Nepraleiskite progos paskanauti daigų – ne tik gardu, bet ir labai naudinga

Daigai mėgstami jau nuo senų senovės. Kinai ar senovės egiptiečiai daigus visada laikė sveiku maistu, ypač naudingu sveikatai, produktu, padedančiu išsaugoti jaunystę. Kinų gydytojai daugiau nei prieš 5000 metų išrašydavo gydymą daigais nuo įvairiausių negalavimų ir ligų.

 Smulkūs daigeliai – galinga naudingųjų medžiagų bomba.<br> 123rf nuotr.
 Smulkūs daigeliai – galinga naudingųjų medžiagų bomba.<br> 123rf nuotr.
Liucernos daigais skaninkite įvairius patiekalus – net ir sumuštinius.<br>123rf nuotr.
Liucernos daigais skaninkite įvairius patiekalus – net ir sumuštinius.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 21, 2023, 8:06 AM

Sužinokite, kas yra daigai, kodėl tai yra vienas maistingiausių maisto produktų planetoje ir kodėl kiekvienam vertėtų juos įtraukti į mitybą.

Kas yra tas valgomasis daigas?

Ar kada nors pagalvojote apie sėklą kaip apie gyvą būtybę? Sėklos yra gyvos – jose yra embrionas ir maisto atsargų saugykla (vadinamasis endospermas), o visa tai yra apsaugota sėklos dangalu.

Gyvybingoje sėkloje (tai yra, galinčioje augti) turi būti sveikų, gyvų embriono audinių, kad iš jų išsivystytų subrendęs augalas. Embrionas yra sėklos dalis, kuri išsivystys į augalo šaknis, stiebą ir lapus.

Sėkla išliks neaktyvi, kol aplinkoje nesusidarys tinkamos sąlygos jai augti. Tinkamos sąlygos – tai vanduo, deguonis, saulės šviesa ir tinkama temperatūra. Kai šios sąlygos yra, embrionas pradeda vartoti maisto atsargas, ir tai skatina embriono augimą. Tai vadinama dygimo procesu arba pradine augalo augimo stadija.

Kai embrionas užauga pakankamai didelis, jis išsiveržia iš sėklos ir išdygsta iš dirvožemio kaip mažas augalėlis.

Šis mažas jaunas augalas ir yra valgomasis daigas.

Daigų rūšys ir skonio ypatumai

„Valgomieji daigai gali būti išauginami iš įvairių augalų rūšių, įskaitant grūdus, ankštinius augalus, pupeles, daržovių sėklas, riešutus ir valgomąsias sėklas. Valgomų daigų rūšių pavyzdžiai – liucerna, brokoliai, dobilai, ispaninių šalavijų sėklos, linų sėmenys, pupelės, žirneliai, lęšiai, saulėgrąžos ir kiti“, – pasakoja Simona Vilkanec, UAB „Augma“ tiekimo padalinio vadovė.

Ekspertė teigia, jog daigai skiriasi tekstūra ir skoniu. Kai kurie iš jų yra minkšti, kiti – traškūs.

Vieni būna aštraus skonio (pavyzdžiui, ridikėliai, brokoliai), kiti – saldūs ir subtilūs (pavyzdžiui, žalieji žirneliai), treti – švelnaus ir gaivaus skonio (pavyzdžiui, liucerna, dobilai).

Tad pasirinkus pagal skonines savybes valgomuosius daigus galima derinti prie įvairiausių patiekalų.

Valgomųjų daigų nauda sveikatai

Daiguose gausu įvairių mikroelementų (vitaminų, mineralų ir amino rūgščių), baltymų, mažai angliavandenių ir daug maistinių skaidulų. Maistingųjų medžiagų kiekis daiguose yra naudingas mūsų sveikatai, daigai yra lengvai virškinami – todėl rekomenduojama juos įtraukti į savo kasdienę mitybą.

Šie žalumynai taip pat yra geras kalcio, kalio, magnio, folio rūgšties ir beta karoteno šaltinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.