Šį desertą ilgus metus buvau visiškai pamiršusi, bet vieną dieną varškės „Tinginį“ man priminė vyro močiutė. Dabar gaminu įvairiausius jo variantus, šaltuoju metų laiku – su skirtingais džiovintais vaisiais ir riešutais, o vasarą – su šviežiomis uogomis.
Reikės:
400 g trapių sausainių,
400 g riebios varškės,
200 g sviesto,
150 g cukraus,
1 šaukštelio vanilinio cukraus,
200 g džiovintų slyvų,
100 g džiovintų spanguolių,
50 g kokosų riešutų drožlių,
50 g kokosų riešutų riekelių,
50 ml spanguolių trauktinės.
Džiovintus vaisius nuplaunu po tekančiu vandeniu, užpilu spanguolių trauktine, uždengiu ir palieku nakčiai, kad išbrinktų.
Sausainius smulkiai sulaužau. Minkštą sviestą išsuku su paprastu ir vaniliniu cukrumi, suberiu trintą varškę ir gerai išsuku, kad susidarytų vientisa masė.
Į paruoštą sviesto ir varškės mišinį suberiu sausainius, maišau, kol jie vienodai pasiskirsto. Tada beriu išmirkusius džiovintus vaisius ir smulkintas kokosų drožles. Masę išmaišau ir palieku 15 minučių, kad sausainiai kiek suminkštėtų.
Torto formą iškloju maistine plėvele, į ją suverčiu pagamintą masę, vienodai paskirstau ir išlyginu paviršių. Statau stingti ir brinkti į šaldytuvą nors 4 valandoms, o geriausiai palikti per naktį. Sustingusį „Tinginį“ išimu iš torto formos, nuimu maistinę plėvelę, o viršų apibarstau kokosų riešutų riekelėmis.
Receptas iš knygos „Sezoninė virtuvė“