​Stipresniam imunitetui COVID-19 metu – natūralūs jodo šaltiniai

Sveikata ir imuniteto stiprinimas – itin aktuali tema šiuo metu. COVID-19 infekcija daugelį tautiečių privertė prisiminti elementarias rankų plovimo taisykles, išmokė saugotis viruso dėvint veido kaukes ir pirštines. Tačiau svarbu suprasti, kad šios priemonės saugo tik išoriškai, o geriausia ligų prevencijos forma yra imuniteto stiprinimas iš vidaus.

Geriausia ligų prevencijos forma yra imuniteto stiprinimas iš vidaus.<br>123rf nuotr.
Geriausia ligų prevencijos forma yra imuniteto stiprinimas iš vidaus.<br>123rf nuotr.
Geriausia ligų prevencijos forma yra imuniteto stiprinimas iš vidaus.<br>123rf.com nuotr.
Geriausia ligų prevencijos forma yra imuniteto stiprinimas iš vidaus.<br>123rf.com nuotr.
Geriausia ligų prevencijos forma yra imuniteto stiprinimas iš vidaus.
Geriausia ligų prevencijos forma yra imuniteto stiprinimas iš vidaus.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 21, 2020, 10:58 AM

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė pataria, kaip sustiprinti imunitetą namų sąlygomis praturtinant racioną vienu itin organizmui reikalingu mineralu – jodu, kurio trūksta kas trečiam lietuviui.

Jodo nauda organizmui

Norint palaikyti gerą sveikatos būklę ir sustiprinti imunitetą koronaviruso pandemijos metu Gyvybės mokslų ir edukologijos institutas parengė rekomendacijas, kuriose nurodoma rinktis produktus, natūraliai turinčius arba praturtintus jodo.

„Šis mineralas yra susijęs su daugeliu svarbių gyvybinių žmogaus funkcijų: reguliuoja skydliaukės ir hormonų veiklą, stiprina imunitetą, skatina medžiagų apykaitą, padeda kontroliuoti kūno svorį, pašalinti toksinus, mažina nuovargį, suteikia energijos“, – teigia V. Kurpienė.

Sveikos mitybos specialistė atkreipia dėmesį į tai, jog statistika rodo, kad maždaug 30 proc. lietuvių trūksta jodo, tačiau daugelis jų to net neįtaria.

„Jodo trūkumą sunku pastebėti, nes šio mineralo nepakankamumas neturi specifinių požymių, pasireiškiantys simptomai gali kilti ir dėl kitų priežasčių, – pasakoja V. Kurpienė. – Dažniausiai pasitaikantys jodo trūkumo požymiai: atsiradęs nuovargis, sumažėjęs darbingumas, padidėjęs jautrumas, dirglumas ir nervingumas, padidėjusi skydliaukė, sulėtėjusi medžiagų apykaita, o su tuo susijęs ir svorio didėjimas.“

Natūralūs jodo šaltiniai

Jodo norma dienai yra 150 µg. Statistika rodo, kad Lietuvoje kiekvienas žmogus vidutiniškai suvartoja vos penktadalį šios normos, t. y. 30 µg. Norint palaikyti reikiamą jodo kiekį organizme, V. Kurpienė rekomenduoja praturtinti savo mitybą natūraliais šio mineralo šaltiniais: jūros gėrybėmis, jūrine žuvimi, dumbliais, joduota druska, natūraliai jodo turinčiu mineraliniu vandeniu.

„Svarbu suprasti, jog mineralizuotas vanduo skiriasi nuo mineralinio vandens. Mineralizuotas vanduo yra dirbtiniu būdu prisotintas mineralais, o mineralinis – natūraliai savo sudėtyje turintis žmogaus organizmui reikalingų, gerai pasisavinamų mineralų. Troškuliui malšinti geriausia rinktis geriamą vandenį, o mineralinį – rinktis pagal tai, kokių mikroelementų organizmui trūksta ir jį vartoti saikingai, pavyzdžiui, išgeriant po pusę stiklinės prieš valgį tris kartus per dieną.“

Mitybos specialistė taip pat pastebi, kad dažnas žmogus nežino, kaip elgtis su jodu prisotintais produktais, pavyzdžiui, – druska: „Saikingai vartojama joduota druska yra puikus jodo šaltinis, tačiau svarbu tinkamai ją laikyti bei naudoti. Jodas turi savybę garuoti, todėl joduotą druską derėtų laikyti tik hermetiniame inde, kad jodas neišgaruotų. Termiškai apdorojant maistą reikėtų atsiminti esminę tasyklę – druską berti tik į pagamintą maistą, kad jodas neišgaruotų kartu su kylančiais karštais garais.“

Natūralus jodo šaltinis – vanduo

Vienas iš sveikiausių jodo šaltinių – mineralinis vanduo, kurio sudėtyje natūraliai yra jodo. Tačiau toks vanduo yra retenybė tiek Lietuvos, tiek visos Europos geologinėse plotmėse. Vienintelis turintis natūralaus jodo vandens gręžinys yra atrastas pietų Lietuvoje, netoli Druskininkų esančioje tektoninio lūžio zonoje, kur, anot geologų, kristalinis pamatas yra arčiausiai žemės paviršiaus. Būtent dėl to ten išgaunamas mineralinis vanduo „Uniqa“ pasižymi išskirtine, unikalia mineralizacija: vandenyje yra kalcio, magnio, natrio, stroncio, kalio katijonų, hidrokarbonato, chlorido, sulfato ir, svarbiausia, jodido anijonų.

„Visada teigėme, kad jeigu mūsų produktų krepšelyje atsiras vanduo, jis turės būti ypatingas. Todėl aptikę ir ištyrę šį atokioje vietovėje esantį šaltinį, kurio vanduo natūraliai turi jodo, nusprendėme plėstis mineralinio vandens segmente“, – teigia AB „Volfas Engelman“ bendrovės, kuriai ir priklauso „Uniqa“ vanduo, generalinis direktorius Marius Horbačauskas

Nors Lietuva yra jodo trūkumo zonoje, daugelis nė nežino, kad trūksta šio mineralo, nes mūsų šalyje nepakankamai kalbama apie jodo naudą organizmui.

„Įvedę į rinką naują natūralaus jodo šaltinį, jaučiame pareigą šviesti visuomenę apie šio mineralo svarbą ir supažindinti lietuvius su visavertės mitybos įpročiais, kurie sumažintų nuo jodo trūkumo sukeliamų simptomų kenčiančių žmonių skaičių, pagerintų lietuvių gyvenimo kokybę. Tai ypatingai svarbu šiuo laikotarpiu, kai sveikata tapo kaip niekada svarbi ir vertinama“, – sako „Volfas Engelman“ kokybės vadovė Lina Čičinskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.