Dviejų vaikų mama atskleidė, kas padėjo per 5 mėnesius numesti 14 kilogramų

Dviejų vaikų mama Agnė Jakubonė (34 m.) į svečius ateina su savo pietų dėžute ir valgo ne tai, ką visi. Taip per 5 mėnesius ji atsikratė 14 kilogramų, o jos lieknėjimo istoriją stebi sekėjai socialiniame tinkle.

A.Jakubonė davė sau naujametį pažadą sulieknėti.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
A.Jakubonė davė sau naujametį pažadą sulieknėti.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
A.Jakubonė davė sau naujametį pažadą sulieknėti.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
A.Jakubonė davė sau naujametį pažadą sulieknėti.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
A.Jakubonė davė sau naujametį pažadą sulieknėti.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
A.Jakubonė davė sau naujametį pažadą sulieknėti.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
A.Jakubonė davė sau naujametį pažadą sulieknėti.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
A.Jakubonė davė sau naujametį pažadą sulieknėti.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
A.Jakubonė davė sau naujametį pažadą sulieknėti.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
A.Jakubonė davė sau naujametį pažadą sulieknėti.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Šokoladinis braunis<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Šokoladinis braunis<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Česnakinė duona<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Česnakinė duona<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jul 29, 2020, 5:52 AM

Skaičius 83,9 kg. Toks pirmas įrašas šių metų pradžioje atsirado naujai sukurtame puslapyje #ketoriesutėlis. Iš Utenos kilusi, bet jau dešimtmetį Vilniuje gyvenanti Agnė nusprendė lieknėti ir viešai įsipareigojo nuolat pildyti lieknėjimo dienoraštį.

Jame A.Jakubonė ne tik dalijasi receptais ir aprašo savo savijautą, bet ir tokiu būdu pati semiasi jėgų nesustoti ir visko nemesti.

„Iš pradžių svajojau atsikratyti 14 kilogramų. Šį tikslą pasiekiau per penkis mėnesius be vargo, be savęs alinimo ir soti, tad tikslą šiek tiek pakoregavau ir norėčiau atsikratyti dar penkių.

Bet į rėmus savęs nespaudžiu, duodu tam porą mėnesių. Rezultatų prasme nesu idealus pavyzdys, nes žmonės, taikydami šią mitybą, lieknėja daug greičiau, tačiau aš noriu jaustis gerai, tad einu lėčiau, užtikrintai, nevaržydama savęs“, – paaiškino Agnė.

Kas savaitę ji parašo, kiek kilogramų jau atsikratė, o kitomis dienomis dalijasi receptais ir gyvenimo akimirkomis.

Šešerių ir dvejų metų dukras su vyru auginanti, o iki motinystės rinkodaros ir komunikacijos srityje dirbusi A.Jakubonė papildomų kilogramų vis turėdavo nuo vaikystės.

Tad paauglystėje ėmė bandyti įvairiausias dietas, tačiau visos jos baigdavosi nesėkmingai. Sulieknėti ilgam nepavykdavo, o kilogramai grįždavo su kaupu.

Vėliau, kai jau tapo motina, Agnė pagaliau nusprendė nebesukti sau galvos dėl svorio ir kūno linijų.

Niekas nepasikeitė, kai ji susilaukė ir antros dukters. Tačiau atėjus šiems metams davė sau naujametį pažadą.

„Pagalvojau, kad vaikai jau auga, ir atėjo laikas padaryti ką nors dėl savęs, nes per daug save myliu, kad norėčiau likti tokia, kokia tuo metu buvau. Žinau, kad galiu pasistengti ir gali būti daug geriau“, – tada pamanė Agnė ir pradėjo žvalgytis, kokią mitybą pasirinkti.

Nenorėjo trumpalaikės dietos, labiau troško, kad tai taptų nuolatine gyvenimo dalimi.

Agnės dėmesį „Instagram“ tinkle patraukė ketogeninė dieta, apie kurią iki tol nieko nebuvo girdėjusi.

„Pradėjau gilintis į ją. Kuo daugiau skaičiau, tuo labiau traukė. Supratau, kad tai mityba ne vien tik dėl svorio metimo. Nėriau greitai, bet tuo pat metu toliau gilinausi, kaip viskas vyksta“, – kalbėjo Agnė.

Ketogeninė dieta labai apriboja angliavandenių kiekį – dienos mityboje iki 10 procentų (kuo mažiau, tuo esą veiksmingiau). Suvartotinų riebalų kiekis padidinamas iki 70 procentų, o baltymams lieka apie 20 procentų.

Didelio riebalų kiekio reikia, kad organizme prasidėtų ketozė. Jos metu kepenys, užuot angliavandenius vertusios energija, riebalus paverčia ketonais, kurie tampa svarbiausiu organizmo energijos šaltiniu.

Iki tol Agnė maitinosi kaip daugelis lietuvių – mėsa, bulvės, ryžiai, daržovės, vaisiai, saldumynai. Pastaruoju metu saldžiaisiais patiekalais netgi buvo ėmusi piktnaudžiauti – kiekvieną kartą gerdama kavą užsikąsdavo desertu.

„Galima sakyti, kad buvau priklausoma nuo cukraus. Ir kai paskaičiau, kad ketodietoje visai nėra papildomo cukraus, šiek tiek išsigandau. Tačiau kai „Instagram“ tinkle pamačiau nuostabių desertų receptų, iškart nusiraminau.

