Sulieknėti padedantis treneris pasakė, kas svarbiausia siekiant kontroliuoti svorį Pasidalijo 4 receptais

Jis kasdien keliasi 5 valandą ryto, neturi televizoriaus ir neskaito naujienų, o socialiniais tinklais naudojasi tiktai darbo reikalais. Jis visada turi aiškų savaitės planą, mėgsta viską suderinti iki smulkmenų ir tuo dažnai erzina aplinkinius, draugus ir šeimos narius. Tačiau būtent tai ir padėjo klaipėdiečiui Daliui Šmaižiui (37 m.) pasiekti svajonę.

Interneto platybėse apie D.Šmaižį beveik nieko nėra, – jis vos prieš metus pradėjo naudotis socialiniais tinklais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Interneto platybėse apie D.Šmaižį beveik nieko nėra, – jis vos prieš metus pradėjo naudotis socialiniais tinklais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Interneto platybėse apie D.Šmaižį beveik nieko nėra, – jis vos prieš metus pradėjo naudotis socialiniais tinklais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Interneto platybėse apie D.Šmaižį beveik nieko nėra, – jis vos prieš metus pradėjo naudotis socialiniais tinklais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
„GoLean“ blynai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
„GoLean“ blynai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Sveikas desertas „Vazonas“ be cukraus.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Sveikas desertas „Vazonas“ be cukraus.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Interneto platybėse apie D.Šmaižį beveik nieko nėra, – jis vos prieš metus pradėjo naudotis socialiniais tinklais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Interneto platybėse apie D.Šmaižį beveik nieko nėra, – jis vos prieš metus pradėjo naudotis socialiniais tinklais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Kiaušinienė dviem.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Kiaušinienė dviem.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Jautienos dubuo.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Jautienos dubuo.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jul 8, 2021, 6:06 AM, atnaujinta Jul 8, 2021, 6:06 AM

Nenuostabu, kad interneto platybėse apie D.Šmaižį beveik nieko nėra, – jis vos prieš metus pradėjo naudotis socialiniais tinklais. Penkiolika metų sporto treneriu dirbantis vyras anksčiau nepatikliai žvelgė į nuotolines treniruotes.

Tačiau pandemija pakoregavo daugelio, taip pat ir Daliaus, požiūrį. Jis šalia kitos veiklos prieš metus įkūrė nuotolinę sveikatos mokyklą „GoLean“. Jam pradėjus kitus treniruoti Vingio parke sportuojančių beveik nebuvo, o treniruotė lauke su treneriu buvo egzotika.

O dabar ten dažnai tenka paieškoti tinkamos laisvos vietos sportui. Sportuojančių ir sveika gyvensena besidominčių žmonių per pastaruosius 10 metų gerokai padaugėjo!

„Prieš 22 metus atradau sportą, jis mane įtraukė ir nepaleido iki šiol. Dėl to nepažinau alkoholio, rūkalų ir intensyviai pradėjau domėtis mityba“, – pasakojo vyras.

Jis pasirinko sporto srities studijas, o mokslas taip patiko, kad galiausiai baigė 3 universitetus ir įgijo vieną bakalauro ir du magistro laipsnius.

„Tuo metu įgijus trenerio profesiją pragyventi buvo ypač sudėtinga ir atrodė neperspektyvu. Teko dirbti be laisvadienių po 12–14 valandų, bet kiekvienas rytas prasidėdavo su šypsena ir dideliu noru. Tada pagrindiniam savo tikslui pasiekti – įkurti savo sporto klubą „GoLocal“ prireikė visai nedaug – 10 metų“, – šyptelėjo D.Šmaižys, be mokslų universitetuose, išklausęs dar ir šimtus seminarų.

Dabar jo darbas labai susipynęs su laisvalaikiu.

„Kai užsiimi mėgstama veikla, dažnai sunku atskirti, kur darbas, o kur jau laisvalaikis. Galiu darbe žaisti badmintoną, o paplūdimyje rašyti naują straipsnį mitybos tema.

Be sporto, dar viena mano aistra yra kelionės, tačiau karantinas kiek pakoregavo planus. Gal šiemet atsigriebsiu su kaupu. Sportas mane išmokė drausmės, planavimo ir vidinės ramybės, tai labai padeda visose gyvenimo situacijose“, – kalbėjo D.Šmaižys, niekada neapleidžiantis sporto, knygų ir valgymo.

– Kokia mitybos kryptimi pats vadovaujatės?

– Skambūs dietų pavadinimai ir jų mada nuolat keičiasi, bet žmonių, turinčių antsvorio, vis daugėja. Pagrindinė problema – švietimas. Valgyti ir valdyti savo finansus mums teks visą gyvenimą, bet kaip tai daryti efektyviausiai, dauguma vis dar nežino. Mano nuomone, šiuolaikinėje mokykloje tai turėtų būti du privalomai dėstomi dalykai.

Turėdamas žinių žmogus pasirinks tinkamiausią mitybos būdą. Vadinamoji lanksti dieta tinka kiekvienam. Mano tikslas – išmokyti žmogų tinkamai pasirinkti ir tapti jam nebereikalingam.

– Ar pats valgote viską, ar ko nors esate atsisakęs?

– Mano mityba – nuolatiniai eksperimentai ir kraštutinumai, mėgstu teorines žinias išbandyti praktiškai, tad tikrai nesu geras mitybos pavyzdys.

