusti sotumo jausmą. Antra, įsisavinama mažiau blogųjų riebalų, o trečia – skatinama peristaltika ir palaikomas gerųjų žarnyno bakterijų balansas, turintis daug įtakos kūno masei reguliuoti“, – sako gydytoja dietologė Dalia Vaitkevičiūtė.

Sveiko maisto ruošinių įmonės „7Pack“ vadovas Mindaugas Katelynas pastebi, kad vis daugiau pirkėjų atkreipia dėmesį į produktų sudedamąsias dalis. 

„Pastebime tendenciją, kad pirkėjai vis labiau domisi sveika mityba, jiems rūpi produktų sudedamosios dalys. Suprantame skaidulinių medžiagų svarbą organizmui ir siekiame padidinti jų suvartojimą, todėl mūsų gaminamuose patiekaluose gausu avižų, migdolų, ispaninių šalavijų sėklų, lęšių ir kitų“, – sako M.Katelynas.

Suvartojama per mažai skaidulų

Nors daug kalbama apie riebalus, pridėtinį cukrų, baltymų naudą, dažnai pamirštama labai svarbi mitybos raciono dalis – skaidulos. Jos gali būti tirpios ir netirpios, atlieka skirtingas funkcijas ir yra labai svarbios kasdienėje mityboje.

„Deja, dažnai valgome perdirbtą ar vadinamąjį greitąjį maistą, kuriame šių maistinių medžiagų  yra minimaliai. Skaidulų daugiausia yra kruopose, daržovėse, ankštinėse daržovėse, sėklose, o jomis gausų maistą geriau vartoti tą dienos dalį, kai esame aktyvesni. Skaidulomis gausų maistą valgydami pusryčiams, užtikrinsime ilgesnį sotumo jausmą ir energijos turėsime ilgiau“, – pažymi D.Vaitkevičiūtė.

Statistika rodo, kad suvartojame per mažai skaidulų, tačiau labai svarbu rasti aukso vidurį ir suvartoti nei per daug, nei per mažai, kitu atveju sau labiau pakenksime nei padėsime.

„Apskaičiuota, kad vidutiniškai suvartojama vos 15 g skaidulų per dieną, kai rekomenduojama vidutinė dienos norma moterims – 25 g per dieną, vyrams – 38 g.  Tyrimai rodo, kad vaikų mityboje skaidulų taip pat yra mažiau nei reikia“, – pažymi D.Vaitkevičiūtė.

Nieko keisto, kad dėl šiuolaikinio gyvenimo tempo ne visada pavyksta užtikrinti visavertę mitybą, aprūpinančią organizmą visomis reikalingomis medžiagomis

„Net ir tokiais atvejais, kai darbas veja darbą, svarbu nepamiršti: subalansuota mityba yra raktas į gerą savijautą bei sėkmingą asmeninį gyvenimą. Net jei tam nelieka laiko, galima rinktis sveiko maisto tiekėjus, siūlančius visos dienos rinkinius, kuriuose gausu organizmui reikalingų medžiagų“, – sako M.Katelynas.

Kam labiausiai reikia skaidulų

Nors skaidulas rekomenduojama į mitybos racioną įtraukti visiems, tai padaryti, anot specialistų, ypač turėtų tie, kuriems nustatyti tam tikri sveikatos sutrikimai. 

„Vartojant pakankamai skaidulų, lengviau reguliuoti svorį, mažinama širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto rizika.

Labai svarbu pakankamai skaidulų pakankamai suvartoti tiems, kuriuos vargina vidurių užkietėjimas, sergantys hemorojumi. Tai dažnos ligos, o sergantieji savo gyvenimą galėtų palengvinti paprasčiausiai įtraukdami daugiau minėtų medžiagų. 

Pakankamas skaidulų kiekis gerina odos būklę, apsaugo nuo inkstų bei tulžies pūslės akmenų formavimosi. Skaidulos veikia kaip žarnyno šluota, šalinanti nereikalingus toksinus, patekusius su maistu“, – atkreipia dėmesį D.Vaitkevičiūtė. 

Gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, kad visgi per didelis jų suvartojimas gali sukelti organizmui nepalankią reakciją. 

„Skaidulomis gausus maistas gali provokuoti tokius  simptomus, kaip pilvo tempimas, pūtimas, gurguliavimas, diskomfortas pilve“, – teigia D.Vaitkevičiūtė.

Dietologės D.Vaitkevičiūtės patarimai norintiems įtraukti daugiau skaidulų į mitybos racioną

1. Rytinę košę, sriubą ar troškinius gardinkite sėklomis, ankštinėmis daržovėmis.

2. Bent kartą per dieną suvalgykite gausų dubenį šviežių salotų, kruopų ir mėgstamą vaisių.

3. Venkite perdirbtų maisto produktų, greitojo maisto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.