Tuno užtepėlė
Reikės:
- 130 g konservuoto tuno (savo sultyse arba alyvuogių aliejuje),
- 200 g „Philadelphia“ sūrio,
- 2 ančiuvių filė,
- 4 kaparėlių,
- 50 g alyvuogių aliejaus,
- kapotų petražolių.
Jau ką ką, o konservuotų tunų skardinę galima atrasti beveik kiekviename šaldytuve. Tinka bet kurio gamintojo, nors čia reiktų pasakyti, kad patarlė „gauni tai, už ką moki“ yra visiškai teisinga. Tuno konservus vertėtų rinktis brangesnius, kadangi kuo pigesnė skardinė, tuo daugiau šansų, kad viduje bus pačios prasčiausios žuvies mėsos atraižos, vadinasi, ne tokios skanios.
Ančiuviai mūsuose parduodami sūdyti ir konservuoti arba saulėgrąžų, arba alyvuogių aliejuje. Čia jau skonio reikalas, kurį rinktis. Man labiau patinka alyvuogių aliejus, nors žinau tokių, kuriems daug malonesnis stiprus saulėgrąžų prieskonis. Jeigu esate iš tų, kurie nemėgsta sūrių patiekalų, galite ančiuvių filė prieš ruošdami pamirkyti piene. Tačiau tada iš jūsų patiekalo dings visas sūrumas.
Iš pradžių susmulkiname ančiuvius kartu su petražolėmis ir kaparėliais, tada pridedam tuno (supilam visą skardinės turinį) ir sūrio. Pašlakstom alyvuogių aliejumi. Viską smulkiai sutrinam – tam puikiausiai tinka paprasčiausia šakutė. Kai jau lėkštėje susidarė vientisa masė, ragaujam. Jeigu nutiko taip, kad trūksta sūrumo, tai ištaisom paprasčiausia druska. Nors, mano nuomone, turi užtekti vien ančiuvių.
Tokį paštetą geriausia tepti ant duonos ar tiesiog grissini lazdelių. Ir tunas toli gražu nėra vienintelė žuvis, kurią galima čia naudoti. Galima lygiai taip pat išsiversti su karšto rūkymo skumbre, konservuotomis sardinėmis ar net rūkytais šprotais ar strimelėmis. Paprasta ir greita.