Šiais produktais mėgaukitės kuo dažniau: mažina cholesterolį, stiprina kaulus, padeda išvengti Alzhaimerio

2025 m. gegužės 2 d. 12:09
Kasdienės mitybos įvairovė gali būti naudinga fizinei ir psichinei sveikatai – ne tik pamaloninsite skonių receptorius, bet ir organizmą aprūpinsite viskuo, ko reikia, kad jis veiktų maksimaliu pajėgumu.
Daugiau nuotraukų (6)
Remiantis JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, tinkama dieta pailgina gyvenimo trukmę, sumažina ligų riziką, stiprina raumenis, kaulus ir imunitetą, dantų bei odos sveikatą, padeda išlaikyti sveiką svorį.
Norėdami atrodyti ir jaustis geriausiai holistiniu lygmeniu, laikykite maistą geriausiu vaistu. Be to, tyrimai rodo, kad mityba (tiksliau – nesveika mityba) yra svarbiausias ankstyvos mirties rizikos veiksnys. Tad laikas iš esmės pagalvoti apie prioritetus, keisti mitybą ir pradėti gaminti.
Žmonės, pasak „Vogue“, yra įpročio vergai. Taigi jei jums reikia šiek tiek pagalbos įtraukiant naujus ingredientus į savo kasdienę mitybą, valgius planuokite su šiais itin naudingais produktais – tebūnie tai jūsų patiekalų planavimo kelrodė žvaigždė. Štai 19 sveikų maisto produktų, kuriuos mums visiems būtų naudinga valgyti reguliariai.
Lubinų pupelės
Šios ankštinės daržovės dažnai valgomos kaip užkandis Pietų Europoje. Laikas jų paragauti! Lubinų pupelės gali padėti sumažinti cukraus šuolius kraujyje, blogojo cholesterolio kiekį, reguliuoti kraujospūdį ir sustiprinti kaulus dėl jose esančių skaidulų, omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių bei mineralų, tokių kaip kalis, kalcis ir fosforas. Pabandykite užkandžiauti lubinų pupelėmis tarp valgymų.
Raudonieji svogūnai
Laikykite raudonąjį svogūną turbokompresorine jo baltojo giminaičio atitikmens versija. Be to, kad jis yra galingas patiekalų ingredientas, kuriame gausu vitaminų C, K ir B12, taip pat kalcio, magnio ir kalio, jame taip pat yra kvercetino – antioksidanto, kuris padeda apsisaugoti nuo alergijų ir širdies ligų.
Į salotas įdėkite šiek tiek susmulkinto raudonojo svogūno, sumaišykite su padažais arba greitai pamarinuokite kaip garnyrą.
Ciberžolės
Nesvarbu, ar vartojate jas skysčio pavidalu (stiprus ir skanus būdas sustiprinti imuninę sistemą), ar maišydami į patiekalus, jų šaknys ir aktyvus jų viduje esantis kurkuminas parodė daug žadančių rezultatų, padedančių išvengti visko, pradedant Alzheimerio liga ir baigiant egzema.
Sardinės
Šiose žuvyse gausu omega-3, nesočiųjų riebalų, kurie didina gerojo cholesterolio kiekį ir mažina trigliceridų kiekį, padeda išvengti ligų, tokių kaip aterosklerozė. Negana to, šios riebios žuvys yra vienas iš retų maisto produktų, turinčių vitamino D, kurį paprastai pasisaviname tik būdami saulės šviesoje.
Ieškokite šviežių sardinių ir mėgaukitės jomis keptomis keptuvėje arba ant grotelių, kaip kad jos patiekiamos Portugalijoje ar Ispanijoje.
Kaparėliai
Kaparėliai – nežydėję daugiamečio krūmo pumpurai – yra kupini polifenolių ir pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, kurios padeda sulėtinti ląstelių ir odos senėjimo procesą. Jie padeda stimuliuoti mikrocirkuliaciją ir, kaip manoma, yra natūralus diuretikas, padedantis pašalinti pilvo pūtimą, todėl marinuoti kaparėliai – išskirtinis grožio maistas.
Vandens rėžiukai
Šių vertingų augalų sėklomis, šaknimis ir lapais buvo mėgaujamasi šimtmečius. Daug vitamino C ir mineralų, tokių kaip geležis, kalcis, kalis, fosforas ir jodas, turintys rėžiukai, kaip ir žiediniai kopūstai, priklauso kryžmažiedžių šeimos augalams.
Jie turi virškinimą skatinančių ir detoksikuojančių savybių, kovoja su vandens užsilaikymu organizme ir yra natūralus antibiotikas. Į padažus, salotas ar sumuštinius dėkite žalių augalų ūgliukų.
Saldžiosios bulvės
Saldžiosiose bulvėse yra daug flavonoidų, karotinoidų ir vitaminų C bei A, o dėl jų antioksidacinių savybių jos yra vienas pagrindinių ingredientų, kai kalbama apie ilgaamžiškumą.
Mėgaukitės keptomis, virtomis, trintomis saldžiosiomis bulvėmis, taip pat būtinai į patiekalus įtraukite jų naudingų maistinių medžiagų turinčią žievelę – gaminkite neskustas, tik gerai nuplautas šepetėliu.
Tofu
Tai idealus baltymas pusryčiams, pietums ir vakarienei. Šis vegetariškas sojų produktas gali būti skanus ir pikantiškas, ir saldus. Vienoje porcijoje yra apie 8–10 gramų baltymų, taip pat gausu vitamino B ir kalcio. Tai sveikas maistas širdžiai, nes jame nėra cholesterolio ir gausu nesočiųjų riebalų.
