Dailininko Jono Varno šeimoje varnos – ir ant pietų stalo

„Varnos kulšytė“ - mėgstamiausias karikatūristo Jono Varno (78 m.) patiekalas. Šio kepsnio pavadinimas sudurtinis, nes pirmas žodis – dailininko pavardė, o antras – jo žmonos Vitalijos (70 m.) mergautinė pavardė Kulšytė. Prieš 48 metus susituokę Jonas ir Vitalija Varnai šį patiekalą vadina kulinariniu paveldu.

Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė, „Lietuvos rytas"

Dec 20, 2014, 11:38 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 5:58 PM

„Jei dabar būtų vasara, būtų tikra varno kulšytė, o dabar ne sezono metas, varnų nešaudysi, tad teko eiti į turgų ir pirkti kalakuto kulšytę. Jau nebe ta kulšytė, bet vis tiek varno kulšytė“, – šmaikščiai kalbėjo medžioti mėgstantis J.Varnas.

Aštria plunksna garsėjantis karikatūristas ne tik myli varnas, bet ir yra nuo jų nukentėjęs. Kartą pakėlęs nuo žemės iškritusį iš lizdo bejėgį varniuką jis sulaukė keršto. Įpykusi varna snapu taip kirto į galvą, kad dailininkas namo grįžo kruvinas.

Bet Jonas nebūtų Varnas, jei nemylėtų šių paukščių. Prie daugiabučio, kuriame gyvena, dailininkas įrengė lesyklėlę – čia tvarką iš tolo prižiūri varna, praminta Klara. Už šį darbą dailininkas ją pamalonina virta bulve, duonos ar sūrio riekele.

Šiais laikais varniena – retas patiekalas. Nedaug kas žino, kaip ją reikėtų tinkamai paruošti. Pakruojyje nupeštos varnos verdamos aliejuje, mėsos skonis panašus į vištienos. Tokį patiekalą dailininkas ir jo žmona ragavo viešėdami šiame mieste rengiamoje šventėje.

Varniena gali būti troškinama ir grietinėlėje ar piene. Tokį patiekalą yra ruošusi ir Vitalijos motina, prieškario Lietuvoje baigusi kulinarijos kursus ir ištekėjusi už pienininko Mečislovo Kulšės.

Ruošdama vaišes į Rozalimą atvykstančiam Lietuvos prezidentui Antanui Smetonai moteris sužinojo apie jo pageidavimą valgyti patiekalą iš varnienos. Šio valgio ji nebuvo ruošusi, tad kažkas jai patarė varnieną troškinti grietinėlės padaže. Taip ji ir padarė.

Paragavęs varnienos prezidentas gyrė, kad skanu. Tai buvo 1932-aisiais, Vitalija dar nebuvo atėjusi į šį pasaulį, bet jau buvo gimusi jos vyriausia sesuo.

„Vėliau pienininkai pasidarė labai pavojingi, juos net vežė statyti Belomoro kanalo, ten atsidūrė ir Vitalijos tėvas, o keturis vaikus pagimdžiusi motina liko Lietuvoje“, – sakė J.Varnas.

Polinkį į kulinariją yra paveldėjusi ir jo žmona Vitalija. Iš savo motinos ji perėmė ir kelis unikalius A.Smetonos laikų receptus, pavyzdžiui, kaip kepti kiaušinį su lukštu.

Buvusi vaistininkė vasarą prisišaldo prieskoninių daržovių, bruknių, mėlynių, grybų, specialiame elektriniame aparate prisidžiovina pomidorų, salierų, svogūnų, morkų.

„Man visada knieti išbandyti naują receptą. Ruošdama valgyti pailsiu, tai mano pomėgis, man svarbu, kad valgis būtų gražiai patiektas, kad būtų smagu valgyti“, – kalbėjo šeimininkauti mėgstanti J.Varno žmona.

Dailininkas tikino, kad ir jis šioje srityje turi nuopelnų.

Ne veltui jo receptas buvo įtrauktas į kulinarinę knygą „Po samčio ženklu“, kurioje žinomi žmonės dalijosi savo patirtimi.

„Varnos kulšytė“

Reikės (keturiems asmenims):

2 kalakuto kulšių

6 valgomųjų šaukštų aliejaus

paukštienai skirtų prieskonių (nepamirškite kalendrų, kario)

Garnyrui reikės:

6 bulvių

6 obuolių

2 valgomųjų šaukštų šaldytų bruknių

saujos džiovintų abrikosų

graikinių riešutų

Špinatų padažui reikės:

kelių saujų šaldytų krapų, špinatų

džiovintų baravykų (tinka ir pievagrybiai)

1 šaukšto sviesto arba sezamų aliejaus

1 šaukšto miltų

50 ml pieno

Pašlakstykite aliejumi kalakuto kulšis, įpilkite šviežiai spaustų citrinos sulčių, pabarstykite prieskoniais, kurie tinka paukštienai, tik neužmirškite kalendrų ir kario. Palikite mėsą marinuotis per naktį.

Kulšis sudėkite į kepimo rankovę ir kepkite 2–2,5 valandos iki 230 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Perkirpę rankovę pabarstykite kepsnį druska ir dar palikite 10 minučių orkaitėje, kad apskrustų.

Prie mėsos tinka kepti obuoliai, įdaryti bruknėmis ir graikiniais riešutais, taip pat kepti abrikosai, išvirtos ir aliejuje apkeptos bulvės.

Prie mėsos patiekiami keli padažai, pavyzdžiui, pesto arba aitriųjų paprikų. Švelnesnio padažo galima greitai pasigaminti patiems.

Padažui sumalkite džiovintus baravykus, svieste ar sezamų aliejuje apkepkite šaldytas daržoves, įberkite maltų grybų, įpilkite šaukštą miltų ir šiek tiek pieno.

Maišydami užvirkite padažą, kad pasidarytų vientisas. Toks padažas tinka ne tik prie paukštienos, bet ir prie makaronų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.