Šią arbatą gydytojas ragina gerti kasdien: stiprina imunitetą, saugo nuo ligų ar persivalgymo

Kaip mesti svorį, stiprinti imunitetą, turėti daugiau jėgų, išlaikyti aukštą darbingumo lygį, kas valandą netonizuojant organizmo kava? Kaip apsisaugoti nuo virusų ar greičiau pasveikti po jų atakos? Tokie ir panašūs rūpesčiai kamuoja milijonus žmonių.

 Gydytojas A.Levinger rekomenduoja kasdien gerti mačios arbatą, kurioje gausu antioksidantų, padedančių neutralizuoti kenksmingus laisvuosius radikalus.<br> lrytas.lt koliažas
 Gydytojas A.Levinger rekomenduoja kasdien gerti mačios arbatą, kurioje gausu antioksidantų, padedančių neutralizuoti kenksmingus laisvuosius radikalus.<br> lrytas.lt koliažas
 Gydytojas A.Levinger rekomenduoja kasdien gerti mačios arbatą, kurioje gausu antioksidantų, padedančių neutralizuoti kenksmingus laisvuosius radikalus.<br> lrytas.lt koliažas
 Gydytojas A.Levinger rekomenduoja kasdien gerti mačios arbatą, kurioje gausu antioksidantų, padedančių neutralizuoti kenksmingus laisvuosius radikalus.<br> lrytas.lt koliažas
Gydytojas A. Levinger.
Gydytojas A. Levinger.
 Eglė Gabrielė Germanavičiūtė. 
 Eglė Gabrielė Germanavičiūtė. 
 Eglė Gabrielė Germanavičiūtė. 
 Eglė Gabrielė Germanavičiūtė. 
 Mačia.
 Mačia.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 20, 2023, 6:00 AM, atnaujinta Jan 21, 2023, 1:10 PM

Energijos užteks daugiau nei 5 valandoms

Sunku patikėti, kad visas šias problemas gali padėti spręsti vienas gėrimas – mačios (matcha) arbata. Mačia – tai jaunų žaliosios arbatos lapų milteliai. Jau daugiau nei 1000 metų šis senovinis, išskirtinio skonio gėrimas plačiai paplitęs Japonijoje ir ypač vertinamas dėl poveikio kūnui ir sielai.

Dėl unikalių mačios savybių jos suteikiama natūrali energija trunka vidutiniškai daugiau negu 5 valandas.

„Mačios arbata yra naudingesnis ir sveikesnis žmogui gėrimas nei kava. Šiandieniniai žmonės visur skuba, be kelių puodelių kavos per dieną neįsivaizduoja savo gyvenimo. Tačiau kofeinas turi trumpalaikį poveikį – staigus energijos antplūdis jaučiamas apie valandą, o vėliau vėl reikia organizmą vis labiau stimuliuoti. Ilgainiui kavos reikia vis daugiau ir tai tampa psichologine priklausomybe.

Didelis kofeino kiekis žalingas organizmui – gali sutrikti širdies ritmas, mikroelementų balansas, padidėti kraujo spaudimas, – įspėja Respublikinės Klaipėdos ligoninės Konsultacinės poliklinikos vadovas, gydytojas endokrinologas Andrej Levinger. – Nors mačioje kofeino kiek daugiau nei kavoje, jis organizmą veikia švelniau dėl kitų arbatos komponentų“.

Gydytojas primena, kad šių laikų pasaulinė epidemija – nutukimas. Dėl per mažo fizinio aktyvumo, sėslaus darbo prie kompiuterio pasireiškia medžiagų apykaitos, metabolizmo sutrikimai, kurie gali nulemti cukrinio diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymą, kitų gyvybiškai svarbių organų sutrikimą.

Mačios arbata greitina metabolizmą, joje daug flavonoidų, antioksidantų, vitaminų, ląstelienos. Dėl to ji mažina blogojo cholesterolio kiekį, slopina jo įsisavinimą. Mačia tonizuoja, suteikia jėgų, padeda numesti svorį ir išvengti antsvorio bei daugybės sveikatos problemų ir ligų grėsmių. Ši arbata ypač naudinga sergantiems cukriniu diabetu. Naujausiuose moksliniuose tyrimuose pabrėžiamas net priešvėžinis mačios poveikis“, – naujienomis dalijasi gydytojas A. Levinger.

Degina riebalus ir balansuoja gliukozės kiekį

Gydytojas rekomenduoja kasdien gerti mačios arbatą, kurioje gausu antioksidantų, padedančių neutralizuoti kenksmingus laisvuosius radikalus. Tai padės mesti svorį, stiprins imunitetą, apsaugos nuo daugelio ligų.

