Šis keistas pavadinimas – tai šveicaro gydytojo pavardė, kuris 1900 metais tokiu patiekalu siūlė atkurti sveikatą savo pacientams. Nuo to laiko receptas vis keitėsi, bet esminiai principai išliko nepakitę: avižiniai dribsniai turi kurį laiką (geriausiai pernakt) mirkti vaisių sultyse, piene arba grietinėlėje (grietinėlė šiek tiek peržengia sveiko maisto ribas), o patiekiami jie su jogurtu, sezoniniais vaisiais, riešutais, sėklomis ir viskuo, ką jūs mėgstate ir turite.
Šis patiekalas – išsigelbėjimas tinginiams. Sumaišius viską iš vakaro, galima sau ramiai snausti ir iš lovos kitą rytą šokti tik paskutinę akimirką, nes šaldytuve jau smagiai jūsų laukia paruošti pusryčiai. Bircherio dribsniai – tai tradicinės avižinės košės pakaitalas, tiesa, gal labiau tinkamas šiltesniam metų laikui.
Bircherio dribsniai tinka ne tik pusryčiams, bet ir popiečio užkandžiui arba pasmaguriavimui vakare. Šviežias medus – nepamainomas šio patiekalo pagardas ir palydovas.
Bircherio dribsniai (4 asm.)
Reikės:
- 2 didelių obuolių (arba 1 obuolio ir 1 kriaušės);
- 2 puodelių (apie 150 g) avižinių dribsnių;
- 1 puodelio obuolių (arba apelsinų ar kitų mėgstamų vaisių) sulčių;
- 1 puodelio natūralaus jogurto;
- 1/2 šaukštelio malto cinamono;
- po 1/2 puodelio paskrudintų moliūgų sėklų, kapotų migdolų, graikiškų riešutų (arba sezamų, linų sėmenų, lazdyno riešutų, kitų mėgstamų priedų).
Pagardinti reikės: medaus, šviežių vaisių arba uogų (razinų, džiovintų vaisių).
Stambia tarka sutarkuojame obuolius, sumaišome šią masę su avižiniais dribsniais, sultimis, jogurtu ir cinamonu ir uždarame inde laikome mažiausiai 2 valandas, bet geriausia – per naktį. Jei naudosime džiovintus vaisius ir razinas, kartu į šią masę įmaišome ir juos.
Patiekiame su skrudintais riešutais ir sėklomis, šviežiais vaisiais, natūraliu jogurtu ir medumi.