Švedų virtuvėje nemažai patiekalų pateikiami saldžiai: mėsa, duona, ir net… silkė! Neišsigąskite, kad marinatas toks saldus, juo užpiltos keptos stintos kartu su raudonaisiais svogūnais sukurs įdomų ir gana netikėtą skonį.
Keptos marinuotos stintos, arba silkė švediškai
Patiekalui reikės:
- 1 kg šviežių stintų, išdarinėtų, bet su galvomis
- džiūvėsėlių
- druskos
- aliejaus kepimui
- 3-4 didelės galvos raudonųjų svogūnų (arba atitinkamai daugiau galvų mažesnių)
Džiūvėsėlius sumaišome su druska (maždaug 4 šaukštai džiūvėsių ir 1 nubrauktas šaukštas druskos). Nuplautas žuveles išvoliojame džiūvėsių ir druskos mišinyje ir dedame į įkaitintą aliejų. Kepame iš abiejų pusių, kol apskrus. Taip iškepame visas žuveles.
Svogūnus supjaustome plonais griežinėliais.
Į stiklinį indą, kad matytųsi visas grožis, dedame sluoksniais svogūnus ir žuvį: pradedame svogūnais, ant viršaus guldome sluoksnį žuvų, tada vėl klojame sluoksnį svogūnų ir taip toliau. Viršuje sudedame svogūnus.
Marinatui:
- 200 g paprasčiausio 6% acto (arba 130 g 9% acto)
- 350 ml vandens (jei naudojate 9% actą, pilkite 420 ml vandens)
- 300 g cukraus
- 25-35 kvapiųjų pipirų žirneliai
- 5-8 juodųjų pipirų žirneliai
- 2-3 lauro lapai
Actą puode sumaišome su vandeniu, supilame cukrų. Pipirų žirnelius sutraiškome plaktuku arba virtuviniu kombainu (aš sudedu pipirus į celofaninį maišelį ir sutraiškau juos plaktuku mėsai mušti). Pipirus suberiame į marinatą, įmetame lauro lapus. Marinatą užverdame ir paviriname apie 10 minučių.
Nukėlus nuo ugnies, iškart verdančiu marinatu užpilame žuvis ir svogūnus. Paslėgiame, kad visas turinys atsirastų marinato skystyje. Atvėsus indą padedame į šaldytuvą, uždengus maistine plėvele.
Tinka valgyti jau kitą dieną. Tačiau skaniausia silkė tuomet, kai pastovi keletą dienų. Tokia marinuota silkė tinkama valgyti pakankamai ilgai – ne mažiau savaitės.