Gydytojas pasakė, kada prieš miegą vėliausiai galima atsigerti

Žmonės mėgsta arbatoms naudoti įvairius augalus, net nesigilindami, kaip jie veikia ir kokia galima jų tarpusavio reakcija. Dažniausiai yra vadovaujamasi tik skoninėmis savybėmis. Tačiau augalai turi labai daug poveikių, apie kuriuos net nenutuokiame. 

Jeigu naktį norite ramiai išsimiegoti, negerkite skysčių prieš pat miegą.<br> 123rf nuotr.
Jeigu naktį norite ramiai išsimiegoti, negerkite skysčių prieš pat miegą.<br> 123rf nuotr.
Jeigu naktį norite ramiai išsimiegoti, negerkite skysčių prieš pat miegą.<br> 123rf nuotr.
Jeigu naktį norite ramiai išsimiegoti, negerkite skysčių prieš pat miegą.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Žinių radijas“

Jan 16, 2020, 8:27 PM, atnaujinta Mar 4, 2024, 3:11 PM

Turbūt nė vienas vyras nėra susimąstęs, kodėl jam neverta vartoti mėtų arbatos ir kokiomis savybėmis pasižymi būtent ši arbata.

Apie tai kalbėjo „Žinių radijo“ laidos „Sveikatos laikas“ svečiai – šeimos gydytoja Aldona Jankavičienė, gydytoja neurologė Dalia Matačiūnienė ir gydytojas urologas Vytautas Kamarauskas.

V.Kamarauskas priminė, kada vakare vėliausiai galima atsigerti kokių nors skysčių – vandens, arbatos, kavos ar suvalgyti sriubos.

„Skysčius vartoti reikia baigti, kai iki miego lieka pusantros-dvi valandos. Stambesniam  žmogui liautis vartoti skysčius reikėtų anksčiau, iki miego likus trims valandoms, o turintis greitą medžiagų apykaitą gali atsigerti ir likus porai ar pusantros“, – sakė V.Kamarauskas.

Šeimos gydytojos A.Jankavičienės teigimu, apkūnūs žmonės naktį priversti dažniau šlapintis dėl lėtesnės medžiagų apykaitos. 

„Jeigu lieknas žmogus dažnai vos pavalgęs bėga į tam tikrą vietą, tai apkūnesni neturi tokios prabangos. Todėl jiems reikėtų anksčiau baigti ir valgyti, ir gerti – iki miego likus maždaug trims valandoms“, – patarė A.Jankavičienė.

Tiks ne bet kokia arbata

Taip pat svarbu ir kas geriama vakare. Kavos daugelis vengia dėl stimuliuojančio poveikio, nors kai kurie žmonės sako, kad vakare išgėrę kavos netgi geriau miega. 

Iš tiesų, pasak V.Kamarausko, vertėtų įvertinti ir tai, kad kava yra šlapimą varantis skystis, tad tai gali sutrikdyti miegą. 

„Lygiai taip pat veiks ir sriuba su petražolėmis, krapais, porais, kurie taip pat varo šlapimą. Arba petražolių arbata. 

Vakare geriausia gerti vandens. O jeigu renkatės arbatą, puikiai tiks spanguolės, bruknės, nes jos nevaro šlapintis“, – pabrėžė V.Kamarauskas. 

Rinkdamiesi žolelių arbatas žmonės dažniau vadovaujasi įpročiais ar skoniu, bet nelabai žino, koks jų poveikis. 

Pavyzdžiui, mėtos turi raminančio poveikio, ir jos kaip tik tinka vakare.

Tačiau, pasak V.Kamarausko, mėtos labiau tinka vyresniems, bet ne jauniems vyrams – pasirodo, mėtos turi potenciją slopinančio poveikio. „Mėtų arbatos vyrui verta duoti, kad pas meilužę neitų“, – pajuokavo urologas.

Dėl persivalgymo vakare – bėdos ryte

Sutrikdyti miegą gali ne tik skysčių gausa, bet ir persivalgymas. 

Šeimos gydytoja A.Jankavičienė pastebėjo, kad gal net trečdalis žmonių skundžiasi neturėję laiko visą dieną pavalgyti, todėl vakarieniauja vėlai ir gausiai. Po to eina miegoti pilnu skrandžiu – ir organizmas naktį ne ilsisi, o dirba.

Kas nutinka, jeigu vakare persivalgoma arba valgoma prieš miegą? Pasak gydytojų, miegas tikrai bus blogesnis, žmogus dažnai prabus naktį, nepailsės, ryte bus blogos nuotaikos, nedarbingas. Be to, pastebėta, kad po neišmiegotos nakties padidėja kraujospūdis, pulsas. 

Gydytojos neurologės Dalios Matačiūnienės teigimu, peptidai, baltymai, fermentai, kurie išsiskiria virškinant, turėtų būti aktyviausi visai kitu paros metu. „Mes nesame sutverti taip, kad maitintumėmės naktį“, – pabrėžė ji.

Kita vertus, pasak jos, negerai ir eiti miegoti, kai skrandis visiškai tuščias, tad vakarienės nereikėtų atsisakyti, tačiau suvalgyti laiku. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.