Namelis iš meduolio tešlos grąžina notarą į vaikystę

Stogas blizga nuo cukraus pudros, o sienos kvepia meduoliu. Apie tokį namelį, prie kurio sruvena pieno upė, daugelis žmonių sužino skaitydami pasakas. Perskaito ir užmiršta. Tačiau Lietuvos ambasadoriaus Lenkijoje Šarūno Adomavičiaus sūnaus Dionizo šeimoje, kurioje auga jau trys vaikai, toks kalėdinis namelis kepamas kasmet.

Per septynerius metus nebuvo nė vieno namelio, kuris būtų kuo nors panašus į anksčiau iškeptą, nors Justina naudoja tą patį receptą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Per septynerius metus nebuvo nė vieno namelio, kuris būtų kuo nors panašus į anksčiau iškeptą, nors Justina naudoja tą patį receptą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė, „Lietuvos rytas“

Dec 14, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 6:03 AM

Galima kepti iš anksto

Stiprus cinamono, gvazdikėlių, kardamono, medaus kvapas užburia vos peržengus vilniečio notaro Dionizo (35 m.) ir Justinos (33 m.) Adomavičių šeimos namų slenkstį. Ant stalo – du pasakiško grožio namai, vienas jų – kelių aukštų, tuščiaviduris, langai papuošti augaliniais raštais, o kitas – mažesnis, bet dar paslaptingesnis.

Meduolių tešlos kepiniai ilgai negenda, todėl juos galima paruošti dar likus kelioms savaitėms iki Kalėdų. Ilgiau pastovėję jie net būna skanesni.

Baigusi vizualiųjų menų magistrantūrą Vilniaus edukologijos universitete J.Adomavičienė prisipažino, kad laukiant Kalėdų daug ką galima nuveikti patiems. Išradinga rankų darbo dovana gali būti ir iškeptas namelis, kurį smagu įteikti savo artimiesiems ar draugams.

Receptas – tas pats, nameliai – vis kitokie

Pirmąjį namelį iš tešlos moteris iškepė prieš 7 metus, kai buvo ką tik gimęs sūnus Nojus.

„Tada buvo mūsų pirmosios Kalėdos, sūnus sirgo, buvo nesmagu, mąsčiau: nors nėra šventiškos nuotaikos, reikia ko nors imtis, bent jau nuotraukų išliks“, – prisiminė moteris.

Viename žurnale radusi receptą ji ėmėsi darbo. Iš tešlos padariusi raidę N, ją prilipdė prie namelio, tai buvo padaryta pirmagimio sūnaus Nojaus garbei.

Tąsyk namelis išėjo ne tik gražus, bet ir labai skanus. Taip Adomavičių namuose kilo tradicija kasmet kepti po namelį. Per septynerius metus nebuvo nė vieno namelio, kuris būtų kuo nors panašus į anksčiau iškeptą, nors Justina naudoja tą patį receptą.

Dažniausiai ji užmaišo tešlą keliems nameliams, nes tai – gera dovana, kurios niekur nenusipirksi.

Moteris nesigaili, kad sugaišta beveik dvi dienas, nes tiek trunka, kol suminko tešlą, iš kurios iškepa namelio sienas, stogą. Išėmus iš orkaitės meduolio detales reikia palaukti, kol jos atvės.

Pasidariusi glajaus moteris pradeda nuo namelio pagrindo, vėliau lipdo sienas. Kad jos neiškryptų, paramsto stiklinėmis. Glajus neturi būti skystas, nes sienos nesulips, bet ir negali būti tirštas, nes tada pernelyg greitai sukietės ir nebus galima juo nupiešti įvairių namelio pagražinimų.

Kepinius puošė su vaikais

Šįkart Justina turėjo tris pagalbininkus, jauniausiam jų – sūnui Pranui dar tik dešimt mėnesių, todėl jis galėjo tik iš tolo stebėti, kaip vikriai jo mama kočioja tešlą.

Penkiametė duktė Sofija iš tešlos darė sausainius, o septynmetis sūnus Nojus padėjo glajumi puošti kepinius.

Įspūdingi kepiniai kartais atrodo kaip kambario interjero dalis. Jie stovi ant stalo, virš kurio kabo karpiniai. Vaizduojantys snaiges karpiniai daryti Justinos mamos tautodailininkės Nijolės Rimkienės.

Justina nuo mažumės mėgsta sukiotis virtuvėje, o ypač gaminti saldumynus, kepti sausainius, pyragus, tortus. Kažkada jai geriausi saldainiai būdavo keptuvėje paskrudintas cukrus.

Norisi, kad vaikai gautų kuo mažiau konservantų ir kitokių cheminių medžiagų, naudojamų saldumynams, todėl ji stengiasi namie pagaminti ko nors skanaus.

Duonkepėje kepa žąsį

Laukiant Kalėdų D.Adomavičiaus vaidmuo taip pat labai svarbus, nes jis paprastai ruošia mėsos patiekalus. Mėgstantis skaniai valgyti vyras prieš didžiąsias metų šventes atsiraitoja rankoves. Jam ypač gerai pavyksta iškepti žąsį ar kalakutą duonkepėje, kuri pastatyta užmiesčio sodyboje.

„Skirtingai nei orkaitėje, duonkepėje šiluma tolygiai pasiskirsto ir nebūtina labai aukšta temperatūra, todėl iškepta mėsa būna sultingesnė“, – priminė D.Adomavičius.

Daug kas nustemba sužinoję, kad eglutės papuošalus vilniečiai irgi kuria patys kartu su vaikais. Tokie darbai labai suvienija šeimą, nes mažamečiai taip pat kimba į darbus, jiems būna labai įdomu.

„Toks bendravimas labai suartina, net nesinori eiti iš namų, o tai ženklas, kad namie visiems gera“, – sakė su žmona tris vaikus auginantis D.Adomavičius.

Meduolis „Namelis“

Tešlai reikės:

200 g medaus

200 g cukraus pudros

100 g margarino ar sviesto

2 kiaušinių

500 g miltų

1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių

1 arbatinio šaukštelio kakavos

2 arbatinių šaukštelių meduoliui skirtų prieskonių (kardamono, gvazdikėlių)

Glajui reikės:

2 kiaušinių baltymų

250 g cukraus pudros

šviežiai spaustų citrinos sulčių – pusės arbatinio šaukštelio

Iškirpkite iš popieriaus namelio formas, išmaišykite tešlą, iškočiokite, pagal formas išpjaustykite namelio detales, iškepkite orkaitėje. Jei namelio formos nelygios, padailinkite, kol jos neatvėso.

Paruoškite glaistą, paimkite maišelį, prakirpkite galiuką, pradėkite lipdyti namelį nuo pagrindo, kol nesukietėjo sulipdyta siūlė, paremkite namelio detales stikline.Namelį puoškite iš tešlos padarytomis eglutėmis, paukščiukais, žvaigždėmis, angelais. Į glajų galima įberti maistinių dažų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.