4 produktai, kuriuos vartokite saikingiau, jei norite išvengti lėtinių ligų

Uždegimas – tai vienas iš natūralių organizmo mechanizmų, suaktyvinančių kraujotaką toje zonoje, kurioje kovojama su infekcijomis ir toksinais.

 Pradėkite dėti mažiau cukraus į rytinę kavą, ir palaipsniui sumažinkite jo kiekį iki nulio.<br> 123rf nuotr.
 Pradėkite dėti mažiau cukraus į rytinę kavą, ir palaipsniui sumažinkite jo kiekį iki nulio.<br> 123rf nuotr.
„Siekite, kad bent pusė jūsų vartojamų grūdų būtų nesmulkinti“, – patarė F.Largeman-Roth.<br> 123rf nuotr.
„Siekite, kad bent pusė jūsų vartojamų grūdų būtų nesmulkinti“, – patarė F.Largeman-Roth.<br> 123rf nuotr.
„Siekite, kad bent pusė jūsų vartojamų grūdų būtų nesmulkinti“, – patarė F.Largeman-Roth.<br> 123rf nuotr.
„Siekite, kad bent pusė jūsų vartojamų grūdų būtų nesmulkinti“, – patarė F.Largeman-Roth.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 27, 2020, 8:07 AM

Kai susižalojame nesmarkiai, patiriame ūminį uždegimą, kuris nėra itin pavojingas (mėlynė ar patinusi kulkšnis, gyja tik keletą dienų).

Tačiau kai uždegimas tampa lėtinis, jis gali sukelti rimtų sveikatos problemų, pavyzdžiui, širdies ligą, vėžį, lėtinę apatinių kvėpavimo takų ligą, artritą, Alzheimerio ligą ir insultą.

Teisingas maisto pasirinkimas – tai vienas iš pagrindinių natūralių būdų, padedančių valdyti uždegimą organizme. Esama daugybės sveiko maisto, padedančio kovoti su uždegimu, ir nesveiko maisto, kuris pablogina situaciją. 

Sveikatos specialistų teigimu, svarbiausia žinoti maisto produktus, kurių reikia vengti, kad sumažėtų organizmo priešuždegiminė reakcija.

1. Įvairios cukraus formos

„Pridėtinis cukrus javainių batonėliuose, grūdų produktuose, kavos gėrimuose gali padėti vystytis lėtiniam uždegimui – dėl jų išsiskiria citokinai, padidėja kraujospūdis“, – sakė mitybos specialistė, „Eating in Colour“ autorė Frances Largeman-Roth. 

„Per didelis cukraus suvartojimas įvairiomis formomis gali padidinti 2 tipo diabeto, atsparumo insulinui ir net vėžio riziką“, – pridurė Andrew Abrahamas, „Orgain“ įkūrėjas ir generalinis direktorius.

Nepainiokite šių maisto produktų su tais produktais, kuriuose esama natūraliai esančio cukraus, pavyzdžiui, vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų ir pieno produktų. Mes kalbame apie cukrų, kurio dedama į maisto produktus ir gėrimus, norint juos pasaldinti (išskyrus medų, kuris, kaip įrodyta, mažina uždegimą).

Nors ir labai sunku iš mitybos visiškai pašalinti pridėtinį cukrų, mes tikrai galime stengtis vartoti jo mažiau.

„Pradėkite dėti mažiau cukraus į rytinę kavą, ir palaipsniui sumažinkite jo kiekį iki nulio. Ir būtinai skaitykite maisto produktų etiketes“, – patarė Largeman-Roth. 

2. Transriebalai

Nors dauguma prekės ženklų iš savo maisto produktų pašalino transriebalus – ingredientų sąraše jie vadinami „iš dalies hidrintais riebalais“ – tam tikruose maisto produktuose jų vis dar yra.

Nustatyta, kad transriebalai sukelia organizmo uždegimą, o jų vartojimas susijęs su koronarine širdies liga.

3. Rafinuoti angliavandeniai

Skirtumas tarp neskaldytų ir rafinuotų grūdų yra tas, kad nesmulkintus grūdus sudaro visas grūdų branduolys (sėlenos, gemalas ir endospermas). Pavyzdžiui, rudieji ryžiai, avižiniai dribsniai ir rupūs kukurūzų miltai – tai nesmulkinti grūdai.

Rafinuoti grūdai susmulkinami, taip pašalinamos sėlenos ir maistingų medžiagų turintis gemalas. Maistingosios medžiagos pašalinamos iš baltų miltų, baltos duonos, baltų ryžių. Rafinuotų grūdų produktais labai lengva persivalgyti ir, pasak F.Largeman-Roth, jie gali sukelti lėtinį uždegimą. Tyrimai taip pat rodo, kad viso grūdo produktai padeda sumažinti uždegimą organizme. 

„Siekite, kad bent pusė jūsų vartojamų grūdų būtų nesmulkinti“, – patarė F.Largeman-Roth.

4. Raudona mėsa

„Paprastai mėsa turi daug arachidono rūgšties ir sočiųjų riebalų, o tai skatina uždegimą“, – teigė  A.Abrahamas.

Gydytojas tvirtino, kad geras būdas kovoti su uždegimu yra vartoti daugiau augalinio maisto. Augaliniai baltymai paprastai turi žymiai mažesnį riebalų kiekį, ypač sočiųjų riebalų. 

„Augalinės dietos, kuriose gausu lapinių žalumynų ir daržovių, turi priešuždegiminio poveikio organizmui.

Tai sumažina ligų riziką, o dar svarbiau, kad tie žmonės, kurių racione daugiau augalinės kilmės produktų, jaučiasi daug geriau“, – patikino A.Abrahamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?