Dažniau pasimėgaukite mangais: naudingi ne tik širdžiai ar žarnynui, bet ir odai ar figūrai

Saldusis mangas yra vienas mėgstamiausių egzotinių vaisių. Šis vaisius yra ne tik gardus, bet ir turi daug naudingųjų medžiagų mūsų organizmui. Sužinokite, kodėl mangus verta dažniau įitraukti į mitybos racioną.

 Mangai.<br> 123rf nuotr.
 Mangai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 4, 2023, 2:17 PM

„Manguose gausu būtinų vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminus C, A, E, kalį ir folio rūgštį. Šios maistinės medžiagos atlieka svarbų vaidmenį palaikant bendrą gerą savijautą. Vaisiuose taip pat yra antioksidantų, kurie padeda neutralizuoti kenksmingus laisvuosius radikalus organizme, mažina oksidacinį stresą ir apsaugo nuo lėtinių ligų, tokių, kaip širdies ligos ir tam tikros vėžio rūšys“, – pasakoja Simona Vilkanec, UAB „Augma“ tiekimo skyriaus vadovė.

Mangai yra geras maistinių skaidulų šaltinis, kuris padeda virškinti ir apsaugo nuo vidurių užkietėjimo. Skaidulų kiekis taip pat padeda skatinti sveiką žarnyno mikrobiomą.

Didelis vitamino C kiekis manguose palaiko imuninės sistemos veiklą, skatindamas baltųjų kraujo kūnelių gamybą ir didindamas jų gebėjimą kovoti su infekcijomis ir ligomis.

Manguose gausu beta karotino, kurį organizmas paverčia vitaminu A. Vitaminas A yra būtinas norint palaikyti gerą regėjimą, gerinti akių sveikatą ir užkirsti kelią tokioms ligoms kaip geltonosios dėmės degeneracija ir naktinis aklumas.

Vitaminas C ir kiti manguose esantys antioksidantai prisideda prie sveikos odos, skatindami kolageno sintezę, kuri padeda išlaikyti odos elastingumą ir jaunatvišką išvaizdą.

Mangai yra geras kalio ir skaidulų šaltinis, kurie yra naudingi širdies sveikatai. Kalis padeda reguliuoti kraujospūdį, o maistinės skaidulos padeda sumažinti cholesterolio kiekį, mažina širdies ligų riziką.

Manguose yra palyginti mažai kalorijų ir daug skaidulų, o tai gali padėti skatinti sotumo jausmą ir sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį. Mangų įtraukimas į subalansuotą mitybą gali padėti valdyti svorį ir užkirsti kelią persivalgymui.

Įdomūs faktai apie mangus

Mango medis yra visžalis medis, galintis užaugti iki 30 metrų aukščio. Jis kilęs iš Pietų Azijos, tačiau dabar auginamas įvairiuose atogrąžų ir subtropikų regionuose.

Yra šimtai mangų veislių, kurių kiekviena turi unikalų skonį, formą ir spalvą. Vienos populiariausių veislių yra „Alphonso“, „Tommy Atkins“, „Kent“ ir „Ataulfo“.

Indija yra didžiausia mangų augintoja pasaulyje, po jos seka Kinija, Tailandas ir Indonezija. Tačiau mangai auginami daugelyje šalių, kuriose yra tinkamas klimatas, įskaitant Meksiką, Braziliją, Pakistaną ir Filipinus.

Mangai būna įvairių spalvų – nuo žalios, geltonos, oranžinės iki raudonos. Prinokusių vaisių odelė gali būti lygi arba šiek tiek tekstūruota, o minkštimas – pluoštinis arba sultingas, nelygu veislė.

Mangais galima mėgautis šviežiais, juos galima naudoti kokteiliams, salotoms, salsoms, čatniams, desertams arba net džiovinti ir naudoti įvairiems kulinariniams gaminiams.

Mango sėklos arba kauliukai paprastai yra dideli ir plokšti, todėl prieš vartojant vaisius juos reikia atsargiai pašalinti.

Mangai turi kultūrinę ir religinę reikšmę daugelyje šalių. Jie siejami su vaisingumu, meile ir klestėjimu ir dažnai naudojami tradicinėse ceremonijose, šventėse ir ritualuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.