Lydeka ant švenčių stalo: dietologė patarė, kaip ją ruošti naudingiausia

Žuvies mėgėjams turbūt ne paslaptis, jog lydekos turi unikalią kaulų struktūrą, o ją išdoroti reikia įgūdžių dėl sudėtingos „Y“ formos kaulų sistemos. Tačiau tinkamai iškaulinus lydeką galima mėgautis filė: taip tampa lengviau naudoti šią žuvį įvairiems patiekalams.

Lydekų filė vyniotinis su prosciuto.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Lydekų filė vyniotinis su prosciuto.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dr. Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dr. Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 21, 2023, 5:07 PM

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, jog įtraukus lydeką į savo mitybą prisidedama prie savo sveikatos gerinimo. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, jog atsiradus lydekos likučių namuose, galima juos plačiai panaudoti kulinarijoje.

Liesų, bet didelės biologinės vertės baltymų šaltinis

Lydekos yra gėlavandenės žuvys, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, pasižyminčios puikiomis maistinėmis savybėmis, todėl jos yra vertingas ir sveikatai palankus produktas.

„Viena iš išskirtinių jos savybių – gausus gerai įsisavinamų, tai yra, didelės biologinės vertės, baltymų kiekis, kuris yra labai svarbus raumenų vystymuisi ir bendrai organizmo funkcijai palaikyti. Ieškantiems liesų baltymų, lydekos, dėl palyginti nedidelio riebalų kiekio, yra puikus pasirinkimas.

Nors omega-3 riebalų rūgščių pagrindiniu šaltiniu įvardijamos riebios žuvys, gėlavandenėse žuvyse esančių riebalų sudėtyje taip pat yra šių, žmogaus organizmui būtinų, riebalų rūgščių. Be to, lydekose yra svarbiausių vitaminų ir mineralų, tokių kaip vitaminas D, vitaminas B12, niacinas, fosforas ir selenas. Vitaminas D labai svarbus kaulų sveikatai, o vitaminas B12 palaiko nervų funkciją ir raudonųjų kraujo kūnelių susidarymą“, – vardija gydytoja.

Švelnaus skonio mėgėjams

Dietologė pažymi, kad svarbus privalumas renkantis lydeką yra švelnus jos skonis, kuris puikiai dera su įvairiomis žolelėmis ir aromatinėmis medžiagomis. Dažniausiai tinka krapai, petražolės ir citrina, kurie pagerina bendrą žuvies skonį.

„Gaminimo būdas taip pat turi įtakos lydekos maistingumui išsaugoti. Rekomenduojama naudoti sveikesnius gaminimo būdus, pavyzdžiui, kepimą ant grotelių, kepimą arba troškinimą garuose, kad būtų išsaugotos natūralios maistingosios medžiagos, nepridedant perteklinių riebalų“, – rekomenduoja dr. E. Gavelienė.

Neišmeskite likučių

Prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad lydekos likučius visuomet galima paversti į daugybę gardžių patiekalų: nuo troškinių, sriubų iki pikantiškų pyragėlių ir sumuštinių.

„Galite gaminti pikantiškus lydekos kotletukus, sumaišydami šią žuvį su džiūvėsėliais ir žolelėmis bei kepdami keptuvėje iki auksinės spalvos. Be to, skani vakarienė gausis iš lydekos troškinio ar sriubos. O jei norite greitai paruošti makaronų patiekalą, žuvį sumaišykite su virtais makaronais, špinatais ir citrinų padažu, pagardintu alyvuogių aliejumi. Dar galite paruošti sumuštinį su žuvimi ir mėgstamais priedais“, – idėjas siūlo O.Suchočeva.

Žiemos sezono naujienos tiks šventiniam stalui

Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, jog jau šiandien galima įsigyti žiemos sezono patiekalų, kurie visuomet pravers skubantiems tiek paprastą, tiek šventinę dieną: galima rinktis iš įvairiausių daržovių, mėsos bei žuvies patiekalų, kurie įtiks įvairiems skoniams.

„Šiuo metu pirkėjams siūlome naujų daržovių salotų, taip pat papildėme asortimentą silkių salotomis. Tarp šio sezono naujienų yra silkė saldžiarūgščiame padaže, silkė su keptomis daržovėmis ir teriyaki padažu, išskirtinė silkės užtepėlė bei naujas skonių duetas – salotos su krevetėmis ir kari padažu. Prie salotų kaip naujienas siūlome kiaulienos kepsnelius su sūriu ir špinatais bei vištienos kepsnelius su sūriu ir saulėje džiovintais pomidorais“, – vardija prekybos tinklo ekspertė.

Panaudokite lydekos likučius gardaus vyniotinio gamybai, kuriam ypatingo skonio suteiks prosciuto kumpis.

Lydekų filė vyniotinis su prosciuto

Vyniotiniui reikės:

  • 2 vnt. lydekų filė be kaulų;
  • 4 griežinėliai prosciuto;
  • 2 v. š. pesto;
  • šviežiai traiškytų pipirų;
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • citrinos skiltelių (patiekimui).

Gaminimo eiga:

Kiekvieną lydekos filė perpjaukite pusiau, kad susidarytų 4 gabaliukai. Kiekvieną gabalėlį iš vienos pusės aptepkite pesto. Ant viršaus pabarstykite šviežiai grūstais pipirais.

Suvyniokite kiekvieną žuvies gabalėlį ir atsargiai apvyniokite prosciutto gabalėliu. Sutvirtinkite dviem dantų krapštukais.

Nepridegančioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ant vidutinio stiprumo ugnies. Atsargiai apkepkite kiekvieną žuvies gabalėlį, kad prosciuto apskrustų iš visų pusių. Dantų krapštukus galite nuimti įpusėjus arba įpusėjus trims ketvirtadaliams kepimo, kai suktinukai išlaikys formą. Kepkite, kol lydeka iškeps.

Iš karto patiekite su citrinos skiltelėmis.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.