Mitybos specialistas patarė, kas geriausiai padės įveikti persivalgymo pasekmes

Didžiausios 2019 metų šventės, kurių visi taip laukėme, atėjo. Kaip per šventes nepriaugti papildomų kilogramų ir išlaikyti puikią savijautą?

 Iškrovos dienos stimuliuoja medžiagų apykaitą, padeda organizmui deginti  riebalų atsargas ir šalinti toksinus.  <br> 123rf nuotr.
 Iškrovos dienos stimuliuoja medžiagų apykaitą, padeda organizmui deginti  riebalų atsargas ir šalinti toksinus.  <br> 123rf nuotr.
Iškrovos dieną rekomenduojama suvartoti 600-800 kcal per dieną.  Raciono pagrindą turėtų sudaryti kruopos, daržovės, vaisiai, kurie užpildo skrandį ir suteikia sotumo jausmą. <br> 123rf nuotr.
Iškrovos dieną rekomenduojama suvartoti 600-800 kcal per dieną.  Raciono pagrindą turėtų sudaryti kruopos, daržovės, vaisiai, kurie užpildo skrandį ir suteikia sotumo jausmą. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Paulius Paulauskas, visuomenės sveikatos ir mitybos specialistas, „Inovatyvi mityba“ autorius

Dec 26, 2019, 12:10 PM, atnaujinta Dec 26, 2019, 12:14 PM

Pripažinkime – per šias šventes mažai kam norisi save varžyti prie šventinio stalo. Juk skanus maistas yra viena iš malonumo formų. Taip pat tai ir socialinė bendravimo forma, kuomet giminės, susėdę prie stalo, ragauja įvairius patiekalus, bendrauja. 

Visa tai tikrai žavu, kad šiame bėgančiame pasaulyje randame laiko sustoti ir tiesiog pasimėgauti žemiškais dalykais. Tačiau reikia atminti jog padauginus šio malonumo tai turi atitinkamas pasekmes.  Ar šios kelios dienos, kuomet persivalgoma, gali padaryti didelę žalą? 

Jeigu esate visiškai sveikas ir subalansuota mityba yra jūsų kasdienybė, tikrai nereikia teisti savęs, kad nusižengėte mitybos režimui. Per šventes didesnį dėmesį reikėtų atkreipti tiems, kurie yra rizikos grupėje: senyvo amžiaus žmonės, turintys daug antsvorio, sergantys širdies ir kraujagyslių ligoms ir turintys aukštą kraujospūdį. Jie turėtų vartoti mažiau riebių gyvūninės kilmės produktų, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų, cholesterolio, bei vengti ypač sūraus maisto. Statistika sako jog per šventes išauga miokardo infarkto tikimybė. Tam įtakos turi didelis nerimas, bei, žinoma, suvartojamas alkoholio kiekis.

Sveikos mitybos principai

Svarbiausias ir esminis mitybos principas – saikingumas. Pilnumo jausmas ateina vėluodamas, todėl visada yra pavojus persivalgyti. Tiesa ta, kad didesnė maisto porcija malonumo ir naudos nesuteiks net per šventes.  Pasistenkite mėgautis kiekvienu maisto kąsniu iš lėto, pajusdami visus jo teikiamus skonius. Jeigu valgote skubėdami ir nesusikoncentravę į maistą, blogai jį sukramtote, greitai prikemšate skrandį ir persivalgote.

Reikia atminti, kad sotumo jausmas atsiranda pamažu, valgant lėtai, praėjus maždaug 20-30 min. nuo pirmojo kąsnio. Laikykitės paprastos taisyklės – verčiau liaukitės valgyti, kai pajuntate, kad dar šiek tiek tilptų. Mat suvalgyti mažiau maisto negu leidžia jūsų skrandžio galimybės,  visada geriau, nei prisikirsti per daug. Persivalgymo pasekmė – tai apsunkimas, sutrikęs virškinimas, pilvo pūtimas ir skausmas, papildomo svorio prieaugis.

Pasimėgauti ir savęs nevaržyti tikrai galite – geriausias būdas visko išragauti ir kuo mažiau sau pakenkti – paskirstyti šventinių patiekalų valgymo laiką, kuomet maistas ragaujamas  ilgesnį laiko periodą, neskubant. Žalingiausia, kuomet per 1-2 valandas privalgoma daug skirtingų patiekalų, viskas užpilama dideliu kiekiu skysčio. Po tokio valgymo sprinto tikrai pasijausime apsunkę ir maisto teikiamą malonumą užgoš persivalgymo pasekmės. 

Per šventes nederėtų pamiršti fizinio aktyvumo, tikrai nebūtina eiti sportuoti, tačiau judėti būtina. Taip ne tik pagreitinsite medžiagų apykaitą, bet ir papildomai sudeginsite kalorijų. Prieš sėdant prie stalo, viduryje šventės ar po visko tiesiog išeikite pasivaikščioti. Kartu su artimaisiais galite nuvykti į artimiausią parką. Atrodo tai paprastas metodas, bet jis tikrai efektyvus ir rekomenduotinas šiuo periodu.

Kaip pašalinti persivalgymo pasekmes? Puikus pagalbininkas – iškrovos diena, kai vartojamas mažesnis kiekis kalorijų arba visiškai nevartojama maisto. Iškrovos dienos stimuliuoja medžiagų apykaitą, padeda organizmui deginti  riebalų atsargas ir šalinti toksinus.  

Iškrovos dieną reikėtų išgerti 2-3 l vandens, taip pat galima rinktis žolelių arbatas. 

Badauti po švenčių tikrai nereikia, gali būti per didelis iššūkis. Tačiau iškrovos diena po Kalėdų ir sutikus Naujuosius tikrai padės. Rekomenduojama suvartoti 600-800 kcal per dieną.  Raciono pagrindą turėtų sudaryti kruopos, daržovės, vaisiai, kurie užpildo skrandį ir suteikia sotumo jausmą. 

Jeigu anksčiau nesate badavę, tai gali pasirodyti neįprasta ir netgi baugu. Tačiau išsigąsti nereikėtų, nes sveikatai tai nėra pavojinga. 

Atminkite – jeigu iškrovos dieną darote pirmą kartą, nerekomenduojama užsiimti labai aktyvia veikla, stenkitės neplanuoti sunkių darbų. 

Šiais laikais turime galimybę valgyti tiek, kiek norime. Mūsų protėviai turėjo laikytis priverstinių iškrovos dienų. Mūsų organizmo mechanizmai, skirti iškęsti alkį ir badą, vis dar aktyvūs, tad iškrovos dieną jie palaiko medžiagų apykaitos pusiausvyrą. 

Po dienų, kai valgoma itin daug ir sočiai, iškrovos diena yra puiki prevencinė priemonė palengvinti sunkaus virškinimo simptomus.  Tokios dienos kategoriškai draudžiamos besilaukiančioms ir maitinančioms krūtimi moterims, sergant cukriniu diabetu bei chroniškomis kepenų ar inkstų ligomis. Po iškrovos dienos nerekomenduojama organizmo staiga apkrauti sunkiu maistu, todėl dieną pradėkite nuo vaisių, uogų.

Šventės yra džiaugsminga tradicija, kuomet susitinkame su senais matytais artimaisiais. Visi ragaujami patiekalai tai tik priedas, nepamirškite to! Linkiu visiems jaukių ir linksmų švenčių!

„Inovatyvi mityba“ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.