Šiuos kopūstus turėtų pamėgti visi, ypač saugantys sveikatą ir norintys numesti svorio

Lapinius kopūstus lietuviai po truputį prisijaukina virtuvėje, tačiau dar ne visi žino, kokia tai maistinga ir sveikuoliška daržovė. Šią lapinę daržovę, populiariai vadinamą kale, galima vartoti tiek žalią, tiek virtą. 

Lapiniai kopūstai yra vienas sveikiausių planetoje egzistuojančių maisto produktų.<br>123rf nuotr.
Lapiniai kopūstai yra vienas sveikiausių planetoje egzistuojančių maisto produktų.<br>123rf nuotr.
Lapiniai kopūstai yra vienas sveikiausių planetoje egzistuojančių maisto produktų.<br>123rf nuotr.
Lapiniai kopūstai yra vienas sveikiausių planetoje egzistuojančių maisto produktų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-10-16 08:45

Kilę iš kopūstų šeimos, lapiniai kopūstai yra kupini būtiniausių vitaminų ir mineralų. Sužinokite, kokios naudos sveikatai slypi šioje daržovėje.

„Lapiniai kopūstai yra laikomi supermaistu, nes yra labai geras vitaminų A, B6, C ir K, kalcio, geležies, kalio, vario ir mangano šaltinis. Juose gausu skaidulų, kurios yra naudingos žarnyno ir širdies sveikatai, mažina blogųjų riebalų ir cholesterolio kiekį. Pastebime, kad kiekvienais metais šios daržovės poreikis vis labiau auga“, - pasakoja UAB „Augma“ Mažmenos pardavimų vadovas Jonas Giedraitis.

Nauda kaulams ir dantims

Šie kopūstai, turintys daug augalinio kalcio, yra labai naudingi kaulų ir dantų sveikatai. Juose taip pat yra natūralaus junginio, vadinamo oksalatu, kuris užtikrina geresnį kalcio pasisavinimą. Kopūstuose taip pat gausu vitamino K. Remiantis tyrimais, vitaminas K kartu su vitaminu D palaiko sveiką kaulų apykaitą. Vitaminas K taip pat sumažina lūžių riziką.

Nauda akims

Lapiniuose kopūstuose esantis beta karotinas, vitaminas A ir du fitonutrientai, vadinami liuteinu ir zeaksantinu, palaiko akių sveikatą ir regėjimą. Reguliarus lapinių kopūstų valgymas taip pat gali užkirsti kelią su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos ir kataraktos išsivystymo rizikai. Kopūstuose taip pat yra cinko, kuris padeda transportuoti vitaminą A į tinklainę.

Skatina virškinimą

Šie kopūstai turi daug skaidulų ir vandens, o tai skatina virškinimą ir padeda išvengti problemų, susijusių su vidurių užkietėjimu. Kopūstuose esantys vitaminai B ir C skatina geležies pasisavinimą, o tai padeda „išlaisvinti“ energiją iš maisto. Ši daržovė palaiko natūralų organizmo detoksikacijos procesą ir prisideda prie sveikų kepenų bei virškinamojo trakto palaikymo. Lapiniai kopūstai taip pat padeda pašalinti toksinus iš kraujotakos.

Padeda numesti svorio

Mažai kalorijų ir daug vandens turintys kopūstai yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori numesti svorio. Pavalgę lapinių kopūstų jausitės sotūs ilgai, pati daržovė slopina apetitą. O kur dar kitos daržovės naudos sveikatai.

Sveikai odai ir plaukams

Vitamino C prisotinti kopūstai padeda pagerinti odos būklę ir saugo ją nuo žalingų UV spindulių. Kopūstuose esanti geležis yra naudinga plaukams, padeda išlaikyti jų elastingumą. Daržovėje esančios maistinės medžiagos ir antioksidantai apsaugo plaukus nuo pleiskanų ir išsausėjusios galvos odos bei juos maitina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.