Šias bulves gydytoja rekomenduoja ir sveikiems, ir ligoniams: mažina cholesterolį, malšina uždegimus

Nors saldžiosiomis bulvėmis dažniausiai gardinamos sriubos ir troškiniai, jos taip pat patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies, o kartais net maišomos į sausainių tešlą. 

  Saldžiosios bulvės arba batatai, pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, yra išties maistingas ir vertingas produktas.<br> lrytas.lt koliažas.
  Saldžiosios bulvės arba batatai, pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, yra išties maistingas ir vertingas produktas.<br> lrytas.lt koliažas.
 Saldžiosios bulvės.<br> 123rf nuotr.
 Saldžiosios bulvės.<br> 123rf nuotr.
 Saldžiųjų bulvių sausainiai.
 Saldžiųjų bulvių sausainiai.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 11, 2023, 6:02 AM

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad dėl lėtinį uždegimą mažinančių medžiagų, gausiai randamų saldžiosiose bulvėse, jas patariama valgyti cukrinio diabeto, vėžio, nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų varginamiems ar norintiems šių sveikatos sutrikimų išvengti žmonėms. 

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad saldžiosios bulvės gerokai skiriasi nuo mums įprasto bulvių skonio ir išvaizdos, šia bulvių rūšimi daugelis pirkėjų vis dažniau paįvairina savo mitybos racioną.  

Pasižymi cholesterolį mažinančiu poveikiu

Ne viskas, kas saldu, sveikatai nepalanku. Saldžiosios bulvės arba batatai, pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, yra išties maistingas ir vertingas produktas: „Jose yra antioksidantų, skaidulų bei angliavandenių, be to, šios bulvės įvardijamos kaip puikus vitamino C bei kalio šaltinis. Batatuose esantys angliavandeniai yra įvairaus „atsipalaidavimo“ greičio, dėl šios priežasties juos virškinant cukraus lygis kraujyje nesukyla staiga. Todėl batatus gali valgyti ir cukriniu diabetu sergantys žmonės. 

Be to, ši daržovė itin aktuali ir sveikiems žmonėms, nes pasižymi cholesterolį mažinančiu efektu. 

Tiesa, svarbu tinkamai paruošti batatus: geriausia juos virti garuose ar kepti orkaitėje, nes tai padės išsaugoti visas vertingas batatų maistines medžiagas.“

Nors ne visi mėgsta saldų batatų skonį, tačiau šią daržovę, bent retkarčiais, visiems vertėtų įtraukti į savo mitybos racioną. Žinoma, pasak dietologės, svarbu neužmiršti ir auksinės taisyklės – mitybos racione turėtų būti kuo daugiau įvairių produktų.

„Gardinti saldumynus saldžiosiomis bulvėmis – sveikintinas pasirinkimas, nes tai suteikia vertės ne itin maistingiems kepiniams, jei šie ruošiami iš kvietinių miltų. Tad keletą kartų per savaitę skanaudami šias bulves ir jomis gardindami troškinius, sriubas, salotas ar net sausainius, savo racione turėsite ne tik skanių ir maistingų, bet ir sveikatai naudingų patiekalų. Tik patarčiau vengti šių daržovių kepimo ar gruzdinimo dideliame riebalų kiekyje“, – teigia E. Gavelienė. 

Populiarėja įvairios bulvių veislės 

Bulvės vadinamos antrąja lietuvių duona – jos pas mus itin populiarios, be to, dar ir pigios. O paskutiniu metu daugelis savo virtuvėse išbando ir ne visai įprastų bulvių veislių patiekalus. Pasak O. Suchočevos, asortimente yra įvairių bulvių veislių, kurios skiriasi tiek savo išvaizda ar skoniu, tiek daržovėse esančiu krakmolo kiekiu. 

„Turime rūšių, kurios puikiai tinka gaminti lietuviškus patiekalus – cepelinus, bulvinius blynus ar bulvių plokštainį, mat jos yra daug krakmolingesnės. Taip pat turime bulvių veislių, skirtų salotoms arba mišrainėms. Pjaustant šios bulvės geriau išlaiko savo formą ir taip greitai nesubyra. 

