Per šventes nustebinkite neįprastais desertais iš duonos

Nuo senų senovės lietuviai duoną suasmenindavo ir sudievindavo: ji minima pasakose, priežodžiuose ir patarlėse, jos gausu net iki šių dienų išlikusiuose ritualuose. Tikėta, kad pašventinta duona gelbsti nuo gaisro ir ligų, nuo nužiūrėjimo, padeda gydyti akių ligas, žaizdas, saugo nuo gyvatės įkandimo, o įsiūtas gabalėlis į švarką – kare nuo kulkų. Net šiais laikais duona – būtinas lietuvio pietų stalo atributas, kurią galima panaudoti kur kas išradingiau nei tik užkandant sriubą ar salotas.

Saldžios „Grissini“ duonos lazdelės.
Saldžios „Grissini“ duonos lazdelės.
Duonos tortas.
Duonos tortas.
Duonos ir burokėlių gira.
Duonos ir burokėlių gira.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 17, 2014, 9:54 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 2:19 PM

Kaip pasigaminti šventinių Kūčių ar Kalėdų stalui tinkančių desertų iš duonos moko bendrovės „Biržų duona“ maisto technologė Rasa Kubiliūnienė.

Saldus pudingas Kalėdoms

„Mintyse planuodami saldų Kalėdinį stalą, apsvarstykite duonos pudingo idėją. Įmantrių produktų šiam patiekalui nereikės, o šeimą ir svečius nustebinsite sumanumu – užtenka šviesios duonos ir kelių ingredientų, kuriuos nesunkiai savo šaldytuve atras bet kuri šeimininkė. Pudingui puikiai tiks ir šiek tiek padžiūvusi duona – deserto kokybei tai neturės jokios įtakos“, – sakė R. Kubiliūnienė.

Duonos pudingui reikės:

6 riekelių šviesios duonos

Dviejų valgomųjų šaukštų tirpinto sviesto

Vieno ar dviejų puodelių razinų

4 plaktų kiaušinių

2 stiklinių pieno

3/4 puodelio balto cukraus

1 arbatinio šaukštelio cinamono

1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto

Sulaužykite duonos gabalėlius į kepimo skardą, apšlakstykite duoną tirpintu sviestu. Jei mėgstate, įberkite razinų. Kitame dubenyje sumaišykite kiaušinius, pieną, cukrų, cinamoną ir vanilę. Plakite, kol viskas gerai susimaišys. Duoną apipilkite gautu plakiniu ir lengvai šakute paspauskite duonos gabalėlius, kad mišinys susigertų. Kepkite apie 45 minutes, kai apskrus, išimkite.

Saldus duonos tortas

„Šis patiekalas sotus ir maistingas, nes gaminamas duonos, kuri iškepta iš ruginių miltų. Jeigu ant Kalėdų stalo padėsite karališką duonos tortą, kitų saldumynų nebereikia. Grietinėlę sugėrusi duona tampa puresnė ir minkštesnė už keptą torto biskvitą“, – sako maisto technologė R. Kubiliūnienė.

Saldžiam duonos tortui reikės:

1 kg ruginių miltų duonos

400 g spanguolių uogienės

200 g skysto medaus

1 v. š. želatinos

1 citrinos sulčių

Pertepti reikės:

200 g grietinės

100 g kakavos

100 g lazdyno riešutų

50 g cukraus

50 g vanilinio cukraus

1 a. š. želatinos

Viršutiniam sluoksniui reikės:

200 ml grietinėlės (36 proc.)

100 g cukraus pudros

100 g kakavos

saujos kapotų lazdyno riešutų

Torto gamyba

Pagrindui. Duoną smulkiai sutarkuokite ir sumaišykite su medumi, citrinos sultimis, spanguolių uogiene (prieš tai į uogienę įmaišykite išbrinkintą ir ištirpintą želatiną).

Pertepimui. Grietinę išplakite su cukrumi, kakava ir vaniliniu cukrumi. Sumaišykite su brinkinta ir ištirpinta želatina. Formą ištepkite sviestu, pabarstykite duonos trupiniais ir sukrėskite pusę duonos mišinio. Paviršių gerai išlyginkite, ant viršaus krėskite grietinės plakinį, suberkite smulkintus riešutus. Ant jos krėskite likusį duonos mišinį. Tortą padėkite į šaldytuvą porai valandų.

Grietinėlę išplakite su cukraus pudra ir kakava. Išimtą iš formos tortą puoškite grietinėlės plakiniu, pabarstykite kapotais riešutais.

Šokoladinės „Grissini“ duonos lazdelės

„Puikus ir greitas saldėsis netikėtai užklupus svečiams. „Grissini“ duonos lazdeles pagardinkite tirpintu baltu šokoladu, riešutais ar spalvotais pabarstukais – neatrastas, bet užburiantis skonis. Jeigu naudosite „Grissini“ su sezamais – nereikės ir riešutų“, – sakė R. Kubiliūnienė.

Reikės:

„Grissini“ duonos lazdelių

100 g baltojo šokolado

50 g skaldytų riešutų ar pabarstukų

Saldžių lazdelių gamyba

Garų vonelėje ištirpinkite šokoladą, į jį panardinkite duonos lazdeles ir apiberkite pabarstukais. Palaukite, kol šokoladas sustings.

Burokėlių ir duonos gira

„Šventinį stalą papuošti galima ne tik saldžiais skanėstais, bet ir namų gamybos gėrimais. Paruošti naminę girą nesudėtinga – ją pagaminti reikėtų Kūčių išvakarėse, kad Kūčių vakarienės metu būtų galima mėgautis žinomu, tačiau ypatingo šventinio prieskonio turinčiu gėrimu. Svarbiausia pasirinkti tinkamą duoną, kad giros aromatas būtų sodrus, kvepiantis močiutės namais“, – sakė maisto technologė.

Girai reikės:

10 vnt. gvazdikėlių

100 g mielių

500 g medaus

100 g „Šeimininkės“ duonos

10 l šaltinio vandens

1 kg burokėlių

20 vnt. razinų

Giros gamyba

Burokėlius išvirkite, nulupkite ir smulkiai sutarkuokite. Vandenį su gvazdikėliais užvirinkite, į jį sudėkite sutarkuotus burokėlius ir palaikykite 10-20 min. Skystį perkoškite, ataušinkite, įdėkite iškildytas mieles, įmaišykite medų ir pastatykite šiltoje vietoje, kad gira įrūgtų. Kai gira įrūgs, suberkite razinas (į litrinį butelį 3 razinas). Po to ją supilstykite į butelius arba į statinaitę ir sandariai uždarykite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.