Šiandien karpačio sąvoka išsiplėtė, ir virtuvių šefai kuria vis naujas patiekalo versijas.
Plonytėmis riekelėmis pjaustomos daržovės ir vaisiai, jie šlakstomi balzamiko actu ir pateikiami kaip vegetariškas užkandis arba lengvas desertas.
Atėjus rudeniui pasigaminkite lietuviškų saldžių burokėlių karpačo su ožkų pieno sūriu, gražgarstėmis ir riešutais.
Burokėlių karpačas su ožkos sūriu, gražgarstėmis ir riešutais (4 asm)
Reikės:
3-4 nedidelių šviežių burokų
2 šaukštų balzaminio acto
2 didelių saujų gražgarsčių
100 g aštresnio skonio ožkos sūrio (gali būti brinza arba feta)
saujelės karamelizuotų karijų riešutų (galite pakeisti paskrudintais graikiniais riešutais)
alyvuogių aliejaus
druskos, grūstų juodųjų pipirų
Burokus nulupkite ir supjaustykite kuo plonesnėmis riekelėmis (geriausia tam naudoti mandoliną arba virtuvinio kombaino patį ploniausią pjaustymo peilį – riekelės turi būti beveik permatomos).
Pašlakstykite riekeles balzamiko actu ir pamaišykite, kad visos jos šiek tiek būtų suvilgytos actu (pjaustant riekelės sulimpa, tad jas atlipdykite). Palikite pasimarinuoti (bent jau 15 min., bet galite palikti ir kelias valandas, kol reikės dėti į lėkštes).
Gražgarstes gerai nuplaukite ir nusauskinkite popieriniu rankšluosčiu arba daržovių džiovyklėje.
Į didelę lėkštę sudėliokite burokėlių griežinėlius, kad vieno griežinėlio kraštas truputį dengtų kitą.
Viduryje bokšteliu dėkite saujelę gražgarsčių, aplink pabarstykite patrupintu ožkos sūriu ir pasmulkintais riešutais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir šviežiai grūstais pipirais.
Patiekite nedelsiant su šviežia balta duona.