Kad pirkėjams būtų lengviau atskirti, kokiam patiekalui geriausiai tiks bulvės, yra informacija ant produkto pakuotės. Be to, fasuotose bulvių maišeliuose naudojame ir skirtingų spalvų žymėjimą: lietuviškiems patiekalams naudojame žalios spalvos juosteles, o salotoms ir mišrainėms – švelniai violetines“, – sako komercijos operacijų vadovė.

Pasak O. Suchočevos, tarp pirkėjų sparčiai populiarėja ir iš JAV atkeliavusios saldžiosios bulvės. „Nors jos gerokai skiriasi nuo mums įprasto bulvių skonio ir išvaizdos, šiomis bulvėmis daugelis pirkėjų vis dažniau paįvairina mitybos racioną. Populiarios ir „gourmet“ bulvės, kurios tinka kepti orkaitėje ir grilyje. Noriai perkamos ir fasuotos, plautos, virtos bei skirtingai pjaustytos šaldytos bulvės,“ – vardina O. Suchočeva.

Ieškantiems pigaus, nesudėtingo ir sveikatai palankaus deserto recepto „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė skatina paeksperimentuoti su saldžiosiomis bulvėmis. 

„Siūlau išsikepti gardžių sodresnio skonio sausainių – jie bus minkšti, drėgni ir puikiai paįvairins savaitgalio pusryčių meniu. Tiks ir prie kavos, užsivarvinus ant jų klevų sirupo, ar prie Benedikto kiaušinių, jei dar ant šiltų užsitepsite sviesto. Tokie kepiniai nesaldūs, tad yra labai universalūs“, – sako kulinarijos technologė.  

Sausainiai su batatais

Reikės:  

  • 500 g saldžiųjų bulvių – batatų;
  • 8 šaukštų sviesto;
  • 1 puodelio pieno;
  • 2 puodelių miltų;
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių;
  • 1 šaukšto cukraus;
  • ¾ šaukštelio druskos;
  • ¼ šaukštelio malto muskato riešuto. 

Kaip gaminti

Išvirkite bulves, pravėsusias šakute sutrinkite jas iki vientisos masės. Atidėkite į šalį, kad dar labiau atvėstų.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Dubenyje sumaišykite 2 puodelius miltų, (1/4 puodelio miltų atidėkite) kepimo miltelius, cukrų, druską ir muskatą. Maišykite, kol šie ingredientai gerai susijungs.

Sutarkuokite šaltą sviestą į dubenį su miltų mišiniu, viską lengvai išmaišykite.

Į dubenį su trintomis saldžiosiomis bulvėmis supilkite pieną. Gerai išmaišykite.

Galiausiai supilkite saldžiųjų bulvių ir pieno mišinį į dubenį su miltais ir sviestu. Maišykite, kad susijungtų drėgni ir sausi ingredientai, kol susidarys vientisas tešlos kamuolys. Kadangi saldžiųjų bulvių drėgnumas gali skirtis, į tešlą gali tekti papildomai įpilti miltų arba pieno, jog tešla būtų tinkamos konsistencijos. Sausainių tešla turi būti šiek tiek lipni, bet ne tokia drėgna, kad blizgėtų, o ant dubens dugno neturi likti sausų miltų. Jei tešla per sausa (nesusidaro vientisas tešlos rutuliukas), įpilkite porą šaukštų pieno. Jei ji per drėgna, gausiai pabarstykite ją miltais.

Išverskite tešlą ant gerai miltais pabarstyto paviršiaus. Iškočiokite ją į plokščią maždaug 2 cm storio apskritimą. Iš tešlos sausainių formele arba stiklinaite išspauskite sausainius. Sudėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.

Kepkite sausainius apie 20 minučių arba tol, kol jų viršus taps auksinės spalvos. Patiekite šiltus, su sviestu arba klevų sirupu.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.