Katalono patiekalas – iš lietuviško miško gėrybių

Aukštos kokybės žvėriena, miško grybai ir uogos. Šiuos tris dalykus ypatingais vadina Lietuvoje gyvenantis ir dirbantis virtuvės meistras katalonas Javieras Lopezas. Ir jais, jo teigimu, Lietuvos kulinarija gali iš tiesų didžiuotis.

Elnienos iš Žemaitijos miškų kepsnys, Javiero teigimu, pretenduoja tapti ypatinguoju viešbučio ir restorano patiekalu, o jį kuriant didelis dėmesys skiriamas vietos produktams.
Elnienos iš Žemaitijos miškų kepsnys, Javiero teigimu, pretenduoja tapti ypatinguoju viešbučio ir restorano patiekalu, o jį kuriant didelis dėmesys skiriamas vietos produktams.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-02-09 16:45, atnaujinta 2018-01-13 17:10

„Kempinski Hotel Cahedral Square“ restoranui „Telegrafas“ vadovaujantis svetimšalis sukūrė patiekalą, kur vienoje lėkštėje susitinka visos šios gėrybės.

Elnienos iš Žemaitijos miškų kepsnys, Javiero teigimu, pretenduoja tapti ypatinguoju viešbučio ir restorano patiekalu, o jį kuriant didelis dėmesys skiriamas vietos produktams. Javieras teigia, kad šiuos Lietuvos turtus ir norima parodyti restorano bei užsienio svečiams.

Aukštos kokybės žvėriena Javierą aprūpina ūkininkai iš Joniškio. Kadangi elniai miškuose minta žole, uogomis, grybais, ir patiekalas buvo kuriamas taip, kad ingredientais pasirenkant aukštos rūšies lietuviškus baravykus, miško uogas mėlynes.

Patiekalas taip pat patiekiamas su tradiciniais lietuviškais švilpikais, tačiau gaminami jie pagal savitą interpretaciją – kepami keptuvėje, prieš tai apvoliojus džiūvėsėliuose.

J.Lopezas pasidalino savo receptu – sužinokite, kuo vaišinami svarbūs svečiai. O galbūt šiomis idėjomis pasinaudosite ir jūs.

Reikės (iš nurodyto kiekio išeina 10 porcijų):

Elnienos filė arba nugarinė 1,8 kg

Padalinkite porcijomis po 160 g. Keptuvę įkaitinkite ir vidutiniškai apkepkite mėsą.

Garnyrui reikės:

400 g baravykų

120 g sviesto

300 g sezoninių grybų

40 g česnako laiškų

Susmulkinkite grybus gabalėliais ir pakepkite su sviestu, pagardinkite druska, juodaisiais pipirais, galiausiai įdėkite susmulkintų česnako laiškų.

Mėlynių garnyrui reikės (prie mėsos):

300 g mėlynių

5 g agaro (augalinės želatinos)

Užvirkite mėlynes su 150 ml vandens, sutrinkite, kol gausite vientisą mišinį, kaitinkite ir įdėkite agaro – augalinės želatinos. Po to, kai susiformuos želė, dar kartą mėlynių želė susmulkinkite blenderiu. Dėkite į atskirą indą.

Naminiams bulvių švilpikams reikės:

350 g bulvių piurė

2 kiaušinių

20 g bulvių krakmolo

džiūvėsėlių

Sumaišykite grietinės tirštumo bulvių piurė su kiaušiniais ir bulvių krakmolu, suformuokite apvalius rutuliukus, gausiai apibarstykite džiūvėsėliais ir kepkite keptuvėje, kol iškeps.

Kiekvieną patiekalą įdėkite į lėkštę ir padekoruokite Jeruzalės artišokų traškučiais.  Jiems paruošti reikės 200 gramų Jeruzalės artišokų, 5 g  „Maldon“ druskos.

Supjaustykite Jeruzalės artišoką plonais griežinėliais ir kepkite 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, apibarstykite šiek tiek „Maldon“ druska. Papuoškite patiekalą traškučiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.