Plakta grietinėlė su uogomis ir šokoladiniai pyragai iš migdolų miltų mane iš karto papirko. Bet, žinoma, ir ketodesertais nereikėtų piktnaudžiauti“, – šypsojosi A.Jakubonė.

Ketogeninės dietos valgiaraštyje yra daug raudonos mėsos, riebios žuvies, paukštienos, kiaušinių, sviesto, grietinės, nedaug jogurto, įvairių riešutų (tinka ne visi), ypač tyro alyvuogių bei kokosų aliejaus, avokadų.

Daržovės tinka tik tos, kuriose yra mažiausiai angliavandenių. Vietoj vaisių – nebent uogos. Ko nevalgyti?

Svarbiausia atsisakyti daug angliavandenių turinčio maisto: kruopų, ankštinių, beveik visų vaisių, krakmolingų daržovių, cukraus.

Būtent dėl to dietologai šią dietą vertina kaip nepalankią sveikatai.

Agnei pakeitus savo mitybą šeimos valgiaraštis nepasikeitė.

Iš pradžių ji mėgino prisitaikyti – gamindavo visiems, bet pati ne viską valgydavo, pavyzdžiui, tik mėsą su natūraliomis daržovėmis, be padažų ir be garnyro.

Tuo labiau kad pirmus tris mėnesius Agnė neskaičiavo maistinės suvalgomų produktų vertės, o tiesiog valgydavo ketogeninei dietai būdingus produktus.

„Man nepatinka itin griežti mitybos planai, pagal kuriuos turi maitintis tik tam tikru metu, tik po tiek ir tiek gramų. Aš turiu pati perprasti mitybą, nebijodama daryti klaidų.

Tačiau kai svoris ėmė nebekristi, pradėjau labiau skaičiuoti. Susiradau „Instagram“ tinkle ketogeninės mitybos kursus, kur pasisėmiau dar daugiau žinių ir man viskas tapo dar aiškiau“, – paaiškino A.Jakubonė.

Dabar šeimai ir sau ji gamina atskirai.

O į svečius keliauja su savo maistu ir juokiasi, kad dėl to yra labai laukiama viešnia. Kai šeima mėgaujasi pica, užsimaniusi Agnė išsikepa savo picą.

A.Jakubonė savo puslapyje per pusmetį subūrė bendraminčių moterų ratą. Jame aptaria su ketogenine mityba susijusius klausimus, dalijasi receptais ir viena kitą palaiko.

Česnakinė duona

Reikės:

  • 1 puodelio tarkuotos mocarelos
  • 0,5 puodelio migdolų miltų
  • 2 v. š. kreminio sūrio
  • 1 a. š. česnakų miltelių
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • druskos
  • 1 kiaušinio
  • 1 v. š. tirpinto sviesto
  • 1 skiltelės česnako
  • 1 v. š. tarkuoto parmezano

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Dideliame dubenyje, kurį galima kaitinti mikrobangų krosnelėje, sumaišykite migdolų miltus, tarkuotą mozarelą, kreminį sūrį, česnakų miltelius, kepimo miltelius, žiupsnį druskos. Pakaitinkite viską mikrobangų krosnelėje, kol sūriai ištirps. Minutės turėtų užtekti. Įmuškite kiaušinį ir viską gerai išmaišykite.

Ant kepimo popieriaus didelėje skardoje formuokite maždaug 1 cm storio didelį ovalą. Ištirpinkite sviestą, sumaišykite su išspausto česnako skiltele ir tarkuotu parmezanu. Šiuo mišiniu aptepkite duonelės viršų, jis suteiks ypatingo skonio. Sūris labai svarbus, tad jį tarkuokite tik prieš užtepimą. Kepkite duonelę 15–17 minučių.

Šokoladinis braunis

Reikės:

  • 120 g migdolų miltų
  • 2 kiaušinių
  • 75 g kakavos masės be priedų
  • 10 g kakavos sviesto
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 3 v. š. su kaupu saldiklio
  • 50 g lazdynų riešutų (galite eksperimentuoti su kitais)
  • 15 g sviesto
  • žiupsnelio jūros druskos
  • 100 ml 36 proc. riebumo grietinėlės

Pirmiausia iškepkite biskvitą. Sumaišykite migdolų miltus, kiaušinius, kepimo miltelius. 35 g kakavos masės ištirpinkite su sviestu ir 1 šaukštu saldiklio (jį susmulkinkite iki pudros). Sumaišykite su migdolų miltais. Dėkite į skardelę su kepimo popieriumi (arba silikoninę).

Kepkite apie 20 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Iškeptą biskvitą gerai atvėsinkite.

Gamindami šokoladinį užpilą nusiteikite, kad pakvips visi namai ir gali subėgti smaližiai kaimynai, norintys ko nors saldaus. Kakavos masė atsiskleidžia labai stipriais šokolado kvapais. Taigi gerai maišydami ištirpinkite 30 g kakavos masės, kakavos sviesto, likusį saldiklį. Įberkite žiupsnelį druskos.

Supilkite grietinėlę, nepamiršdami maišyti kaitinkite, kol pradės tirštėti. Užvirti nereikia.

Pabaigoje sumaišykite šokolado glajų su 40 g riešutų ir užpilkite ant atvėsusio biskvito. Likusius riešutus pasmulkinkite ir užberkite, kai jau glajus bus ant biskvito. Taip gražiau atrodo.

Prieš patiekdami palaikykite pyragą šaldytuve bent pusdienį, o jei labai nekantru, šaldymo kameroje apie 30 minučių, kad sustingtų glajus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.