Daugelio produktų nesu ragavęs ar valgęs tik vaikystėje, nepamenu desertų ar majonezo skonio, nevalgau mieste ir tiksliai sveriu kiekvieną valgį.

Mėgaujuosi procesu ir nejaučiu jokių suvaržymų. Italijoje valgau savo atsivežtus grikius, o ne picą, bet to kartoti niekam nerekomenduoju.

– Maisto gaminimas ir fotografavimas yra jūsų pomėgis ar darbas?

– Gaminimas man – kasdienybė. Jei nesidalinčiau nuotraukomis, valgyčiau paprasčiau. Nesu išrankus skoniui, renkuosi kuo mažiau apdirbtus ir natūralius produktus.

Daugumai žmonių reikia stipresnių skonių ir sveikesnių mėgstamo maisto pakaitalų. Tad patiekalai ir nuotraukos skirtos mano sveikatos mokyklai, kurioje mokomės, kaip tinkamai pasirinkti, valgyti mėgstamą maistą ir pasiekti puikių rezultatų.

Maisto fotografija man dar nauja sritis, kartais padaryti gerą nuotrauką trunka ilgiau, nei paruošti patiekalą.

– Koks yra jūsų mėgstamiausias patiekalas?

– Maistas man – kasdienis kuras, geros savijautos ir sveikatos šaltinis. Vieną patiekalą išskirti sunku, bet kapotos avižos ir kiaušinienė yra vieni mėgstamiausių mano patiekalų, keičiant priedus jų skonis niekada neatsibosta.

– Kokią įdomiausią kiaušinienę esate kepęs?

– Jei nesate veganas, kiaušinis – vienas vertingiausių produktų, o jo paruošimo būdų – begalė. Įdomiausias mano valgytas derinys – saldi kiaušinienė su bananais, uogomis ir riešutų sviestu.

– Nuo ko pradėti norintiems gyventi sveikiau – nuo sporto ar mitybos?

– Reikia pradėti kompleksiškai ir pamažu. Negalima nuo rytojaus visiškai pakeisti gyvenimo būdo, bet būti geresni nei vakar galime kiekvienas.

Svorio kontrolei ir gerai sveikatai svarbiausia yra mityba, o sportas – pagalbinė priemonė. Daugiau vaikščioti tinka visiems.

– Kokias pastebite klaidas, kurias daro ką tik pradėję sportuoti žmonės?

– Jei esi naujokas, socialiniai tinklai, programos iš interneto ar draugas sportininkas neatstos profesionalo konsultacijos.

Pietums – jautienos dubuo

Reikės:

  • 200 g jautienos išpjovos
  • 80 g perlinių kruopų
  • įvairių daržovių

Jei mėgstate vidutiniškai iškeptą jautieną, įkaitintoje keptuvėje kepkite po 2 minutes iš abiejų pusių.

Perlines kruopas virkite apie 12–15 minučių, jos bus kietesnės ir traškesnės.

Į dubenį dėkite mėgstamų daržovių, guldykite iškeptą ir riekelėmis supjaustytą mėsą, šalia berkite išvirtas kruopas.

Kiaušinienė dviem

Reikės:

  • pusės paprikos
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 svogūno
  • 4 pomidorų
  • 400 ml pomidorų tyrės
  • 4 kiaušinių
  • 1 tortilijos
  • 60 g fermentinio sūrio („light“)
  • žalumynų
  • alyvuogių

Įkaitinkite aliejų, suberkite smulkintus svogūnus, paprikas, česnaką, mėgstamus prieskonius. Kepkite dažnai maišydami, kol daržovės suminkštės. Tuomet suberkite smulkiai supjaustytus pomidorus ir supilkite pomidorų tyrę. Virkite apie 10 minučių, kol pomidorų mišinys pradės mažėti.

Naudodami medinį šaukštą pomidorų mišinyje padarykite 2 įdubas ir švelniai įleiskite kiaušinius. Uždenkite keptuvės dangtį ir kepkite 5 minutes, kol sutvirtės kiaušinių baltymai.

Tortiliją padalinkite pusiau, pabarstykite tarkuotu sūriu, perlenkite ir apkepkite iš abiejų pusių. Papuoškite patiekalą žalumynais ir vaišinkite draugą. Valgykite kiaušinienę atsikąsdami tortilijos.

Sveikas desertas „Vazonas“ be cukraus

Reikės:

  • 400 g liesos varškės
  • 100 g graikiško jogurto
  • 50 g trupintų sausainių be cukraus
  • mėgstamo skonio saldiklio
  • braškių

Sumaišykite varškę, jogurtą ir saldiklį. Pripildykite pasirinktą indą ir apibarstykite sausainių trupiniais. Puoškite braške ar kitomis mėgstamomis uogomis. Tai – paprastas ir sveikas desertas.

Sekmadienio tradicija – „GoLean“ blynai

Reikės:

  • 3 visagrūdžių tortilijų
  • 500 g liesos varškės
  • 1 banano
  • uogų
  • aguonų ir kitų sėklų

Tortiliją perpjaukite pusiau, tepkite varškę, barstykite sėklas, dėkite pjaustytą bananą ir uogas. Lankstykite trikampiu ir kepkite iš abiejų pusių.

Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.