Kaip Kalėdoms paruošti vištą? Du Alfo Ivanausko receptai

Kulinaras Alfas Ivanauskas pateikė du receptus, kurie puikiai tiks ir Kalėdoms, ir bet kuriai kitai žiemos šventei. Du vištos marinavimo būdai, du padažai, du garnyrai. Rinkitės, kurį tik norite ir derinkite juos tarpusavyje!

Keptas viščiukas - ir stalo puošmena, ir skanus patiekalas.
Keptas viščiukas - ir stalo puošmena, ir skanus patiekalas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 11, 2014, 2:09 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 10:12 AM

Viščiukas, marinuotas su garstyčiomis

Reikės:

1 viščiuko

Marinatui reikės:

1 šaukštelio aštraus padažo

1 šaukšto Vusterio (worcestershire) padažo

1 šaukšto sojų padažo

1 šaukšto auksaspalvio cukraus sirupo

1 šaukšto baltojo vyno acto

druskos

Viršui aptepti reikės:

2 šaukštų grūdėtų garstyčių

1 šaukšto auksaspalvio cukraus sirupo

likusio marinato

1. Marinatui skirtus produktus gerai išplakite šluotele. Marinatą įtraukite į švirkštą ir suleiskite jį į viščiuką (įdurkite kaip galima giliau).

2. Prišvirkštą viščiuką įtrinkite druska ir pipirais. Palaikykite 15 min. ir dėkite į iki 185 °C įkaitintą orkaitę.

3. Kepkite 45–50 min.

4. Viršui aptepti sumaišykite garstyčias, sirupą ir likusį marinatą.

5. Likus 10 min. iki kepimo pabaigos viščiuką aptepkite paruoštu padažu ir baikite kepti.

Vyne marinuotas viščiukas

Reikės:

1 viščiuko

1 butelio raudonojo vyno

1 citrinos

kelių laurų lapų

Prieskoniniam sviestui reikės:

3 šaukštų kambario temperatūros sviesto

1 šaukšto kmynų

2 cm dydžio imbiero gabalėlio

3 skiltelių česnako

1 šaukštelio cukraus „Farinas“

žiupsnelio pipirų mišinio

druskos

1. Sviestą gerai išsukite su smulkintu česnaku, tarkuotu imbieru, kmynais, cukrumi, pipirais ir druska.

2. Paruoštu sviestu gerai įtrinkite viščiuką, pakiškite sviesto po odele ir gerai įtrinkite vidų. Į vidų įdėkite kelis laurų lapus ir į keturias dalis perpjautą citriną.

3. Viščiuką dėkite ant grotelių. Groteles dėkite virš skardos su raudonuoju vynu.

4. Kepkite 50–60 min. iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje.

Padažui reikės:

5 šaukštų pomidorų pastos, 10 džiovintų slyvų, 1 šaukšto Vusterio padažo, 1 šaukšto cukraus sirupo, 2 šaukštų barbekiu padažo, druskos.

Visus ingredientus sutrinkite elektriniu smulkintuvu.

Kitokiam padažui reikės:

100 ml apelsinų sulčių, 2 šaukštų baltojo vyno acto, 1 šaukšto auksaspalvio cukraus sirupo, 2 mandarinų, pusės žaliosios citrinos sulčių, 3 cm dydžio imbiero gabalėlio.

Visus ingredientus sutrinkite elektriniu smulkintuvu.

Garnyrui - kukurūzų kruopų košė su cukinijomis ir pievagrybiais

Reikės:

250 g kukurūzų kruopų

0,8–1 l vandens

1 cukinijos

200 g rudųjų pievagrybių

50 g kietojo sūrio

5 šaukštų aliejaus

druskos, pipirų

1. Užvirkite vandenį. Po truputį berkite kruopas ir maišydami virkite ant vidutinės ugnies.

2. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite cukinijos kubelius ir smulkintus pievagrybius. Pagardinkite druska ir pipirais.

3. Išvirtas kruopas sumaišykite su keptais pievagrybiais, cukinijomis ir tarkuotu kietuoju sūriu.

4. Gautą košę sudėkite į norimą formą, paviršių sulyginkite ir palikite per naktį sustingti.

5. Sustingusią košę supjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir pašildykite orkaitėje.

Antrasis garnyras - bulvių košė su vasabių krienais

Reikės:

700 g bulvių

300 g saliero šaknies

0,5 l pieno

100 g sviesto

druskos

pusės tarkuotos citrinos žievelės

1 šaukštelio vasabių krienų

1. Į verdantį vandenį sudėkite bulves, pasūdykite ir išvirkite.

2. Nukoškite ir gerai sugrūskite. Įdėkite sviesto, supilkite virintą pieną, sudėkite tarkuotą žievelę ir vasabių krienus. Gerai išmaišykite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.