Puiki idėja Kalėdų dovanai – šokoladiniai triufeliai su cinamonu

Ar kada nors pastebėjote, kokias emocijas sukelia šokoladas? Tarkime, imi pasakoti, kad savaitgalį kepei šokoladinį pyragą, ir net nespėjus baigti sakinio išgirsti pašnekovo „Mmm...“

Šokoladinius triufelius pagaminti nesunku - daug sunkiau atsispirti juos valgyti gamybos metu.<br>Nuotr. iš „Mano virtuvės teatras".
Šokoladinius triufelius pagaminti nesunku - daug sunkiau atsispirti juos valgyti gamybos metu.<br>Nuotr. iš „Mano virtuvės teatras".
Daugiau nuotraukų (1)

Jorūnė Paužienė, „Virtuvės teatras“

Dec 12, 2014, 12:50 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 8:20 AM

Arba kokie prisiminimai apima Operos ir baleto teatre užuodus karštą šokoladą... Taip ir matau, kaip tabaluodama kojytėmis, papuošta gražia suknyte sėdėdavau ant kėdės ir iš mažo puodelio smaližiaudavau karštą šokoladą su mamyte...

O kiek kartų nešiau šokoladinių saldainių lauktuvėms arba pati pirkau šokoladą nuotaikai pataisyti. Jo suvalgyta tiek plytelių, kad užtektų mano kambario sienoms, luboms ir grindims išklijuoti. Gal net du kartus... Kas dar kelia tiek gražių prisiminimų ir tinka visomis progomis, visais sezonais ir bet kokiai nuotaikai?

Todėl visai pravartu žinoti kokių lengvai pagaminamų, bet labai šokoladinių skanėstų.

Receptas, kuriuo noriu pasidalinti, yra visiškai nekaprizingas. Jokių įmantrybių ar techniškai sudetingų elementų. Klasikinis triufelis, kuriame šokoladas atsiskleidžia visu savo gražumu, grietinėlė padeda sukurti aksominę tekstūrą, o cinamonas pabaigoje suskamba švelnia ir labai subtilia nata. Odė šokoladui, ne kitaip.

Šokoladiniai triufeliai su cinamonu

Reikės:

250g juodojo šokolado;

100g pieniško šokolado;

200g riebios grietinėlės;

2 kupinų valg. šaukštų nesaldintos kakavos miltelių;

1 arb. šaukštelio cinamono.

1. Šokoladą sulaužykite ar susmulkinkite nedideliais gabalėliais ir sudėkite į karščiui atsparų dubenį.

2. Grietinėlę užvirkite ir užpilkite ant šokolado. Leiskite keliolika sekundžių pastovėti.

3. Šokolado ir grietinėlės masę gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų. (Geriausia tai daryti šluotele) Jei dubuo nėra labai gilus, masę galima palikti jame. Kitu atveju, supilkite šokoladą į plokštesnį dubenį/formą/indą, kur masė geriau pasiskleistų. Tuomet uždenkite maistine plėvele ir laikykite apie 5-6 val. (arba tiesiog kol gerai sustings) šaldytuve.

4. Sustingusią šokolado masę kabinkite šaukšteliu ir tarp delnų formuokite rutuliukus. Tik ilgai rankose nelaikykite, nes šokoladas ims tirpti ir pasidarys sunku su juo dirbti.

5. Apvoliokite kakavos ir cinamono mišinyje.

Iš tinkamai sustingusios šokolado masės turi labai lengvai formuotis rutuliukai, mažai limpantys prie rankų.

Jei turiu laiko, masę palieku sustingti per naktį, o jau tik ryte gaminu triufelius, tada nereikia sukti galvos ar konsistencija bus tinkama.

Ingridientų yra mažai, o šokoladas groja pirmu smuiku, todėl reikia turėti galvoje, kad viskas priklausys nuo jo kokybės. Nors siūlau naudoti juodo ir pieniško šokolado derinį, triufeliai pavyks naudojant tik vieną iš jų, bet grynai pieniško šokolado triufeliams reiks kiek mažiau grietinėlės ir daugiau laiko stingimui.

Cinamonas tikrai nėra būtinas, galite naudoti tik kakavą, bet jo derinys su šokoladu man labai patinka. Lygiai taip pat triufelius galite apvolioti smulkintuose riešutuose ar kokoso drožlėse.

Pati triufelių gamyba nėra iššūkis, net jei gamini juos pirmą kartą gyvenime. Daug sudėtingiau yra atsilaikyti ir jų visų nesuvalgyti gamybos metu...

„Virtuvės teatras“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.