Lapiniai kopūstai
Visi žinome, kad įžymybės yra apsėstos kopūstų, ir jos žino, ką daro, – kopūstai yra galbūt geriausias supermaistas, antioksidacinė bomba, kurioje gausu flavonoidų, vitaminų A, C, K, E ir B, kalcio kaulams, cinko imuninei sistemai ir geležies.
Įmasažuokite kopūstus aukštos kokybės alyvuogių aliejumi ir ragaukite, galite įmaišyti jų į salotas ar naminį pesto padažą, patroškinti su citrina bei česnakais ir mėgautis kaip garnyru.
Grybai
Valgomieji grybai yra vieni populiariausių supermaisto produktų ir papildų. Grybai, turintys mažai kalorijų ir pilni skaidulų bei maistinių medžiagų, reikšmingų antioksidacinių ir uždegimą slopinančių savybių, gali padėti palaikyti imuninę bei širdies ir kraujagyslių sistemas.
Pasinaudokite grybais kaip vitamino D, baltymų, kalio ir kt. šaltiniu ir išbandykite įvairias jų formas bei paruošimo būdus.
Soros
Be glitimo ir žemo glikemijos indekso, sorose gausu baltymų, aminorūgščių, antioksidantų ir mineralų, tokių kaip magnis, kalcis, fosforas ir geležis – visa tai būtina sveikiems plaukams ir odai. Įrodyta, kad jos net mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
Šie grūdai verda kaip ryžiai, jų nesunku paruošti kaip garnyrą arba jais papildyti salotas.
Gražgarstės
Šios pipirinės daržovės, kurias vertino senovės romėnai, yra nekaloringos, pasižymi antioksidacinėmis, uždegimą slopinančiomis ir senėjimą stabdančiomis savybėmis, jos – nepaprastas vitaminų ir mineralų šaltinis. Gražgarstėse yra veikliosios medžiagos erucino, padedančio sumažinti padidėjusį kraujospūdį.
Mėgstate picą? Pagardinkite ją gausiu gražgarsčių sluoksniu ir mėgaukitės sveikesniu greituoju maistu. Paragaukite jų su burokėliais, varškės ar fetos sūriu, dėkite į žaliąsias salotas.
Avinžirniai
Humusas yra daugiau nei nepaprastai skanus užkandis. Avinžirniai, taip pat žinomi kaip garbanzo pupelės, yra puikių maistinių medžiagų turinčių padažų pagrindas ir liaupsių vertas salotų priedas su daug skaidulų, vitaminais C, E ir A, magniu ir kt. Mažose ankštinėse daržovėse yra naudingų nesočiųjų riebalų rūgščių ir, žinoma, baltymų.
Avinžirniai padeda sumažinti glikemijos indeksą (sumažina diabeto riziką), mažina cholesterolio pasisavinimą, susijusį su širdies ligomis, ir skatina puikią žarnyno veiklą.
Mangai
Mangai yra populiariausias vaisius atogrąžų regionuose, tačiau šiandien jais galime mėgautis visame pasaulyje. Šie vaisiai naudingi sveikatai.
Manoma, kad mangai turi uždegimą slopinančių savybių, padeda palengvinti tam tikras lėtines ligas, taip pat turi apsauginių antioksidantų ir antidiabetinį poveikį.
Vaisiai – puikus pasirinkimas ir vietoj deserto, o pasirinkę mangus padėsite ir savo organizmui.
Lęšiai
Lęšių įtraukimas į mitybą yra paprastas ir būtinas. Lęšiai yra baltymų, kalio, folio rūgšties, antioksidantų ir kt. šaltinis. Jie gali užkirsti kelią lėtinėms ligoms ir galbūt sumažinti kraujospūdį bei cholesterolio kiekį kraujyje.
Briuseliniai kopūstai
Briuseliniai kopūstai yra daugiau nei tiesiog kokteilių baro kąsnelis – miniatiūriniai kopūstai yra savaime sveikas maistas.
Kryžmažiedžių daržovių sudėtyje yra vitaminų C ir A, kalio, kalcio ir net šiek tiek baltymų.
Skrudinkite juos kartu su kitais mėgstamais produktais, garinkite arba pjaustykite į salotas.
Pistacijos
Tokie maži vaisiai – taip, vaisiai, o ne riešutai – pistacijos yra tikrai naudingos sveikatai.
Mažas žalias minkštimas yra pripildytas vitamino B6, vitamino E, folio rūgšties ir mineralų, tokių kaip kalis, magnis, geležis ir cinkas, taip pat liuteinas ir zeaksantinas, kurie yra labai svarbūs akių sveikatai.
Kadangi pistacijose gausu skaidulų ir baltymų, jos yra puikus užkandis arba priedas prie kitų patiekalų.
Mėlynės
Norėdami gauti saldžią ir antioksidantų gausią porciją griebkite saują mėlynių. Teigiama, kad reguliarus antocianinų (vieno iš daugelio mėlynių fitochemikalų) vartojimas sumažina širdies ir kraujagyslių ligų bei 2-ojo tipo diabeto riziką.
Be to, šios mūsų miškų uogos turi antioksidantų ir uždegimą slopinančių savybių. Mėlynės yra itin sveikas užkandis ir kartu puikus desertas.
Brazilinės bertoletijos
Tereikia vieno dieviško bertoletijų riešuto per dieną, kad gautumėte visą paros porciją seleno – būtino mineralo, kuris palaiko daugelį svarbių funkcijų, įskaitant, bet tuo neapsiribojant, skydliaukės sveikatą, imuninę sistemą, smegenų ir širdies sveikatą.
Be to, socialiniuose tinkluose žmonės dalijasi įžvalgomis, kad valgydami šių riešutų kasdien jie pastebėjo pastorėjusius plaukus ir pagerėjusią odos būklę.
Parengė Laura BULVYDĖ
pupelėscholesterolisciberžolė
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2025 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.