Ilgaamžiškumo tyrėjas pasakė, ką valgyti, kad būtume atsparūs ligoms ir gyventume ilgiau

Visame pasaulyje žinomas amerikietis gydytojas ir mokslininkas Williamas Li jau du dešimtmečius aiškinasi, kaip mityba gali padėti įveikti įvairias ligas ir nulemti ilgesnį gyvenimą.

 Kasdien suvalgykite bent po obuolį.<br> 123rf nuotr.
 Kasdien suvalgykite bent po obuolį.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2023, 5:51 AM

Jis visada laikėsi požiūrio, kad mitybos pagrindas turi būti natūralūs produktai, o didžioji jo paties mitybos dalis yra įkvėpta unikalaus dviejų didžiausių pasaulyje maisto kultūrų – Viduržemio jūros ir Azijos – derinio.

Tiek Viduržemio jūros regione, tiek Azijoje yra regionų, vadinamų mėlynosiomis zonomis, kur žmonės yra sveikesni ir gyvena ilgiau, rašoma cnbc.com.

Williamas Li išvardijo pagrindinius maisto produktus, kurie gali padėti sustiprinti imuninę sveikatą ir išlikti sveikiems. Būtinai įtraukite juos į mitybą – ir patarkite tai padaryti kitiems.

1. Vaisiai

Obuoliai: vienas obuolys per dieną gali atitolinti kelionę pas gydytoją, tačiau trys obuoliai per dieną gali padėti sumažinti kūno riebalų kiekį. Tai universalūs vaisiai, puikiai tinkantys salotoms, skanūs vieni patys kaip užkandis arba kepti ir patiekti kaip desertas.

Kriaušės: tai puikus maistinių skaidulų šaltinis (vidutinio dydžio vaisiuje yra 6 gramai skaidulų), užtikrinantis žarnyno, o taip pat viso organizmo sveikatą.

Greipfrutai: jo minkštime yra flavonoidų, kovojančių su įvairiomis ligomis, ir vitamino C, kuris yra galingas DNR apsaugantis antioksidantas ir priešuždegiminė medžiaga.

Avokadai: šiuose vaisiuose esantys sveikieji riebalai gali sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, o taip pat – širdies ligų riziką.

2. Daržovės

Brokoliai: juose yra sulforafano, kuris apsaugo kamienines ląsteles, gerina žarnyno sveikatą ir medžiagų apykaitą bei stiprina imunitetą.

Sojos: jos valgomos kaip pupelės, iš jų gaminama tofu, jos fermentuojamos ir netgi gali būti paverčiamos vynu. Sojos siejamos su širdies ir kraujagyslių ligų rizikos sumažėjimu 20 proc., o diabeto – 23 proc.

Morkos: ši šakninė daržovė, kilusi iš Pietvakarių Azijos, yra geras maistinių skaidulų šaltinis, itin naudingas žarnyno sveikatai. Pusėje puodelio tarkuotų morkų yra 2 gramai skaidulų.

Grybai: juose yra tirpiųjų skaidulų, vadinamų beta-D-gliukanu, kurios skatina žaizdų gijimą. Tuo pačiu metu tai gali padėti užkirsti kelią piktybinio naviko mitybai.

3. Ankštiniai augalai

Baltosios pupelės: pupelės yra itin maistingas produktas, jos gali padėti sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnius, sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Jose taip pat yra vertingų maistinių medžiagų, tokių kaip geležis, cinkas, magnis ir folio rūgštis.

Lęšiai: lęšiai yra klasikinis ankštinis produktas Viduržemio jūros regiono virtuvėje. Pusėje puodelio sausų lęšių yra 18 gramų skaidulų, tai yra, daugiau nei pusė rekomenduojamos paros normos vyrams ir moterims.

4. Produktai buteliuose ir stiklainiuose

Ypač tyras alyvuogių aliejus: tai pati geriausia alyvuogių aliejaus forma. „Extra virgin“ reiškia aliejų, kuris nėra rafinuotas. Aliejuje yra stiprių polifenolių, kurie aktyvina sveikatos sistemą.

Obuolių sidro actas: tyrimai parodė, kad obuolių sidro acte esanti acto rūgštis mažina kūno riebalus, pagerina jautrumą insulinui ir mažina cukraus kiekį kraujyje.

5. Jūros gėrybės

Lašiša: lašišoje yra daug omega-3. Tyrimai rodo, kad omega-3 riebalų rūgštys dalyvauja gyvybiškai svarbiuose organizmo procesuose ir teigiamai veikia širdį.

Ikrai: jei ieškote unikalių skonių, turite paragauti tam tikrų žuvų ikrų. Ikruose natūraliai yra daug omega-3, todėl norint gauti didelę sveikųjų riebalų dozę, reikia suvalgyti labai nedaug.

Sardinės: sardinėse, kurios itin mėgstamos Viduržemio jūros regione, yra biologiškai aktyvių medžiagų, kurios gali pagerinti medžiagų apykaitą ir sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

6. Gėrimai

Mačios arbata: tai žalioji arbata, žinoma dėl ryškios žalios spalvos. Tyrimai parodė, kad mačia gali sumažinti riebios mitybos metabolinį poveikį.

Ulongo arbata: JAV žemės ūkio departamento atliktas tyrimas parodė, kad tris dienas per savaitę geriant šešis puodelius ulongo arbatos, pagerėjo bendra medžiagų apykaita.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.