Tačiau, anot gydytojo A. Levinger, ypač svarbu atkreipti dėmesį, kad mačia būtų aukščiausios, premium kokybės sertifikuota arbata, nes kuo kokybiškesnė arbata – tuo stipresnis jos poveikis. Tokioje arbatoje gausu katechinų, kurie padidina kūno termogenezę nuo 8–10 proc. iki 35–43 proc. Tai spartina organizmo biocheminį procesą, padeda sudeginti riebalus, gerina ištvermę.

„Nekokybiška mačia dažnai turi arseno priemaišą, kuris lemia odos sudirginimą, pilvo ir galvos skausmus, viduriavimą, – įspėja gydytojas. – Mačios arbata padeda sumažinti ir reguliuoti cukraus kiekį kraujyje mažindama atsparumą insulinui, nes joje yra daug maistinių skaidulų, kurios ilgą laiką palaiko sotumą ir neleidžia persivalgyti. Tai savo ruožtu taip pat neleis jums nutukti ir susirgti 2 tipo diabetu“.

Pasaulį užklupusi pandemija, karas į žmonių gyvenimą įnešė dar daugiau streso ir nerimo.

„Stresas skatina kortizolio, streso hormono, sekreciją. Kai kortizolio lygis nuolat aukštas, kūnas pereina į uždegimo būseną. Pradedate jaustis pavargę, išsekę ir neramūs. O blogiausias streso šalutinis poveikis yra padažnėjęs skanaus ir kaloringo maisto valgymas, todėl neišvengiamai didėja ir svoris, ypač pilvo srityje, vystosi pavojingas metabolinis sindromas, – įspėja gydytojas endokrinologas. – Mačia mažina patologinį alkio jausmą ir saugo nuo persivalgymo.“

Mėnesį ieškojo kokybiškiausios arbatos tiekėjų

„Japonijoje mačią pradėjo gerti vienuolynuose, iš ten išplito tarp samurajų. Ši istorija ir įkvėpė mūsų pavadinimą. Kiekvienas samurajus nepradėdavo kovos ar meditacijos be mačios ceremonijos. Paradoksalu, tačiau mačia ir energizuoja, ir kartu ramina protą“, – pasakoja pirmosios Lietuvoje specializuotos elektroninės mačiai ir jos reikmenims skirtos parduotuvės https://samuraistea.com/lt/ vadovė Eglė Gabrielė Germanavičiūtė.

Visa produkcija atkeliauja iš Japonijos gamintojų laukų tiesiai į Lietuvą be jokių tarpininkų. Patys šio verslo įkūrėjai visą mėnesį lankėsi Japonijos vienuolynuose, ieškojo verslo partnerių, kad atsirinktų kokybiškiausią mačią. Aplankė šimtus fermų, klausėsi vienuolių istorijų apie samurajus ir jų mačios arbatos magiją, kol pagaliau Kiote atrado skaniausią ir tyriausią mačią.

„Istoriniame Kioto Uji regione auginama ir gaminama mačia – tai tas pats, kaip šampanas iš Šampanės regiono. Aukščiausios klasės mačios kaina gali siekti ir 400 eurų už 100 gramų. Kadangi neturime jokių tarpininkų, mums pavyksta aukščiausios kokybės sertifikuotą, šviežiausią mačią parduoti už prieinamą kainą“, – pasakoja Eglė.

Kuo kokybiškesnė – tuo stipresnis jos poveikis

Mačios gamybai atrenkami kokybiškiausi žaliosios arbatos lapai. Paskutines savaites prieš derliaus nuėmimą lapeliai yra auginami šešėlyje, o jų stiebai pašalinami prieš lapus sumalant į smulkius miltelius. Mačios arbata yra jaunų žaliosios arbatos lapų milteliai. Ji skiriasi nuo kitų arbatų tuo, kad geriant ją yra suvirškinamas visas arbatos lapelis. Kuo kokybiškesnė mačia, tuo stipresnis jos poveikis organizmui.

Mačios arbata ruošiama ypatingu būdu – plakant bambukine šluotele. Arbata pasižymi vaisių aromatu bei maloniai karčiu skoniu, primenančiu riešutus.

„Turėdama tokią didelę naudą fizinei ir dvasinei sveikatai, mačia yra daugiau nei gėrimas. Tai gyvenimo būdas. Ji puoselėja kūną ir ramina protą. Tai išskirtinis produktas iš ateities, kuris jau šiandien įgauna neįtikėtiną pagreitį visame pasaulyje. Amerikoje jau kuriasi tinklai, panašūs į „Starbucks“, kuriuose visi gėrimai ir maistas tik su mačia“, –naujausias maisto mados tendencijas atskleidžia Eglė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.