Šventiniam stalui – ekologiški kiaušiniai: išskyrė privalumus, apie kuriuos nepagalvojote

Pavasaris pasitinka mus su gražia švente – šv. Velykomis. Kaip maitintis per šventes ir kiek kiaušinių rekomenduojama suvalgyti, kalbamės su Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėju, profesoriumi dr. Rimantu Stuku.

Profesorius pabrėžė, kad labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip yra valgomas kiaušinis.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Profesorius pabrėžė, kad labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip yra valgomas kiaušinis.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Profesorius pabrėžė, kad labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip yra valgomas kiaušinis.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Profesorius pabrėžė, kad labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip yra valgomas kiaušinis.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas, profesorius dr. Rimantas Stukas.
Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas, profesorius dr. Rimantas Stukas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 17, 2021, 8:46 AM

Šviežios daržovės

Pavasaris yra laikmatis, kada iš tikrųjų yra puikios sąlygos savo maisto racioną praturtinti pirmosiomis šviežiomis daržovėmis, ypatingai žalialapėmis.

„Žalios spalvos lapinės daržovės ne tik turi vitaminų, įvairių mineralinių medžiagų, bet jų sudėtyje yra daug mineralinės medžiagos magnio, kuris saugo mūsų nervų sistemą nuo streso. Ir kaip sakoma, visos ligos nuo nervų. Taigi, žalios daržovės gali padėti mums būti ramesniems ir net išvengti kai kurių ligų“, – apie šviežių žalialapių daržovių naudą pasakoja prof. dr. R. Stukas.

Ekologiškų produktų nauda

O jeigu šviežios daržovės dar ir ekologiškos, tuomet nauda žmogaus organizmui yra dar didesnė.

„Ekologiški produktai iš tikrųjų yra naudingesni. Aišku, mes negalime teigti, kad tie, kurie neekologiški yra blogi, nes į rinką tiekiamas maistas privalo būti saugus ir nekelti jokios rizikos sveikatai. Tačiau ekologiškas maistas savo sudėtyje negali turėti jokių pesticidų likučių, sunkiųjų metalų, negali turėti nitratų pertekliaus, radioaktyvaus užterštumo. Be to ekologiškų produktų sudėtyje negali būti sintetinių maisto priedų bei genetiškai modifikuotų komponentų. Todėl ekologiškas maistas yra palankesnis sveikatai“, – ekologiško maisto naudą žmogaus organizmui įvardija prof. dr. R.Stukas.

Mitybos eksperto teigimu, kai kurie žmonės, rinkdamiesi ekologišką maistą, pažymi, kad jis yra net ir skanesnis. Nors ir dėl skonio nesiginčijama, vieniem skanesnis vienas, kitiem – kitas, bet atlikti tyrimai ir užsienio šalyse parodo, kad dalis žmonių ekologišką maistą renkasi ir dėl skonio, ne tik dėl sveikatos.

Kiaušinių kiekis

Šv. Velykų pagrindinis patiekalas ir didžiausias šventinio stalo akcentas yra įvairiaspalviai margučiai. Tačiau anksčiau viešojoje erdvėje sklandė kalbos, kad jų galima suvalgyti vos kelis per savaitę. Kaip yra iš tikrųjų?

„Kuo galima pasidžiaugti, kad kiaušinis yra labai biologiškai vertingas maistas. Jeigu anksčiau į kiaušinį buvo žiūrima, kaip į aterosklerozės riziką ir cholesterolio koncentraciją didinantį maisto produktą, vis tik šiandien galime sakyti, kad kiaušinis yra reabilituotas. Moksliniai tyrimai pagrindžia jo sudėtyje esančių medžiagų puikų subalansavimą. Taigi, jeigu žmogus į dieną suvalgytų po kiaušinį, tai neturėtų jokios realios neigiamos įtakos žmogaus sveikatai. O šv. Velykos yra šventė, tai jeigu tą dieną suvalgysim ir du kiaušinius, tai tikrai nieko blogo neatsitiks“, – teigia mitybos ekspertas.

Prof. dr. R. Stukas pabrėžia, kad labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip yra valgomas kiaušinis: „Jeigu mes ant kiaušinio užsidėsime tris valgomus šaukštus riebaus majonezo, tai jau galimas neigiamas poveikis žmogaus sveikatai bus ne nuo kiaušinio, o nuo per didelio majonezo kiekio“.

Be to, pasak mitybos eksperto, jeigu valgoma saikingai, tai tikrai nereikia šventės temdyti kažkokių maisto produktų labai griežtu ribojimu.

Šv. Velykų stalui – ekologiški kiaušiniai

Šventiniam stalui rekomenduojama rinktis ekologiškus kiaušinius, kadangi jų sudėtyje negali būti nepageidaujamų medžiagų.

„Jeigu višta yra lesinama ekologiškais pašarais, tada į kiaušinius nepatenka medžiagų, kurios mūsų organizmui nieko naudingo neduoda. Todėl tokiuose kiaušiniuose nėra jokių sunkiųjų metalų ar pesticidų likučių“ , – pokalbį užbaigia pašnekovas.

Visa ekologiška ir sertifikuota produkcija yra žymima ES ekologinės gamybos logotipu (žalios spalvos stačiakampis su lapu iš baltų žvaigždžių) ir Lietuvos nacionaliniu ženklu (su užrašu „Ekologinis žemės ūkis“) žymima produkcija, sertifikuota pagal ekologinę gamybą reglamentuojančių teisės aktų – Ekologinio žemės ūkio taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. gruodžio 28 d. įsakymu Nr. 375, ES reglamentų – reikalavimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.