Sveikuoliai neatsispyrė raudonojo putino viliotiniui

Kriušono vazoje supiltas putino uogų kisielius įmantriu pavadinimu „Raudonojo putino viliotinis“, martinio taurėse patiektos burokėlių salotos „Burokėlių ir riešuto duetas“, šaltų užkandžių lėkštėje paskleistos vegetariškos salotos „Brokolių atostogos Ukmergėje“, stikliniame padėkle „nutūpę“ blyneliai su grybų įdaru „Miško lauknešėlis“ bei morkų desertas „Saldi morkytės svajonė“.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

Dec 10, 2014, 12:08 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 1:00 PM

Šie patiekalai, kuriuos paruošė Ukmergės technologijų ir verslo mokyklos (UTVM ) atstovai, nepaliko abejingų Ukmergėje vykusios bendruomenių sveiko maisto šventės dalyvių. Konkurse „Lietuviško rudens gėrybės“ šie patiekalai sualukė bene daugiausiai žiūrovų bei ragautojų dėmesio ir pelnė vieną iš trijų pagrindinių - „Meniškiausiojo stalo“ - nominaciją.

„Mūsų stalas buvo greičiausiai „nušluotas“, visi sveikuoliški patiekalai viliote viliojo paragauti, o tie, kas jų paskanavo, prašė pasidalyti ir gaminimo receptais. Visi patiekalai paprasti. Vienus, šiek tiek patobulinę, parinkome iš knygų, kiti – mūsų pačių sukurti“, - sakė UTVM profesijos mokytoja metodininkė Gražina Žičevičienė.

Kadangi visi patiekalai konkursui turėjo būti pagaminti tik iš lietuviškų rudens gėrybių – vaisių, uogų, daržovių ir grybų, pagal knygoje aprašytą receptą vegetariškas salotas turėjusį papuošti apelsiną teko pakeisti moliūgu.

O kisieliaus iš putinų ir blynelių su džiovintų grybų įdaru autoriai – UTVM kolektyvas.

G.Žičevičienės teigimu, minėti blyneliai - puikus švenčių stalo patiekalas, jis ypač tinka Kūčioms.

O štai „Raudono putino viliotiniu“ galima mėgautis nors ištisus metus – specifinio skonio, šiek tiek karstelėjęs gėrimas ne tik puikiai numalšina troškulį, atgaivina, bet jį dar ir labai sveika gerti.

„Atrasti ir pažinti putino uogas prieš ketverius metus man padėjo mama. Jos namų kieme auga didelis putinas. Mama mane išmokė pagaminti ne tik kisielių, bet ir  nevirtą putino uogienę, kuri, pasak senų išminčių, yra vaistas nuo visų ligų. Man ji padeda, kai širdį maudžia“, - sakė G.Žičevičienė.

Pasak jos, putino uogos yra renkamos po pirmųjų šalnų. Nuskintų uogų nereikia nuplauti. Supilus į indą, uogas sugrūsti kočėlu (tuo pačiu, kuriuo košei grūdame bulves) ir išspausti sultis per marlės skepetą.

Vienam litrui putino sulčių reikia kilogramo cukraus. Viską būtina kruopščiai išmaišyti ne šaukštu, o ranka, kol pajaučiame, kad ištirpsta cukrus.

Raudonojo putino viliotinis

Reikės:

130 g putino uogų

4,5 stiklinės (po 200 ml) vandens

120 g cukraus

45 g bulvių krakmolo.

Putino uogos perrenkamos, nuplaunamos ir sutrinamos. Iš sumaigytų uogų išspaudžiamos sultys, išspaudos užpilamos karštu vandeniu, pavirinamos ir nukošiamos. Į gautą nuovirą pridedama cukraus, užvirinama. Taip paruošiamas sirupas. Į sirupą maišant pilamas atskiestas krakmolas, išmaišoma ir pakaitinama, kol užverda. Po to supilamos išspaustos sultys ir atvėsinama.

Brokolių atostogos Ukmergėje

Reikės:

500g žiedinių kopūstų žiedynų

500g brokolių žiedynų

250g nuluptų raudonųjų svogūnų

100g nulupto ropinio kopūsto

2 skiltelių moliūgo

saujos žalumynų (vaistinių melisų, citrininių bazilikų ir sėjamųjų lygialapių petražolių)

Pagardui:

60ml baltojo vyno acto

60ml apelsinų sulčių

druskos

juodųjų pipirų

120 ml saulėgrąžų aliejaus.

Taip pat reikės:

100g raudonų saldžių paprikų,

balzaminio Modenos acto (išlaikyto 10 metų).

Žiedinių kopūstų ir brokolių žiedynus nuplaukite, palikite nuvarvėti ir supjaustykite plonais griežinėliais. Svogūnus supjaustykite plonais žiedais, ropinį kopūstą - šiaudeliais.

Paruoštą moliūgą supjaustykite stambiomis skiltelėmis. Gerai išmaišykite visus pagardui skirtus produktus. Supjaustytus žiedinius kopūstus, brokolius, svogūnus ir ropinį kopūstą gražiai išdėliokite su žalumynais lėkštėje, viską apšlakstykite pagardu. Apibarstykite paprikos kubeliais ir užlašinkite kelis lašus balzaminio acto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.