Štai kodėl verta dažniau valgyti silkės – ypač vienai grupei moterų

Advento metas be silkės neįsivaizduojamas, jau nekalbant apie šventes. Silkė – daugelio mėgstamas produktas, kuriam paruošti šeimininkės žino begalę būdų. Tad ši žuvis niekada neatsibosta.

Silkė.<br>123rf nuotr.
Silkė.<br>123rf nuotr.
Silkė.<br>123rf nuotr.
Silkė.<br>123rf nuotr.
Silkė.<br>123rf nuotr.
Silkė.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Dec 14, 2021, 9:00 AM, atnaujinta Dec 14, 2021, 12:44 PM

Kartu tai labai vertingas produktas, kuriame – didžiulė naudingųjų medžiagų koncentracija. Tad valgydami patiekalus iš silkės ne tik patirsite malonumo, bet ir gausite daugybę gyvybiškai svarbių medžiagų.

Tad kodėl verta dažniau paskanauti silkės? Kuo vertinga ši dar mūsų senolių pamėgta nebrangi žuvis?

Saugo širdį

Sveikatos ekspertai, kardiologai siūlo valgyti žuvies bent du kartus per savaitę. Žuvyse, ypač riebiose, yra tokių maistinių medžiagų, kurių sunku rasti kituose maisto produktuose, pavyzdžiui, organizmui būtinų Omega-3 riebiųjų rūgščių.

Daugybė tyrimų sieja omega-3 su sumažėjusia širdies ligų rizika. Remiantis tyrimais, omega-3 mažina vadinamojo blogojo cholesterolio ir didina gerojo cholesterolio kiekį, sumažina širdies ritmo sutrikimų tikimybę. Taigi, saugo nuo infarkto, insulto ir kitų pavojingų ligų.

O silkėje Omega-3 rūgščių – beveik tiek pat ar net daugiau nei lašišoje (nelygu lašišos rūšis) ir daugiau nei skumbrėje, tune, ančiuviuose, kardžuvėje, kitose žuvyse.

Specialistai rekomenduoja kasdien su maistu gauti bent 250–500 mg Omega-3.

Vienoje silkės filė yra apie 3181 mg šios vertingos medžiagos.

Daug žadantys tyrimo rezultatai

Vienas neseniai atliktas tyrimas atskleidė, kad silkės valgymas padidina organizme azoto oksido kiekį. Didesnė azoto oksido koncentracija kraujyje mažina kraujospūdį.

Šiame atsitiktinių imčių tyrime dalyviams atsitiktine tvarka buvo skirta arba silkės dieta, tai yra, penki silkės patiekalai per savaitę, arba vištienos dieta pagal tą patį tvarkaraštį. Tyrimas truko keturias savaites.

Tų, kurie laikėsi silkės dietos, azoto oksido kiekis kraujyje padidėjo palyginti su tais, kurie laikėsi vištienos dietos.

Kadangi tai buvo tik nedidelis tyrimas, būtini tolesni tyrimai.

Naudingos smegenų sveikatai

Omega–3 riebiosios rūgštys saugo ne tik širdį, bet ir smegenis. Kai kurie tyrimai parodė, kad šios medžiagos gali sumažinti demencijos riziką ir turėti teigiamo poveikio žmonėms, kenčiantiems dėl nuotaikos svyravimų.

Malšina uždegimus

Silkėje esančios Omega-3 rūgštys gali sumažinti uždegimą organizme, atsverdamos neigiamą Omega-6 riebiųjų rūgščių santykį. Kadangi šiuolaikinėje mityboje dažnai yra per daug uždegimą sukeliančių Omega-6 riebalų, svarbu vartoti pakankamą Omega-3 kiekį.

Vertingų medžiagų šaltinis

Kaip ir daugelyje gyvūninės kilmės produktų, silkėje nėra angliavandenių, tačiau yra daug baltymų: 100 g sveriančioje filė – apie 18 g. Tad tai puikus aukštos kokybės baltymų šaltinis.

Silkė laikoma riebia žuvimi – 100 g silkės yra apie 9 gramus riebalų. Tačiau tik apie 2 gramai šių riebalų yra sotieji riebalai. Mononesotieji sudaro 3,7 gramo, polinesotieji – 2,1 gramo. Omega-3 iš šio kiekio sudaro 1729 mg, Omega-6 – 130 mg.

Taip pat silkėje gausu vitaminų – vitamino A, vitamino D ir vitamino B12.

Visiems žinoma, kad saugus buvimas saulėje yra geriausias vitamino D šaltinis. Tačiau yra ir puikių maistinių vitamino D3 šaltinių, ir silkė – vienas iš geriausių. Suvalgę vieną silkės filė aprūpinsite organizmą 307 TV vitamino D, o tai atitinka 76,8 proc. rekomenduojamos dienos normos.

Taip pat silkėje – didelė vitamino B, ypač B12 koncentracija. 100 gramų filė – 228 proc. rekomenduojamos vitamino B12 paros normos. Šio svarbaus vitamino itin trūksta vyresniems žmonėms.

Valgydami šią žuvį, taip pat gausite mineralų, tokių kaip kalis, fosforas ir selenas, taip pat silkėje yra daug natrio.

Saugu vartoti nėščioms moterims

Silkėje gyvsidabrio yra mažiau nei kitose žuvyse, kuriose gausu omega-3, pavyzdžiui, tunuose, skumbrėse, kardžuvėse ar otuose. Silkė yra viena iš švariausių jūrose ar vandenynuose sugaunamų žuvių.

Gyvsidabris yra kenksmingas neurotoksinas, kuris ypač pavojingas nėščioms moterims, todėl joms, o taip pat maitinančioms motinoms silkė yra puikiausias jūrų produktas.

Parengta pagal „WebMD“ ir „Nutritionadvance“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.