Vienam pyragui reikės:
250 g miltų
120 g pieno
1 šaukštelio sausų mielių
2 kiaušinių trynių
50 g cukraus
50 g sviesto
žiupsnelio druskos
1 kiaušinio pyragui aptepti
aguonų pyragui apibarstyti
Įdarui:
150 g aguonų
50 g graikinių riešutų
50 g razinų
2 kiaušinių baltymų
100 g cukraus
kelių lašų migdolų esencijos
Iš vakaro aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite nakčiai, kad išbrinktų. Išbrinkusias suberkite į drobele išklotą rėtį, perplaukite švariu vandeniu, palikite nuvarvėti ir pradžiūti. Užmaišykite mielinę tešlą. Miltus persijokite ir sumaišykite su džiovintomis mielėmis. Pieną pašildykite iki kūno temperatūros. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų ir sumaišykite su pienu.
Kiaušinių baltymus atidėkite įdarui. Ant miltų supilkite cukrų, pieną su kiaušinių tryniais ir išminkykite tešlą. Kai tešla bus vientisa, iš lėto supilkite lydytą sviestą ir jį gerai įminkykite į tešlą.
Paruoštą tešlą uždenkite švariu rankšluosčiu, palikite valandai šiltai, kad iškiltų. Tešlos minkymo darbą galite patikėti elektrinės duonkepės tešlos minkymo programai.
Aguonas suberkite į virtuvinį kombainą ir gerai susmulkinkite, kol jos sudrėks ir išsiskirs pienas. Tą patį darbą galima atlikti ir tradiciškai, aguonas kelis kartus malant mėsmale.
Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje, trindami pirštais pašalinkite jų odelę, susmulkinkite virtuviniu kombainu kartu su aguonomis. Razinas nuplikykite verdančiu vandeniu, perplaukite, nusausinkite, sumaišykite su trintomis aguonomis, riešutais ir cukrumi. Vieną kiaušinio baltymą išplakite ir sumaišykite su paruoštu aguonų mišiniu, įlašinkite kelis migdolų esencijos lašus.
Ant miltais pabarstyto kepimo popieriaus iškočiokite iškilusią tešlą. Iš tešlos suformuokite pailgą pusės centimetro storio stačiakampį. Tešlą patepkite atlikusiu kiaušinio baltymu, ant jo vienodai paskleiskite aguonų ir riešutų įdarą, palikdami po kelis centimetrus iš šonų.
Tešlą su įdaru suvyniokite į ilgą vyniotinį, jo kraštus patepkite baltymu ir prispauskite prie tešlos, o galus patepkite ir užlenkite, kad įdaras neišbėgtų.
Paruoštą vyniotinį susukite į riestę, o jo galą prispauskite prie vyniotinio dugno. Palikite pusvalandžiui šiltai, kad iškiltų.
Riestės viršų aptepkite plaktu kiaušiniu, apibarstykite aguonomis. Paruoštą pyragą kartu su kepimo popieriumi įdėkite į apvalią torto kepimo formą, kad kepdamas neprarastų formos.
Kepkite iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 40 minučių, kol visiškai iškeps. Iškepusią riestę dėkite ant grotelių, kad praauštų. Pjaustykite visai ataušusią.