Nesudėtinga, bet įspūdinga: lašišos pyragas pagal N. Degutienės receptą

Jei į svečius pasikvietėte bičiulius ir sukate galvą kuo juos pavaišinti, nustebinkite juos šiuo nesunkiai pagaminamu, bet įspūdingai atrodančiu ir gardžiu lašišos pyragu!

Lašišos tešloje pyragas.<br>Nuotr. iš nidosreceptai.lt
Lašišos tešloje pyragas.<br>Nuotr. iš nidosreceptai.lt
Daugiau nuotraukų (1)

Nida Degutienė, „Nidos receptai“

Jan 16, 2015, 3:01 PM, atnaujinta Jan 16, 2023, 11:24 AM

Jūs galite paruošti šį kepinį likus parai iki jo patiekimo ir laikyti paruoštą šaldytuve, uždengę maistine plėvele. Prieš kepant nepamirškite visą pyrago viršų patepti kiaušinio plakiniu ir šakute padaryti keletą skylučių, kad kepant karšti garai turėtų pro kur išeiti.

Pyragui pjauti pasiruoškite dantytą peilį – jis įveiks ir traškią tešlą, ir minkštą žuvį!

Lašišos pyragas tešloje (6–8 asm.)

Reikės:

  • 1 šaukšto sviesto;
  • 1 susmulkintos česnako skiltelės;
  • 200 g šviežių špinatų;
  • 2 šaukštų kapotų šviežių krapų;
  • 1/2 citrinos nutarkuotos žievelės;
  • 2 x 500 g lašišos file gabaliukų (be odos!);
  • 2 šaukštų krienų;
  • 3 šaukštų riebios grietinės;
  • 450 g šaldytos sluoksniuotos tešlos (atšildytos lėtai šaldytuve);
  • trupučio miltų pabarstymui;
  • 2 šaukštų „Dijon“ garstyčių;
  • 1 suplakto kiaušinio pyrago viršui aptepti.

Gilioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite kapotus česnakus, ir kai šie paskleis aromatą, suberkite špinatus (be kotelių!). Kaitinkite maišant, kol lapeliai sukris.

Sudėkite viską į sietelį ir palikite nuvarvėti kelias minutes. Tada šaukšto nugarėle gerai paspauskite prie sietelio kraštų, kad kuo daugiau skysčio nubėgtų. Kuo sausesni liks špinatai, tuo geriau gausis pyragas, nes nebus pernelyg vandeningas. Peiliu šiek tiek pakapokite špinatus, tada įmaišykite kapotus krapus ir citrinos žievelę. Pasūdykite, pabarstykite pipirais ir gerai išmaišykite.

Lašišos file nuplaukite ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Gerai pasūdykite rupia druska ir pabarstykite pipirais.

Nedideliame dubenėlyje sumaišykite grietinę ir krienus. šiuo mišiniu ištepkite vieną iš paruoštų lašišos puselių. Tada paskirstykite tolygiai špinatų mišinį ir ant viršaus užklokite kita lašišos pusele. Kad pyragas gautųsi vienodo storumo, dėdami puseles vieną ant kitos, ant plonosios lašišos dalies dėkite storąją.

Ant darbastalio, pabarstyto miltais, iškočiokite iš sluoksniuotos tešlos 3 mm plonumo stačiakampį (30X40 cm – arba tokį, kad laisvai tilptų paruoštas lašišos suvožtinis sulenkiant tešlą perpus, ir liktų platūs kraštai, kuriuos, jei bus per dideli, nupjausite).

Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi. Ant viršaus patieskite paruoštą tešlos lakštą ir jį ištepkite garstyčiomis.

Tada dėkite lašišos sluoksniuotį, palikdami plačius tešlos kraštus. Tuos kraštus patepkite kiaušinio plakiniu, tada užlenkite ilgą tešlos kraštą taip, kad pasislėptų visa lašiša. Pirštais užspauskite tešlos kraštelius kuo arčiau lašišos, nupjaukite perteklių, o likusius kraštelius gražiai suspausdami užraitykite, tarsi gamintumėte virtinukus.

Iš nupjautų tešlos gabaliukų padarykite dekoracijas – lapelius, uogeles, ar dar ką nors, ką sugalvosite:) ir papuoškite pyrago viršų. Tada visą viršų ištepkite kiaušinio plakiniu ir padėkite pyragą į šaldytuvą mažiausiai pusvalandžiui (galite laikyti taip paruoštą net 24 valandas).

Įkaitinkite orkaitę iki 180C (įjunkite ir „vėjelį“). Prieš pašaudami pyragą dar kartą ištepkite kiaušinio plakiniu ir padarykite keletą skylučių viršuje, kad išeitų kepant susidarę garai.

Kepkite apie 30min., arba kol visa tešla gražiai paruduos. Neišsigąskite, jei per skylutes, kurias padarėte, tekės sultys – taip turi būti.

Palaikykite išėmę iš orkaitės keletą minučių prieš pjaustydami ir patiekdami svečiams.

nidosreceptai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.