Kasdien suvalgykite 5 džiovintas slyvas – širdis jums padėkos

Džiovintos slyvos puikiai žinomos kaip produktas, padedantis užtikrinti sklandų virškinimo sistemos darbą, tačiau vos saujelė jų per dieną gali stebuklingai paveikti ir jūsų širdį. 

Džiovintos slyvos.<br>123rf nuotr.
Džiovintos slyvos.<br>123rf nuotr.
Džiovintos slyvos.<br>123rf nuotr.
Džiovintos slyvos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 27, 2022, 8:48 AM

Tyrimai rodo, kad į kasdienį racioną įtraukus penkias džiovintas slyvas, gali sumažėti širdies ligų ir uždegimų rizika, ypač vyresnio amžiaus moterims.

San Diego (JAV) universiteto mokslininkai atskleidė, kad šešis mėnesius kasdien suvalgant penkias ar šešias džiovintas slyvas, sumažėja širdies ligų rizika ir padidėja gerojo cholesterolio kiekis organizme.

„Įvertinus mūsų ir kitų mokslininkų atliktus ankstesnius tyrimus kartu su naujausiais duomenimis, matome  nuoseklius įrodymus, kad slyvų valgymas suteikia daug naudos sveikatai“, – sako tyrimui vadovavusi Shirin Hooshmand.

Šešis mėnesius trukusio tyrimo metu 48 sveikos moterys po menopauzės buvo suskirstytos į tris grupes.

Vienai grupei priklausiusios tiriamosios iš viso nevalgė džiovintų slyvų, o kitos dvi grupės suvalgydavo po 50 g arba 100 g slyvų kasdien. Kiti moterų mitybos ir gyvenimo būdo aspektai išliko panašūs į tokius, kurie buvo prieš tyrimą, skelbiama moksliniame žurnale „Journal of Medicinal Food“.

Tyrėjai palygino šių moterų širdies ligų žymenų riziką tyrimo pradžioje ir pabaigoje. 

Rezultatai parodė panašius teigiamus rezultatus toms moterims, kurios suvalgydavo po 50 ir 100 g džiovintų slyvų. Be naudos širdžiai, joms visoms taip pat sumažėjo uždegimo lygis, o antioksidantų kiekis buvo didesnis. Nebuvo pastebėta jokių reikšmingų svorio ar kūno masės indekso (KMI) pokyčių.

Tad tyrimas rodo, jog džiovintos slyvos gali būti geras mitybos priedas siekiant sumažinti širdies ligų riziką ir uždegimus, taip pat pagerinti antioksidacinį atsparumą.

„Lėtinio uždegimo mažinimas ir antioksidacinio atsparumo didinimas organizme yra susijęs su mažesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika, o taip pat ir daugeliu kitų ligų, – sako Markas Kernas, San Diego universiteto mitybos profesorius. – Šis tyrimas ne tik rodo, kad slyvos gali būti geras būdas sumažinti uždegimą ir padidinti antioksidacinį pajėgumą, bet ir tai, kad kasdien valgant džiovintas slyvas, gali pagerėti cholesterolio kiekio lygis moterims po menopauzės.“

Moterims po menopauzės slyvos naudingos ir dėl kaulų retėjimo pavojaus: tyrimai rodo, kad 16 mėnesių kasdien suvalgant 50 g džiovintų slyvų, kaulų tankis padidėjo.

Parengta pagal studyfinds.org

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.