Švedų skanėstas – stintos saldžiame marinate

Žiemą, įsisiūbavus stintų sezonui, siūlau išmėginti keptų marinuotų stintų receptą. Tai būdas, kuriuo žuvys marinuojamos Švedijoje.

Į stiklinį indą, kad matytųsi visas grožis, dedame sluoksniais svogūnus ir žuvį: pradedame svogūnais, ant viršaus guldome sluoksnį žuvų, tada vėl klojame sluoksnį svogūnų ir taip toliau. Viršuje sudedame svogūnus.<br>N.Degutienės nuotr.
Į stiklinį indą, kad matytųsi visas grožis, dedame sluoksniais svogūnus ir žuvį: pradedame svogūnais, ant viršaus guldome sluoksnį žuvų, tada vėl klojame sluoksnį svogūnų ir taip toliau. Viršuje sudedame svogūnus.<br>N.Degutienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nida Degutienė, „Nidos receptai“

Feb 21, 2014, 4:25 PM, atnaujinta Feb 8, 2022, 10:29 AM

Švedų virtuvėje nemažai patiekalų pateikiami saldžiai: mėsa, duona, ir net… silkė! Neišsigąskite, kad marinatas toks saldus, juo užpiltos keptos stintos kartu su raudonaisiais svogūnais sukurs įdomų ir gana netikėtą skonį.

Keptos marinuotos stintos, arba silkė švediškai

Patiekalui reikės:

  • 1 kg šviežių stintų, išdarinėtų, bet su galvomis
  • džiūvėsėlių
  • druskos
  • aliejaus kepimui
  • 3-4 didelės galvos raudonųjų svogūnų (arba atitinkamai daugiau galvų mažesnių)

Džiūvėsėlius sumaišome su druska (maždaug 4 šaukštai džiūvėsių ir 1 nubrauktas šaukštas druskos). Nuplautas žuveles išvoliojame džiūvėsių ir druskos mišinyje ir dedame į įkaitintą aliejų. Kepame iš abiejų pusių, kol apskrus. Taip iškepame visas žuveles.

Svogūnus supjaustome plonais griežinėliais.

Į stiklinį indą, kad matytųsi visas grožis, dedame sluoksniais svogūnus ir žuvį: pradedame svogūnais, ant viršaus guldome sluoksnį žuvų, tada vėl klojame sluoksnį svogūnų ir taip toliau. Viršuje sudedame svogūnus.

Marinatui:

  • 200 g paprasčiausio 6% acto (arba 130 g 9% acto)
  • 350 ml vandens (jei naudojate 9% actą, pilkite 420 ml vandens)
  • 300 g cukraus
  • 25-35 kvapiųjų pipirų žirneliai
  • 5-8 juodųjų pipirų žirneliai
  • 2-3 lauro lapai

Actą puode sumaišome su vandeniu, supilame cukrų. Pipirų žirnelius sutraiškome plaktuku arba virtuviniu kombainu (aš sudedu pipirus į celofaninį maišelį ir sutraiškau juos plaktuku mėsai mušti). Pipirus suberiame į marinatą, įmetame lauro lapus. Marinatą užverdame ir paviriname apie 10 minučių.

Nukėlus nuo ugnies, iškart  verdančiu marinatu užpilame žuvis ir svogūnus. Paslėgiame, kad visas turinys atsirastų marinato skystyje. Atvėsus indą padedame į šaldytuvą, uždengus maistine plėvele.

Tinka valgyti jau kitą dieną. Tačiau skaniausia silkė tuomet, kai pastovi keletą dienų. Tokia marinuota silkė tinkama valgyti pakankamai ilgai – ne mažiau savaitės.

nidosreceptai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.