Dar prosenelių pamėgtas patiekalas – itin naudingas organizmui. Štai kodėl nereikėtų jo atsisakyti

Šaltiena – dar mūsų prosenelių pamėgtas patiekalas, ir ne be reikalo ji mėgstama iki šiol. Jos receptų daugybė, bet visų jų esmė – ilgai ir lėtai su kaulais virta mėsa, kuri po to susmulkinama ir užpilama sultiniu, kuriame virė.

 Šaltiena.<br>123rf nuotr.
 Šaltiena.<br>123rf nuotr.
 Šaltiena.<br>123rf nuotr.
 Šaltiena.<br>123rf nuotr.
 Šaltiena.<br>123rf nuotr.
 Šaltiena.<br>123rf nuotr.
 Šaltiena.<br>123rf nuotr.
 Šaltiena.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 9, 2021, 8:58 PM, atnaujinta Mar 9, 2021, 8:59 PM

Kolagenas. Štai dėl ko šaltiena labai vertinga. Į sultinį iš kaulų išsiskiria kolagenas, dėl kurio atvėsęs sultinys sustingsta. Kolageno yra visų mūsų organizme – tai labai naudinga medžiaga.

Kolagenas padeda užtikrinti audinių elastingumą, ląstelių atsinaujinimą. Iš jo ir yra išgaunama želatina, kuri naudojama tiek saldiems, tiek nesaldiems patiekalams gaminti. Kuo ji naudinga? Ir kas nutiks, jeigu dažniau pasimėgausite šaltiena ar želė?

Želatinoje yra aminorūgščių prolino ir glicino. Taip pat joje yra kalcio, magnio, fosforo, silicio – visos šios medžiagos padeda stiprinti kaulus.

Želatinos vartojimas gerina sąnarių būklę ir sumažina uždegimo procesus. Profesionalūs sportininkai dažnai vartoja kolageno papildus, kad mažiau skaudėtų sąnariai.

Tyrimai parodė, kad vartojamas gyvūnų kaulų nuoviras numalšino reumatoidinio artrito simptomus, taip pat pagerino būklę sergant kitomis degeneracinėmis sąnarių ligomis.

Šaltiena ne veltui dar mūsų prosenelių pamėgtas sotus patiekalas.

Želatinoje yra aminorūgščių alanino ir serino, kurios stiprina imuninę sistemą ir didina atsparumą ligoms.

Metams bėgant odoje mažėja kolageno – dėl to ji padeda vysti ir raukšlėtis. Niekam ne naujiena, kad kolageno dedama į kremus. Tačiau mokslininkai tikina, kad padėti odai galime valgydami daugiau želatinos, nes ji sudėtimi labai panaši į kolageną, tačiau gerokai pigesnė.

Valgant daugiau želatinos oda taps elastingesnė, standesnė, atsparesnė celiulitui.

Mičigano universiteto mokslininkai patvirtino, kad valgant želatiną gerėja plaukų folikulų struktūra, dėl to plaukai labiau žvilga, tampa stipresni. Taip pat jie patvirtino ir želatinos naudą nagams: dėl jos jie yra stipresni, mažiau lūžinėja.

Jeigu norite gerai išsimiegoti, prieš naktį suvalgykite želė arba šaltienos. 2007 metais atliktas tyrimas parodė, kad savanoriai, kurie prieš miegą gaudavo 3 g glicino (maždaug 2 v. š. želatinos), greičiau užmigdavo ir greičiau pasiekdavo giliąją miego fazę nei savanoriai, gaudavę placebo.

Glicinas kontroliuoja hormono, sukeliančio nerimą, išsiskyrimą. Želatina – natūrali priemonė, padedanti palaikyti gerą žarnyno sveikatą. Ji padeda išlaikyti skystą žarnyno turinį, o tai reiškia, kad suvirškintas maistas žarnynu juda lengviau.

Glicinas želatinoje taip pat pagerina skrandžio veiklą ir padeda kovoti su įvairiais ligų sukėlėjais. Želatinoje esančios aminorūgštys taip pat saugo žarnyno sieneles. Dėl to mažiau kamuoja alergija maistui.

Ruošdamiesi vakarėliui iš anksto pasiruoškite gero sultinio, šaltienos arba želė. Želatinoje esantis glicinas švelniai detoksikuoja kepenis ir ramina virškinamąjį traktą.

Tačiau didelis želatinos kiekis kai kuriems gali padidinti kraujo klampumą, dėl to gali padidėti krešėjimas, tad sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis šaltienos ar želė reikėtų valgyti saikingai.

Parengė Toma Aleksėjūnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.