Vėsią dieną sušildys aštri meksikietiška sriuba

Kuo šalčiau už lango, tuo labiau norisi karštų ir maistingų troškinių, kurie ne tik pasotina, bet ir sušildo. Bene labiausiai šaltam vakarui tinkantis patiekalas – chilli con carne, arba tiršta čili sriuba.

Nors tradiciškai čili sriuba gaminama su malta jautiena, aš siūlau pasigaminti šiek tiek lengvesnę jos versiją - su kalakutiena.<br>N.Degutienės nuotr.
Nors tradiciškai čili sriuba gaminama su malta jautiena, aš siūlau pasigaminti šiek tiek lengvesnę jos versiją - su kalakutiena.<br>N.Degutienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nida Degutienė (nidosreceptai.lt)

Dec 1, 2014, 3:04 PM, atnaujinta Nov 4, 2022, 11:45 AM

Chilli con carne pasauliui pristatė Amerikos pietvakarinė dalis, Teksasas, kuriame itin didelė meksikiečių bendruomenė.

Šiandien jau niekas dorai nežino, ar šis patiekalas labiau amerikietiškas, ar autorinės teisės priklauso būtent Meksikai, bet niekam nekyla abejonių, kad meksikietiški skoniai čia dominuoja.

Nors tradiciškai čili sriuba gaminama su malta jautiena, aš siūlau pasigaminti šiek tiek lengvesnę jos versiją - su kalakutiena.

Kalakutiena kur kas liesesnė nei jautiena, tad aktyviai gyvenantiems žmonėms patartina rinktis būtent šią mėsą. Užtai tam, kad išgautumėte specifinį patiekalo skonį, į troškinį įmeskite pakepintos rūkytos šoninės ir chorizo dešros.

Chilli con carne su kalakutiena ir chorizo dešra (6 asmenims)

Reikės:

  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 1 chorizo dešros, supjaustytos gabaliukais (arba pakelis supjaustytos chorizo dešros, kurią galite rasti prekybos centre)
  • 100 g rūkytos šoninės, supjaustytos gabaliukais
  • 1 svogūno, supjaustyto gabaliukais
  • lauro lapo
  • 500 g maltos kalakutienos (naudojau maltą krūtinėlių mėsą)
  • 1 šaukšto malto kumino
  • 2 šaukštelių maltų kalendrų
  • 1.5 šaukštelio džiovinto čiobrelio
  • aitrių ir saldžių maltų čili pipirų (pagal skonį)
  • 3 skiltelių česnako, smulkiai sukapotų
  • 4 indelių po 400g konservuotų raudonųjų pupelių, nusausintų
  • 2 indelių (po 400g) konservuotų pomidorų savo sultyse
  • druskos, pipirų

Patiekimui: grietinės, kapotos kalendros arba petražolės, tabasco padažo, šviežio batono arba virtų ryžių, gvakamolės (guacamole).

Dideliame troškintuve įkaitinkite aliejų ir jame kepinkite supjaustytą šoninę ir chorizo dešrą, kol apskrus.

Išimkite į atsikrą lėkštę ir trumpam atidėkite į šalį.

Į troškintuvą suberkite svogūnus ir lauro lapą ir toliau kepinkite maišydami, kol svogūnai visiškai suminkštės.

Tada sudėkite maltą mėsą ir toliau kepinkite maišydami, kol mėsa pašviesės. Suberkite prieskonius: kuminą, kaledras, čiobrelius, čili pipirus, sukapotus česnakus, ir dar pakepinkite maišant kelias minutes.

Pabaigoje supilkite pupeles, konservuotus pomidorus savo sultyse ir 1/2 stiklinės vandens, įberkite druskos ir grūstų juodųjų pipirų, uždenkite dangčiu, sumažinkite ugnį ir palikite troškintis.

Jei naudojate išmirkytas pupeles, troškinti teks valandą, jei konservuotas,- užteks ir 40 min. Pabaigoje paragaukite, ar pupelės minkštos, ar netrūksta druskos, pipirų.

Patiekite su grietine ir šviežiomis kapotomis kalendromis arba petražolėmis, su tabasco padažu, su ryžiais arba šviežio batono riekele.

nidosreceptai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.