Jums reikės:
230 g miltų;
pusės a.š druskos;
300 ml kefyro;
2 vnt kiaušinių;
100 g špinatų (naudojau šaldytus ir smulkiai sumaltus);
2 v.š. tirpinto maragrino;
100 g mocarelos sūrio;
2 pomidorų;
2 skiltelių česnako;
1 saujos bruknių;
pipirų;
aliejaus kepimui
Gaminimo eiga:
Miltus sumaišyti su druska, įmušti kiaušinius, kefyrą ir gerai išplakti, vėliau įmaišyti tirpintą margariną, smulkintą česnako skiltelę, smulkintus špinatus (juos smulkinu iš anksto su smulkintuvu ir šlakeliu vandens – gaunasi vientisa žalia masė, kurią užšaldau ledo kubeliuose ir naudoju, kai reikia). Kepti gerai įkaitintoje keptuvėje skirtingo dydžio blynelius, kad paskui iš jų būtų galima formuoti eglutes. Iškepus sluoksniuoti blynus su pjaustytu mocarelos sūriu.
Kaip paruošti padažą
Pomidorus kiek apvirti, kad nusiimtų odelė. Tuomet viską susmulkinti trintuvu iki vientisos masės drauge su bruknėmis ir likusia česnako skiltele, įdėti šiek tiek druskos, pipirų.
Pirmiausia į lėkštę įpilkite padažą, tuomet nuo didžiausio iki mažiausios sluoksniuokite blynelius su mocarelos sūriu ir dekoruokite bruknėmis.
Kalėdoms – kalakutienos pyragas su bruknėmis
Jums reikės:
1 pakelio bemielės sluoksniuotos tešlos
1 vnt kalalutienos šlaunelės (apie 1 kg) – galima pakeisti krūtinele arba net vištiena
5 vnt morkų
2 saujų bruknių (galima naudoti spanguoles)
100 g fermentinio sūrio
200 g bruknių ir pomidorų tyrės (aš naudojau iš anksto pagamintą šaldytą)
4 skiltelių česnako
druskos
pipirų
30 ml alyvuogių aliejaus
1 vnt Maggi sultingai vištienai su baziliku ir raudonėliu
Gaminimo eiga: Sluoksniuotos tešlos lakštus atskirai iškepame orkaitėje (kepkite du didelius arba keturis mažesnius).
Kalakutienos šlaunelę išverdame, atvėsiname, mėsą nuimame nuo kaulo, susmulkiname ir uždedame prieskonių mišinį sultingai vištienai su baziliku ir raudonėliu, šiek tiek druskos, pipirų ir dar 10 min patroškiname puode (manau paukštieną, paskanintą Maggi prieskoniais, analogiškai galima kepti ir orkaitėje).
Morkas nuskutame, sutarkuojame ir troškiname keptuvėje su aliejumi bei bruknių ir pomidorų tyre (naudojau iš anksto pagamintą ir užšaldytą, bet tai tiesiog smulkiai sutrinti pomirodai be odelių ir bruknės). Vėliau įdedame smulkiai pjaustyto česnako, druskos, pipirų ir saują bruknių.
Belieka susluoksniuoti pyragą. Taigi, dedame lakštą tešlos, ant jos išdeliojame mėsą, tuomet padengiame morkų troškiniu, tą patį pakartojame dar kartą. Aš kepiau keturis lakštus, tad iš šios porcijos man gavosi 2 nedideli pyragai.
Ant pyrago viršaus išdėliojame juostelėmis pjautytą fermentinį sūrį ir pašauname į orkaitę (180 C) 3 – 4 minutėms, kad išsilydytų sūris. Belieka apibarstyti bruknėmis.
Pyragas puikiai tiks Kalėdinam stalui!
P.S. Eksperimentavau, pasitelkiau kūrybą ir likau nenuvilta. Šį pyragą tikrai kepsiu Kalėdoms!
Kokosiniai avižiniai sausainiai „Eglutės“
Jums reikės:
200 g sviesto
150 g cukraus
2 vnt kiaušinių
75 g kokosų drožlių
250 g miltų
5 šaukštų avižinių dribsnių
1 šaukštelio kepimo miltelių
2 šaukštelių cukraus pudros žiupsnelio druskos bruknių dekorui
Gaminimo eiga:
Minkštą sviestą išsukame su cukrumi, įplakame kiaušinius. Turi gautis vientisa masė (naudojame arba šaukštą arba plakiklį). Kokosų drožles, miltus ir avižinius dribsnius sumaišome su kepimo milteliais ir žiupsneliu druskos. Įmaišome į sviesto masę. Kiek trūksta miltų, pridedame, kad gautųsi minkoma tešla, kurią paliekame šaldytuve 15 min. Tuomet kočiojame tešlą ir skirtingo dydžio žvaigždžių formelių pagalba formuojame sausainius. Kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. Kai iškepa, iš sausainių sudėliojame eglutes, dekoruojame cukraus pudra, kokosų drožlėmis – sniegu ir bruknių uogomis.