Pyragėliai su grybais

Šie pyragėliai su grybais tiks ir šventei, ir savaitgalio pietums. O grybų aromatas primins pasivaikščiojimus po rudeninį mišką.

Daugiau nuotraukų (1)

Vitalija Kolisova

Jan 7, 2015, 11:11 AM, atnaujinta Jan 3, 2023, 7:31 PM

100-120 pyragėlių reikės:

  • 1 kg miltų;
  • 0,5 l pieno;
  • 50 g mielių;
  • 100 g sviesto;
  • 2-4 šaukštų cukraus;
  • 1 kiaušinio;
  • 2 žiupsnelių druskos;
  • žiupsnelio pipirų;
  • 300-500 g džiovintų grybų;
  • 2-3 svogūnų;
  • 1 l saulėgrąžų aliejaus.

Džiovinti grybai sudedami į verdantį vandenį ir verdami 30-40 minučių. Tuo metu užminkoma tešla.

Miltai išsijojami. Kiaušinis suplakamas su cukrumi ir žiupsneliu druskos. Į lengvai pašildytą pieną įdedamas šaukštelis cukraus ir miltų, viskas gerai išmaišoma. Į mišinį įdedamos mielės ir palaukiama, kol mišinys ims kilti. Pakilus mielėms, mišinys sumaišomas su plaktu kiaušiniu ir supilamas į miltus. Galiausiai supilamas ištirpintas, bet atvėsęs sviestas.

Tešla gerai užminkoma (vėlgi, jei turite susikaupusio pykčio, nesivaržykite jo išlieti), pridengiama švariu rankšluosčiu ir paliekama šiltoje vietoje pakilti.

Kol tešla kyla, baigiamas ruošti grybų įdaras. Išvirti grybai nukošiami ir paliekami atvėsti. Tada jie sumalami.

Smulkiai pjaustyti svogūnai pakepinami ant šlakelio saulėgrąžų aliejaus. Į juos įdedami ir apkepinami malti grybai. Įberiamas žiupsnelis druskos ir pipirų. Kad būtų skaniau, dar galima įberti raudonėlių bei rozmarino ar kitokių prieskonių (kiekvienam pagal skonį). Visa tai gerai išmaišoma ir paliekama vėsti.

Tešlai pakilus, ji suplėšoma į kelias dalis. Kiekviena atplaiša iškočiojama ant miltais pabarstyto stalo, tačiau miltų negali būti per daug, tešla turi lengvai atlipti nuo rankų, tačiau pati itin stipriai susiklijuoti.

Iškočiotuose lakštuose su stikline išrėžiama kuo daugiau apskritimų. Ant kiekvieno apskritimo dedamas šaukštelis grybų įdaro.

Kiekvienas apskritimas sulenkiamas perpus ir sulipdomi jo kraštai. Suformuojamas tarsi koldūnų formos pyragėliai.

Litras aliejaus įkaitinamas ganėtinai giliame, tačiau nelabai dideliame puode. Aliejus negali perkaisti ar perdegti, todėl nepasivėlinkite sudėti pyragėlių. Juos kepant temperatūra taip pat negali būti pati aukščiausia, nes tada pyragėliai iš išorės degs, o viduje bus neiškepę. Pyragėliai kepami apie 5-7 minutes.

Iškepę pyragėliai nusausinami padėjus juos ant servetėlės. Atvėsę pyragėliai sudedami į lėkštę ir patiekiami svečiams. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.