Šis vaisius širdies priepuolių riziką sumažina kone penktadaliu – pakaks suvalgyti vieną per savaitę

Norite sumažinti širdies ligų riziką? Naujas tyrimas parodė, koks vaisius gali padėti užkirsti joms kelią. 

 Sumuštinis su avokadu ir pomidorais.<br> 123rf nuotr.
 Sumuštinis su avokadu ir pomidorais.<br> 123rf nuotr.
Avokadai yra puikus mononesočiųjų, polinesočiųjų riebalų ir skaidulų šaltinis.<br> 123rf nuotr.
Avokadai yra puikus mononesočiųjų, polinesočiųjų riebalų ir skaidulų šaltinis.<br> 123rf nuotr.
Avokadai yra puikus mononesočiųjų, polinesočiųjų riebalų ir skaidulų šaltinis.<br> 123rf nuotr.
Avokadai yra puikus mononesočiųjų, polinesočiųjų riebalų ir skaidulų šaltinis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 1, 2022, 5:48 AM

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, širdies ir kraujagyslių ligos yra viena iš pagrindinių mirties priežasčių visame pasaulyje – kasmet jos nusineša beveik 18 mln. gyvybių.

Kaip praneša CNN, naujas tyrimas parodė, kad į mitybą įtraukus avokadus, sumažėjo širdies priepuolių rizika tiek vyrams, tiek moterims.

Bent dvi porcijas avokadų per savaitę suvalgiusiems tiriamiesiems širdies priepuolio rizika sumažėjo 21 proc. lyginant su tais, kurie avokadų nevalgė ar valgė juos retai. Tačiau, remiantis trečiadienį Amerikos širdies asociacijos žurnale paskelbtu tyrimu, tai neturėjo tokios didelės įtakos insulto rizikos mažinimui. 

„Avokado porcija apibrėžiama kaip pusė avokado, maždaug 80 gramų“, – sakė tyrimo autorė Lorena Pacheco, Harvardo T.H. Chan visuomenės sveikatos mokyklos mitybos katedros doktorantė.  

„Nors nėra vienintelio produkto, kuris garantuos sveiką mitybą, šis tyrimas įrodo, kad avokadai gali turėti naudos sveikatai“, – teigė Amerikos širdies asociacijos epidemiologijos ir prevencijos tarybos pirmininkė Cheryl Anderson. 

Tyrimas truko 30 metų

Į JAV atliktą tyrimą buvo įtraukta daugiau nei 68 tūkst. moterų ir 41 tūkst. vyrų, kurie dalyvavo dviejuose ilgalaikiuose vyriausybės tyrimuose dėl lėtinių ligų rizikos veiksnių: slaugytojų sveikatos tyrime ir sveikatos priežiūros specialistų sveikatos stebėjimo tyrime.

Tyrimų pradžioje nė vienas dalyvis nesirgo vėžiu, koronarine širdies liga ir insultu. 30 metų jie kas ketverius metus pildė mitybos klausimynus.

Tyrėjai ne tik aiškinosi, kiek avokadų bendrai valgė tiriamieji, bet ir atliko statistinį modeliavimą ir nustatė, kad avokadai, vartojami vietoje to paties kiekio kiaušinių, jogurto, sūrio, margarino, sviesto ar perdirbtos mėsos, sumažina širdies priepuolių riziką 16–22 proc.

„Visa nauda gaunama įtraukus į mitybą avokadus ir pakeitus jais mažiau sveikus produktus“, – sakė  prevencinės medicinos bei mitybos specialistas daktaras Davidas Katzas.

Naudingi ir riešutai, sėklos

Porciją avokadų pakeitus lygiaverte riešutų, alyvuogių ir kitų augalinių aliejų porcija, taip pat galima gauti naudos. 

„Jei, pavyzdžiui, avokadai keičiami graikiniais riešutais ar migdolais, poveikis sveikatai greičiausiai būtų panašus, nes šie maisto produktai pasižymi panašiomis maistinėmis savybėmis“, – sakė D.Katzas.

Bet tais atvejais, jei ant duonos vietoje sviesto ar margarino tepamas avokadas ar jis valgomas vietoje perdirbtos mėsos ar sūrio, „maistiniai skirtumai yra dideli“ ir turėtų turėti įtakos sveikatai, pridūrė jis.

Nors avokadai yra puikus mononesočiųjų, polinesočiųjų riebalų ir skaidulų šaltinis, jie gali būti ne visiems prieinami. D.Katzas išvardijo produktus, kurie galėtų pakeisti avokadus: tai graikiniai riešutai, migdolai, alyvuogės, alyvuogių aliejus ir įvairios sėklos, pavyzdžiui, moliūgų ir linų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.