Kasdien suvalgykite bent po obuolį: jų nauda – neišmatuojama

Pasirodo, garsus angliškas posakis „Vienas obuolys per dieną, sveiką padaro kiekvieną“ nėra mitas. Žali, geltoni arba rausvi – obuoliai yra vienas sveikiausių vaisių, pasižymintis dideliu angliavandenių, skaidulų, vitaminų ir kalio kiekiu, todėl juos rekomenduojama kasdien valgyti įvairaus amžiaus žmonėms. 

 Obuolys – turbūt vienas sveikiausių užkandžių tarp valgymų.<br> 123rf nuotr.
 Obuolys – turbūt vienas sveikiausių užkandžių tarp valgymų.<br> 123rf nuotr.
 Kepti obuoliai su migdolais, karameliniu padažu ir ledais.
 Kepti obuoliai su migdolais, karameliniu padažu ir ledais.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 4, 2022, 11:06 AM

Gydytoja dietologė pažymi, kad obuoliai – puiki visavertės mitybos dalis, o prekybos tinklo kategorijos vadovė pataria, kaip nuėmus derlių jį laikyti, kad obuoliai ilgiau išliktų traškūs ir švieži, ir kaip išsirinkti tinkamiausius vaisius parduotuvėje.

Lėtina organizmo senėjimo procesus

Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, obuolys yra lengvai prieinamas maisto produktas, kurį rudens pradžioje ant obelų galima rasti kone kiekviename sode, o visus metus – parduotuvių lentynose. 

„Obuolys yra lengvai transportuojamas vaisius, turintis labai svarbių savybių, leidžiančių mums išlikti hidratuotiems: jame yra 80 proc. vandens ir  apie 20 procentų sausųjų medžiagų, tarp kurių yra apie 13 gramų angliavandenių, iš kurių 7-8 g atitenka fruktozei (vaisių cukrui), dar 2-4 gramai – skaidulinėms medžiagoms, kurios svarbios tinkamam žarnyno darbui. Obuoliai taip pat yra vitamino C bei antioksidantų, kurie lėtina organizmo senėjimo procesus, šaltinis“, – sako dr. E.Gavelienė. 

Tačiau gydytoja primena, jog vaisius labiausiai tinkamas valgyti tarp pagrindinių valgymų. Puikus laikas jiems – priešpiečiai. Vaisiai gali būti ir patiekalo dalis, pavyzdžiui salotose: „Minimalus rekomenduojamas vaisių kiekis per dieną sudaro 200-300 gramų, tad tai galėtų būti 2-3 obuoliai. Tokio kiekio per dieną turėtų visiškai pakakti, kad gautume žmogaus organizmui reikalingų maistinių medžiagų, kurių tikimės iš vaisių.“

Specialistė pataria mažesniems vaikams ar vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems dantų ar virškinimo problemų, valgyti obuolius be žievelės. Tuomet naudingų medžiagų išliks užtektinai, bet bus išvengiama diskomforto pilve. 

Kalbėdama apie labiausiai rekomenduojamą obuolių rūšį, gydytoja sako, kad tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus skonio: „Galime ne tik pasirinkti vis kitą obuolių rūšį, bet ir kaitalioti jų vartojimo būdą: valgyti žalius, keptus ar džiovintus obuolius, gerti jų sultis.“

Obuoliai – vieni populiariausių vaisių

Prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Rūta Genienė sako, kad parduotuvių lentynas obuoliai dažniausiai pasiekia iš Olandijos, Belgijos, Nyderlandų, Lenkijos, JAV bei Lietuvos. 

Lietuviškų obuolių, priklausomai nuo derlingumo, galima įsigyti beveik visus metus. Nors, anot specialistės, populiariausi vaisiai parduotuvėje yra bananai, obuoliai taip pat karaliauja perkamumo viršūnėse: „Dažnas lietuvis jaukaus rudens vakaro neįsivaizduoja be namuose garuojančio obuolių pyrago ar cinamonu kvepiančios obuolienės, todėl didžiausias obuolių perkamumo pikas – nuo lapkričio iki gegužės mėnesio. Pirkėjai gali išbandyti skirtingų rūšių obuolius: nuo saldžių, minkštų, iki sultingų ir traškių arba su rūgštele, kaip, pavyzdžiui, žieminės obuolių veislės „Bogatyr“.

Renkantis obuolius R.Genienė pataria neimti tų, kurie turi minkštų dėmių ar apskritai yra prastos išvaizdos. Geriau rinktis kietesnius, su nepažeista odele, o juos laikyti kambario temperatūroje, vėsioje ir tamsioje vietoje: „Tiesa, galima laikyti ir šaldytuve, vaisių ir daržovių skyriuje, tačiau tam, kad geriau jaustumėte aromatą, obuolius rekomenduojama išimti likus kelioms minutėms iki valgymo ir palaikyti kambario temperatūroje.“

Užderėjus gausiam obuolių derliui specialistė primena, jog juos namuose galima ir susidžiovinti: „Tai puikus būdas vaisius išsaugoti kuo ilgiau ir neišvaistyti derliaus. Be to, obuolius galėsite valgyti tiesiog kaip sveiką užkandį arba rytais dėti į dribsnius bei naudoti įvairiuose receptuose, pavyzdžiui, dėti į saldžius kepinius. Džiovintus obuolius galima pasiimti kaip sveikatai palankesnį užkandį į mokyklą, darbą ar būrelį.“

„Rimi“ kviečia pasigaminti gardžius keptus obuolius su migdolais, naminiu karameliniu padažu bei ledais ir dalijasi receptu. 

Kepti obuoliai su migdolais, karameliniu padažu ir ledais

Obuoliams reikės:

  • 200 g migdolų
  • 50 g kambario temperatūros sviesto
  • 2 vnt. kiaušinių trynių
  • 3 vnt. didelių obuolių  

Karameliniam padažui reikės:

  • 100 g cukraus
  • 100 ml plakamosios grietinėlės          
  • 100 ml agavų sirupo

Patiekti reikės: 

  • vanilinių ledų pagal skonį
  • purškiamos grietinėlės pagal skonį

Kaip gaminti 

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.

Sumaišykite migdolus, sviestą ir kiaušinio trynį.

Padalinkite ir išimkite šerdis iš obuolių. Sudėkite juos į orkaitei tinkamą formą prapjautu paviršiumi į viršų. Šerdies ertmę užpildykite migdolų mase.

Įdėkite skardą į orkaitę 20 minučių arba tol, kol migdolų masė įgaus gražią spalvą.

Sumaišykite cukrų, grietinėlę ir sirupą plačiame puode storu dugnu. Gerai užvirinkite mišinį, kol temperatūra bus 115 laipsnių.

Patiekite obuolius su karštu karameliniu padažu ir ledais ar plakta grietinėle.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: Irano ataka – kaip atsakys Izraelis?