Irūna Puzaraitė atskleidė, kokie blynai jai – patys gardžiausi

Irūna Puzaraitė (25 m.) per Užgavėnes visada sulaukia svečių – blynų prašančių kaimynų vaikų. Todėl dainininkė močiutės dovanotoje keptuvėje pričirškina daug čirvinių blynų.

Per Užgavėnes I.Puzaraitė visuomet kepa čirvinius blynus.
Per Užgavėnes I.Puzaraitė visuomet kepa čirvinius blynus.
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė, „Lietuvos rytas“

2015-02-14 13:35, atnaujinta 2023-02-06 12:05

Dainininkę dabar ima juokas prisiminus, kaip ji pati, būdama moksleivė, per Užgavėnes su klasės draugėmis ir seserimi Ineta eidavo per kiemus prašinėti blynų.

Irūnos neatpažindavo net kaimynai – ji dažniausiai būdavo persirengusi čigone: ant veido užsitempusi juodas suplėšytas pėdkelnes, apsigobusi ryškia skara, apsijuosusi ilgą margą sijoną.

Blynų prašinėtojai gatves ir kiemus užplūsdavo pasibaigus pamokoms, kai mokyklos aikštyne jau būdavo sudegintas žiemos simbolis – šiaudinė Morė.

Suvalkijoje, kaip ir kituose šalies regionuose, per Užgavėnes kiekvieni namai kvepia blynais. Tai – svarbiausias šventės skanėstas.

„Niekas persirengėlių neišvarydavo – padainuodavome ir gaudavome blynų, saldainių. Namo grįždavome sotūs ir laimingi“, – apie Užgavėnių linksmybes pasakojo Irūna.

Marijampolėje su tėvais gyvenanti atlikėja dabar kaukių nebedaro, tačiau per Užgavėnes stoja prie keptuvės. Dainininkė yra įgudusi kepti blynus, nes juos pusryčiams labai mėgsta šeimos pagrandukas – šešiametis brolis Adrijus.

Ar būtų šiokiadienio pusryčiai, ar Užgavėnės, blynų tešla vienoda, bet forma skiriasi.

Čirviniai blynai, iškepti močiutės perleistoje senoje keptuvėje, patiekiami tik išskirtinėmis progomis.

Širdelės formos blynai Irūnai ir namiškiams atrodo gardesni už įprastinius.

Skanesni jie turbūt būna dėl to, kad nedažnai kepami.

Per Užgavėnes dainininkė visuomet laikosi suvalkietiškos tradicijos – kepa kelias keptuves čirvinių blynų. Juos Irūna patiekia su šokolado ir riešutų kremu arba su šaldytomis braškėmis, avietėmis, mėlynėmis.

I.Puzaraitės čirvinių blynų receptas

Reikės (dviem asmenims):

  • 2 kiaušinių
  • 1/5 šaukšto cukraus
  • stiklinės pieno
  • 150 g miltų
  • šaukšto aliejaus

Išplakite kiaušinius su cukrumi. Supilkite pieną ir dar kartą viską išplakite. Suberkite miltus. Išmaišykite tešlą. Ji turėtų būti skystesnė nei įprastų miltinių blynų. Į tešlą įpilkite šaukštą aliejaus, kad kepami blynai nepriliptų prie keptuvės. Tuomet čirvinių blynų keptuvės nebereikės patepti riebalais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.