Riestė su aguonomis ir riešutais

Per Kalėdas ant mūsų šventinio stalo dažniausiai karaliauja tradiciniai saldumynai su aguonomis. Vienas tokių, be kurio nepraeina nė vienos žiemos šventės, – riestė su aguonomis, kurios receptą rasite ir naujoje Renatos Ničajienės knygoje „Nostalgiški skanumynai".

Tradicinis Kalėdų skanumynas - riestė su aguonomis ir riešutais.
Tradicinis Kalėdų skanumynas - riestė su aguonomis ir riešutais.
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Ničajienė

Dec 18, 2014, 4:41 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 9:16 PM

Vienam pyragui reikės:

250 g miltų

120 g pieno

1 šaukštelio sausų mielių

2 kiaušinių trynių

50 g cukraus

50 g sviesto

žiupsnelio druskos

1 kiaušinio pyragui aptepti

aguonų pyragui apibarstyti

Įdarui:

150 g aguonų

50 g graikinių riešutų

50 g razinų

2 kiaušinių baltymų

100 g cukraus

kelių lašų migdolų esencijos

Iš vakaro aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite nakčiai, kad išbrinktų. Išbrinkusias suberkite į drobele išklotą rėtį, perplaukite švariu vandeniu, palikite nuvarvėti ir pradžiūti. Užmaišykite mielinę tešlą. Miltus persijokite ir sumaišykite su džiovintomis mielėmis. Pieną pašildykite iki kūno temperatūros. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų ir sumaišykite su pienu.

Kiaušinių baltymus atidėkite įdarui. Ant miltų supilkite cukrų, pieną su kiaušinių tryniais ir išminkykite tešlą. Kai tešla bus vientisa, iš lėto supilkite lydytą sviestą ir jį gerai įminkykite į tešlą.

Paruoštą tešlą uždenkite švariu rankšluosčiu, palikite valandai šiltai, kad iškiltų. Tešlos minkymo darbą galite patikėti elektrinės duonkepės tešlos minkymo programai.

Aguonas suberkite į virtuvinį kombainą ir gerai susmulkinkite, kol jos sudrėks ir išsiskirs pienas. Tą patį darbą galima atlikti ir tradiciškai, aguonas kelis kartus malant mėsmale.

Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje, trindami pirštais pašalinkite jų odelę, susmulkinkite virtuviniu kombainu kartu su aguonomis. Razinas nuplikykite verdančiu vandeniu, perplaukite, nusausinkite, sumaišykite su trintomis aguonomis, riešutais ir cukrumi. Vieną kiaušinio baltymą išplakite ir sumaišykite su paruoštu aguonų mišiniu, įlašinkite kelis migdolų esencijos lašus.

Ant miltais pabarstyto kepimo popieriaus iškočiokite iškilusią tešlą. Iš tešlos suformuokite pailgą pusės centimetro storio stačiakampį. Tešlą patepkite atlikusiu kiaušinio baltymu, ant jo vienodai paskleiskite aguonų ir riešutų įdarą, palikdami po kelis centimetrus iš šonų.

Tešlą su įdaru suvyniokite į ilgą vyniotinį, jo kraštus patepkite baltymu ir prispauskite prie tešlos, o galus patepkite ir užlenkite, kad įdaras neišbėgtų.

Paruoštą vyniotinį susukite į riestę, o jo galą prispauskite prie vyniotinio dugno. Palikite pusvalandžiui šiltai, kad iškiltų.

Riestės viršų aptepkite plaktu kiaušiniu, apibarstykite aguonomis. Paruoštą pyragą kartu su kepimo popieriumi įdėkite į apvalią torto kepimo formą, kad kepdamas neprarastų formos.

Kepkite iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 40 minučių, kol visiškai iškeps. Iškepusią riestę dėkite ant grotelių, kad praauštų. Pjaustykite visai ataušusią.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.