Mokslininkai nustatė, kokio riebumo pienas trumpina mūsų biologinį amžių

Pienas – labai populiarus maisto produktas žmonių pirkinių krepšeliuose. Tačiau kokį rinktis – riebesnį ar liesesnį? 5 834 žmones JAV apėmęs tyrimas rodo, kad nuo šio sprendimo priklauso labai daug – vos 1% riebumo skirtumas gali nulemti 4,5 biologinio amžiaus metus.

Pienas – labai populiarus maisto produktas žmonių pirkinių krepšeliuose.<br>123rf nuotr.
Pienas – labai populiarus maisto produktas žmonių pirkinių krepšeliuose.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2020, 6:03 PM, atnaujinta Jan 27, 2020, 9:23 AM

Biologinis amžius, skaičiuojamas pagal pagrindinius fiziologinius rodiklius, leidžia geriau suprasti, kaip organizmas sensta dėl aplinkos ir gyvenimo būdo faktorių. Jei sportuosite, sensite lėčiau. Teigiamos įtakos turės ir sveikas maistas ir net pieno riebumas – jei vietoje 2% riebumo pieno rinksitės 1% riebumo produktus, jūsų biologinis amžius didės žymiai lėčiau.

Šįkart mokslininkai patyrinėjo 5 834 žmonių pieno gėrimo įpročius bei biologinį amžių. Mokslininkai atkreipė dėmesį į tokius faktorius kaip telomerų (chromosomų galiukų, kurie trumpėja su amžiumi) ilgį, geriamo pieno riebumą ir pieno vartojimo dažnumą. Mokslininkai norėjo surasti galimai egzistuojančius priežastinius ryšius. Ir surado.

Vos 1% skirtumas pieno riebume nulemia pastebimai sutrumpėjusius telomerus. Mokslininkai tyrinėjo tik suaugusius žmones, kurie pieną geria jau metų metus. Ir pastebėjo, kad 2% riebumo pieną geriančių žmonių telomerai yra 69 poromis trumpesni nei tų, kurie geria 1 % riebumo pieną.

69 poros tikriausiai jums nieko nesako, tačiau tai yra maždaug 4,5 biologinio amžiaus metai. Žinoma, kuo pienas riebesnis, tuo senstama greičiau – tie, kurie gėrė nenugriebtą pieną, savo telomerus sutrumpino 145 poromis, lyginant su lieso pieno vartotojais.

Tačiau suaugę žmonės pieno išgeria ne tiek ir daug. Tik mažiau pusė tyrimo dalyvių pieną geria kasdien, dar ketvirtadalis – kartą per savaitę. 13 % negėrė jokio karvės pieno. O mažiau nei trečdalis gėrė nenugriebtą pieną, apie 30 % dalyvių – 2% riebumo pieną. Apie 10 % dalyvių rinkosi 1%, o 17 % – 0% riebumo pieną.

Taigi, tik nedidelė dalis apklaustų žmonių iš tikrųjų perdėtai greitai save sendino riebiu pienu. Jei šis tyrimas būtų atliktas keliais dešimtmečiais anksčiau, rezultatai būtų buvę visiškai kitokie, nes anksčiau pieną kasdien gėrė kone kiekvienas suaugęs laktozę toleruojantis žmogus.

Tai daugiau jokio pieno? Na, šis tyrimas to neteigia. Greičiau jau priešingai – tie, kurie negėrė pieno, susidūrė su greitesniu telomerų trumpėjimu nei tie, kurie rinkosi 1% riebumo pieną.

Visai neseniai buvo pasirodęs ir šiek tiek kitoks tyrimas, kuris įrodė, kad nenugriebtą pieną vaikystėje gėrę vaikai suaugę rečiau būna kamuojami antsvorio.

Šie tyrimai vienas kitam neprieštarauja, nes vienas kalba apie vaikus ir viršsvorį, kitas – apie suaugusius žmones ir biologinį amžių.

Su amžiumi keičiasi ir mityba. Jums jau nereikia mokyti savo kūno skaidyti riebalus, jūs nebeaugate, todėl reikėtų rinktis liesesnį pieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.