Padėkos diena Amerikoje neapsieina be dviejų patiekalų

Padėkos diena, kuri yra švenčiama ketvirtą lapkričio ketvirtadienį, daugeliui amerikiečių - viena svarbiausių švenčių, o ilgas Padėkos dienos savaitgalis - galimybė susitikti su savo šeima.

Kalakutą patiekite su keptomis daržovėmis.<br>123rf nuotr.
Kalakutą patiekite su keptomis daržovėmis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-11-27 13:39, atnaujinta 2018-01-20 12:30

Padėkos dienos ištakos siekia jau beveik 400 metų. 1620 metais protestantai iš Anglijos, ieškodami religinės laisvės, išsilaipino Masačusetso valstijoje. Tačiau pasiekę išsvajotąją žemę piligrimai vos nemirė iš bado, šalčio ir kitų gamtos negandų.

Išgyvenimo pamokų atvykėlius mokė vietiniai indėnai. Kitais metais užderėjo geras kukurūzų, miežių, pupų ir moliūgų derlius. Ta proga tuometis gubernatorius surengė šventę, ji truko tris dienas. Į šventę buvo pakviesti vietiniai gyventojai indėnai.

Puotos valgiaraštis nežinomas, tačiau žurnale buvo palikti įrašai, kad pakviesti indėnai atvyko su kepta stirna, mokė atvykėlius pasigaminti kukurūzų bei moliūgų patiekalų. Kalakutas į šios puotos valgiaraštį nebuvo įtrauktas. Tuomet „turkey“ reiškė laukinių žvėrių mėsą.

Nacionaline švente Padėkos diena buvo paskelbta tik Pilietinio karo metu. 1863 metais prezidentas Abrahamas Lincolnas pareiškė, kad Padėkos diena turėtų būti švenčiama lapkričio mėnesį.

Tą vakarą šeimos Amerikoje sėda prie vakarienės stalo, ant kurio būna ir pagrindinis patiekalas - keptas kalakutas. Paprastai jis valgomas su spanguolių padažu, kukurūzais, ryžiais.

Kitas būtinas šventės patiekalas - moliūgų pyragas. Išbandykite!

Kalakutas, keptas su obuolių sidru

Reikės: 1 kalakuto

kapotų petražolių

šviežio rozmarino

šalavijo lapelių

čiobrelių

8 česnako skiltelių  

kelių šaukštų aliejaus

druskos, pipirų

2 citrinų, subadytu šakute

300 ml obuolių sidro (ieškokite kuo mažiau saldaus)

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Inde sumaišykite kapotas prieskonines žoleles, smulkintą česnaką, 4 šaukštus aliejaus, 1 arbatinį šaukštelį druskos, pusę arbatinio šaukštelio pipirų.

Kiek įmanoma pakelkite odą nuo kalakuto krūtinėlės ir nugaros, prieskonių mišinį įtrinkite po oda, apšlakstykite kalakutą aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais. Vidų įtrinkite druską ir pipirais, įdėkite citrinas.

Į indą, kuriame kepsite, pilkite obuolių sidro, padėkite kepimo groteles, kad kalakutas būtų šiek tiek pakylėtas nuo dugno. Dėkite kalakutą krūtine aukštyn, uždenkite folijos lakštu ir kepkite vieną valandą. 

Po to nuimkite foliją, kepkite toliau, nuolat palaistydami sidru ir atsiradusiomis sultimis. Kepti reikės 2-3 valandas, kol temperatūra storiausioje vietoje pasieks 80 laipsnių. Jeigu oda pernelyg ruduoja, kalakutą vėl pridenkite folijos lakštu.

Prieš patiekiant leiskite 30 minučių pastovėti. Patiekite su keptomis daržovėmis.

Moliūgų pyragas

Šis cinamonu kvepiantis rudeninis pyragas tiks ir šeštadienio vakarui, ir vėlyviems sekmadienio pusryčiams - pradžiuginkite juo šeimą ar draugus. Bijantys moliūgų kvapo ar skonio gali būti ramūs - šis pyragas tikrai nėra „moliūgiškas".

Receptu pasidalino sostinės restorano „Soul & Pepper" virtuvės šefas Gediminas Albrichtas.

Pagrindui reikės:

10 šokoladinių sausainių

2 v.š. kokoso drožlių

3 v.š. sviesto

3 v.š. šviesiai rudo cukraus

Įdarui ar užpilui reikės:

400g moliūgo

400 g kreminės varškės

3 kiaušinių

200 g cukraus

po žiupsnelį malto muskato riešuto, imbiero, kvapniųjų pipirų, kardamono

1 a.š. cinamono

4 v.š. miltų

1 v.š. vanilės

Moliūgą sudėkite į mikrobangei tinkamą indą, uždengite virtuvine plėvele ir kepkite mikrobangų krosnelėje apie 8 min. Jei nemėgstate mikrobangių, moliūgą išvirkite vandenyje ar garuose.

Sausainius su kokosu ir cukrumi sudėkite į smulkintuvą ir susmulkinkite. Į masę supilkite tirpintą sviestą, išmaišykite. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių. Kepimo skardą (geriausiai – kvadratinę) išklokite kepimo popieriumi ir ant jo tolygiai paskirstykite sausainių pagrindą. Moliūgą sudėkite į ta patį smulkintuvą ir susmulkinkite iki košės konsistencijos. Kreminę varškę išsukite su cukrumi ir sudėkite į indą su moliūgo koše, išmaišykite. Į masę sudėkite prieskonius, vanilę ir kiaušinius ir dar kartą išmaišykite. Galiausiai sudėkite miltus ir vėl išmaišykite.

Paruoštą masę paskirstykite ant sausainių pagrindo. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 50 min. Įšimtą pyragą atvėsinkite ir dar bent porą valandų palaikykite šaldytuve.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.