Štai kokie pusryčiai padėjo Agnei Grigaliūnienei atsikratyti 30 kilogramų

„Vieną dieną mano socialinių tinklų paskyrose atsirado dvi nuotraukos. Po viena galėjo būti parašyta: „Teta Agnė siunčia linkėjimus“, po kita – „Sveika, jaunyste!“ Tas dvi nuotraukas skyrė 4 metai ir 30 kilogramų.“

„Labai mėgstu kiaušinius, galėčiau juos valgyti ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei“, – pripažino A.Grigaliūnienė.<br> R.Daskevičiaus ir L.Griciaus nuotr.
„Labai mėgstu kiaušinius, galėčiau juos valgyti ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei“, – pripažino A.Grigaliūnienė.<br> R.Daskevičiaus ir L.Griciaus nuotr.
 A.Grigaliūnienė.<br> L.Griciaus nuotr.
 A.Grigaliūnienė.<br> L.Griciaus nuotr.
Įdaryti kiaušiniai daržovių lėkštėje.<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Įdaryti kiaušiniai daržovių lėkštėje.<br>R.Daskevičiaus nuotr.
 Aštrusis omletas.<br>R.Daskevičiaus nuotr.
 Aštrusis omletas.<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 8, 2020, 7:58 AM, atnaujinta Apr 8, 2020, 8:03 AM

Taip prasideda Agnės Grigaliūnienės knyga „#agnėsketo“, kurioje renginių organizatorė, laidų vedėja dalijasi ne tik savo mitybos atradimais, bet ir gausybe jos virtuvėje prigijusių receptų. 

Knygoje A.Grigaliūnienė atskleidžia kelią, kuriuo ėjo laikydamasi ketogeninės mitybos, pagrindines šios mitybos taisykles ir pokalbius su dviem gydytojais.

Ketogeninė mityba – tai mityba, kai didžioji dalis organizmo energijos poreikių patenkinama riebalų skilimo produktais.

Valgoma mėsa, kiaušiniai, sūris, pieno produktai, salotos, riešutai, uogos, tačiau atsisakoma grūdų produktų, cukraus, vaisių, šakninių daržovių.

„Labai svarbi keto taisyklė – kuo daugiau valgyti namuose, nes kai patiekalus ruoši pats, tikrai žinai, kad juose nėra arba kiek yra tiksliai cukraus, kad vengi miltų ir kitų netinkančių dalykų. 

Laikytis šios taisyklės man visai nesunku – gaminti labai mėgstu. Ne tik šeimai, bet ir draugams“, – knygoje rašo A.Grigaliūnienė. 

Pateikiame porą jos receptų iš knygos. Ir vienas, ir kitas puikiai tiks pusryčiams, o įdaryti kiaušiniai – dar ir Velykų stalui. 

Aštrusis keto omletas 

Labai mėgstu kiaušinius, galėčiau juos valgyti ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei. Gera žinia ta, kad jie puikiai tinka pasirinkusiems keto mitybą. Žinoma, vis tas pats vienodo skonio patiekalas greitai pabostų, todėl nuolat ieškau naujų būdų jį kepti, eksperimentuoju su prieskoniais.

Šis omletas tinka mėgstantiems aštriai. Ilgai derinau, kiek tiksliai įdėti aitriosios paprikos (su visomis sėklytėmis!), kad būtų nei per švelnu, nei per aštru. Ir man pavyko!

Mėgstantiems vidutinį aštrumėlį patariu naudoti vieną čili papriką, kas mėgsta aštriau – tegu deda pusantros, na, o du – jau labai aštru! 

Reikalingi produktai (2 porcijoms):

  • 6 kiaušiniai
  • 1 raudona aitrioji paprika 
  • 2 pomidorai
  • 1 šaukštas sviesto
  • 100 g tarkuoto fermentinio sūrio 
  • 50 g tarkuoto kietojo sūrio 
  • 1 šaukštas smulkintų šviežių krapų
  • 2 šaukštai smulkintų svogūnų laiškų
  • druskos, šviežiai maltų pipirų
  • 4 šaukštai alyvuogių aliejaus

Kiaušinius įmušame į dubenėlį, pilame šaukštą aliejaus ir šakute gerai išplakame. 

Smulkiai supjaustome aitriąją papriką ir pomidorus. 

Keptuvėje įkaitiname aliejų su sviestu, sudedame smulkintas daržoves, pasūdome ir kelias minutes vis pamaišydami ant nedidelės kaitros pakepame. 

Ant apkeptų daržovių supilame kiaušinių plakinį ir šiek tiek maišydami iškepame. Ant viršaus užbarstome tarkuotus sūrius ir pakepame dar – kol sūriai išsilydo. 

Omletą pagardiname smulkintais svogūnų laiškais, krapais ir šviežiai maltais pipirais. 

Įdaryti kiaušiniai daržovių lėkštėje 

Keto sekėjams labiausiai tinka daržovės, kurios auga virš žemės ir yra žalios spalvos. Sau patiekalą paruošti galiu vien iš daržovių ir, pavyzdžiui, jogurtinio padažo, bet vyrai visada nori ko nors stipresnio. Taip čia susipynė mano meilė kiaušiniams, noras įtikti šeimynai ir geri prisiminimai iš vaikystės apie patiekalą, su kuriuo mes visi užaugome, o vėliau, mėgindami pabėgti nuo socrealizmo palikimo, pamiršome. Ir visai be reikalo – įdarų kiaušiniams galima prisigalvoti pačių įvairiausių, tinkančių ketogeninei mitybai taip pat. 

Reikalingi produktai (2 porcijoms):

  • 2 kiaušiniai
  • 4 vyšniniai pomidorai
  • 1 trumpavaisis agurkas
  • sauja gražgarsčių 
  • sauja špinatų 
  • aitriųjų paprikų miltelių
  • kokybiškos druskos, šviežiai maltų pipirų
  • šlakelis tiršto balzaminio acto
  • šlakelis ypač gryno alyvuogių aliejaus

Įdarui:

  • 50 g karštai rūkytos žuvies
  • 3 šaukšteliai graikiško jogurto
  • 2 svogūnų laiškai

Kietai išverdame kiaušinius, šaltame vandenyje atvėsiname, nulupame, perpjauname pusiau ir išėmę trynį sudedame į atskirą dubenėlį.

Trynius sumaišome su rūkyta žuvimi, graikišku jogurtu ir smulkiai pjaustytais svogūnų laiškais. Šios masės dedame į baltymų puseles. 

Pomidorus perpjauname pusiau, agurką supjaustome griežinėliais ir kartu su gražgarsčių ir špinatų lapais sudedame į lėkštę, šalia dedame įdarytas kiaušinių puseles. 

Užberiame druskos, šviežiai maltų pipirų ir aitriosios paprikos. Apšlakstome ypač grynu alyvuogių aliejumi ir tirštu balzaminiu actu. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.