Štai dėl ko verta valgyti avokadus: naudingi širdžiai ir žarnynui, mažina artrito simptomus Receptas

Avokadas – vertingas vaisius, papildantis organizmą naudingomis medžiagomis. Jis išsiskiria folio rūgšties kiekiu – jame yra 20 proc. organizmui reikalingos paros normos. Be to, kad turi vitaminų C, B5, B6, E, avokadai padeda pasisavinti A, D, E ir K vitaminus.

Avokadai.<br>123rf nuotr.
Avokadai.<br>123rf nuotr.
 Avokade keptas kiaušinis.<br>Gitana Čibirienė, Rūta Rylaitė
 Avokade keptas kiaušinis.<br>Gitana Čibirienė, Rūta Rylaitė
 V.Kurpienė.<br>Gitana Čibirienė, Rūta Rylaitė
 V.Kurpienė.<br>Gitana Čibirienė, Rūta Rylaitė
Daugiau nuotraukų (3)

Vaida Kurpienė, dietistė, knygos „Liekna visam gyvenimui“ autorė

Jan 29, 2022, 5:53 PM

Avokadai turi daug skaidulų ir baltymų. Jie suteikia sotumo, tad tinka lieknėjantiems, tačiau padauginti nereikėtų – 100 g avokado yra 160 kcal.

Avokadų nauda

Avokaduose esantys antioksidantai luteinas, zeaksantinas bei betakarotenai teigiamai veikia regėjimą.

Skatina malonumo hormono dopamino išsiskyrimą, ypač jei valgome lėtai.

Mažina artrito simptomus. Avokaduose randami saponinai susiję su artrito simptomų palengvinimu.

Rekomenduojami širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai. Valgant avokadus 77 proc. kalorijų gaunama iš riebalų, kurių didžioji dalis – naudingos riebalų rūgštys. Jos padeda mažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką bei uždegimus.

Gerina žarnyno būklę. Avokadai turi daug skaidulų – 7 g/100 g. Didžioji dalis jų – tirpios, o tai yra gerųjų bakterijų maistas.

Mažina cholesterolį ir kraujospūdį.

Kad ir kokie vertingi būtų avokadai, jie tinka ne visiems. Juose daug histamino, tad didelių porcijų reikėtų vengti sergantiems dilgėline, atopiniu dermatitu, turintiems sunkumų dėl histamino skaidymo. Jei kamuoja rėmens problemos, avokadus irgi valgykite saikingai.

Kaip išsirinkti kokybišką avokadą?

Jis turi būti gerai prinokęs: gruoblėta odele, minkštas, lengvai nuimama uodegėle. Jei po odele juntama tuštuma, bus jau pernokęs. Jei nusipirkote neprinokusį, popierinėje dėžutėje ar maišelyje sudėkite kartu su bananais ar obuoliais. Jie skleidžia nokimo dujas, ir avokadas greitai sunoks.

Jei avokadą norite išlaikyti ilgiau, perpjovę aptepkite alyvuogių aliejumi. Jei vos tik perpjovėte per pusę ir matote, kad vaisius dar neprinokęs, sudėkite atgal ir sutvirtinkite gumele.

Jei prapjovėte avokadą ir pamatėte, kad prie kaulo yra juodų dėmių, vaisius apgedęs, jo valgyti negalima.

Avokadai dėl savo universalumo tinka padažui ruošti, kaip užkandis ar net pagrindinis patiekalas. Juos galite naudoti vietoj majonezo ar grietinės, makaronams ar salotoms paskaninti. Kepti su priedais avokadai gali būti puikus užkandis ar pagrindinis patiekalas. Jei supjaustysite kubeliais, vos vos pabarstysite druska ir sudėsite į ledaines, tai bus skanus užkandis visai šeimai.

Avokadai dera su pipirais ir druska, citrinų sultimis, Kajeno paprikomis, balzaminiu actu, mielių dribsniais ar kietuoju sūriu.

Keptas avokadas su kiaušiniu

Reikės:

  • 2 didesnių avokadų
  • 2 kiaušinių
  • druskos, pipirų

Avokadus perpjauname per pusę, išimame kauliukus. Kiaušinius įmušame į puodelį, šaukštu įdedame trynį ir baltymą (jei netelpa, viso nedėkite). Užberiame druskos ir pipirų.

Kepame orkaitėje apie 20–30 min. 180 laipsnių temperatūroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.