Dietologas įvardijo produktą, kuris saugo širdį, smegenis ir kūno formas: pakaks 15 gramų kasdien

Daktaras Michaelas Mosley įvardijo produktą, kuris padeda saugoti kūno formas, širdies sveikatą ir pagerinantį smegenų veiklą – ir tai labai paprastas produktas, kurio jis pats griebiasi užsimanęs, pavyzdžiui, šokolado ar kito saldėsio.

 Pastebėta, kad tie, kurie valgo daugiau riešutų, paprastai turi mažesnį kūno svorį, mat jie ilgam pasotina.<br> 123rf nuotr.
 Pastebėta, kad tie, kurie valgo daugiau riešutų, paprastai turi mažesnį kūno svorį, mat jie ilgam pasotina.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 16, 2023, 6:00 AM

M. Mosley – vienas iš labiausiai pripažintų Didžiosios Britanijos sveikatos guru, skatinantis žmones keisti gyvenimo būdą ir turintis jiems tikrai daug įtakos.

Jis yra žinomas dėl savo sukurtų svorio metimo planų, yra „Fast 800“ dietos kūrėjas.

Kalbėdamas BBC tinklalaidėje sveikatos guru paaiškino, kaip vienos rūšies produktas iš tikrųjų gali padėti sumažinti talijos apimtį, nepaisant to, kad jame yra labai daug riebalų ir kalorijų. Pasak M. Mosley, norint gyventi sveikiau, žmonėms pakanka įtraukti jį į kasdienę mitybą, rašo dailyrecord.co.uk.

Tad kas yra tas maistas, kuris, M. Mosley nuomone, mažina talijos apimtis ir yra toks naudingas organizmui?

Tai riešutai.

M. Mosley pasakojo: „Dabar yra kiek po vidurdienio, ir mano organizmas trokšta šokolado ar sausainių, bet vietoje to aš renkuosi baltymų turintį užkandį, kuris gali padėti apsaugoti mano širdį, užkirsti kelią vėžiui ir sustiprinti mano smegenis. Aš renkuosi riešutus.

Jei jūs, kaip ir aš, galite valgyti riešutus, nesate jiems alergiškas, tai tikrai yra tas vienas produktas, kurį turėtumėte jau šiandien įtraukti į kasdienę mitybą.“

Riešutus jis pavadino „mitybos jėgainėmis“ ir pridūrė, kad valgydami juos gauname daug skaidulų, o dar svarbiau – polifenolių. Polifenoliai maitina žarnyno bakterijas ir mažina uždegimus organizme.

Riešutuose gausu ir kitų naudingųjų medžiagų – nesočiųjų riebalų, skaidulų ir baltymų, taip pat daugybė junginių, pasižyminčių antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis.

Yra net įrodymų, kad riešutai gali sulėtinti senėjimo procesą.

M. Mosley teigimu, vienas didžiulis tyrimas parodė, kad valgant riešutų, per penkerius metus sumažėjo svoris. Toks mitybos papildymas taip pat siejamas su mažesne antsvorio ar nutukimo rizika.

Tai, kad riešutuose yra didelis riebalų kiekis, naudinga ir mūsų smegenims, mat joms reikia riebalų. Kai kurie tyrimai taip pat patvirtino, kad riešutų valgymas gali pagerinti smegenų veiklą.

Apie riešutų naudą juosmens linijai dr. M. Mosley kalbėjosi su daktaru Sze-Yen Tan iš Australijos Deakino universiteto. Pasak jų, nėra įrodymų, kad riešutai gali padidinti kūno svorį, nepaisant tokio didelio riebalų kiekio. Atvirkščiai – tyrimai rodo, kad riešutus mėgstantys žmonės paprastai yra mažesnio kūno svorio.

„Suvalgę riešutų, ilgai jaučiamės sotesni, dėl to mažiau norime suvalgyti kito valgymo metu“, – paaiškino dietologas. Jis rekomenduoja suvalgyti apie 15–30 gramų riešutų per dieną.

M. Mosley pabrėžė, kad riešutai yra geras saldžių užkandžių, tokių kaip šokoladas ir sausainiai, pakaitalas, nes juose yra daug baltymų ir kitų naudingų medžiagų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.