Lengvai pagaminamos mielinės bandelės su cinamonu pagal N. Degutienės receptą

Laisvadienis – tai metas, kai sustojus po darbų norisi mėgautis namų ramybe. Su kuo jums asocijuojasi namų ramybė? Su įdomia knyga? Tingiu gulinėjimu prieš televizorių? Spragsinčio židinio ugnimi? Man ramybė namuose visų pirma siejasi su nosį kutenančiais kvapais, sklindančiais iš virtuvės.

Daugiau nuotraukų (1)

Nida Degutienė, „Nidos receptai“

Feb 14, 2015, 3:20 PM, atnaujinta Feb 6, 2023, 12:06 PM

Kad ir ką sakytumėte, mielinių bandelių kvapas dar nė vieno nepaliko abejingu! Pamenu,  studijų metais mūsų fakultete rytinių paskaitų metu kasdien pakvipdavo pirmame pastato aukšte kepamomis mielinėmis bandelėmis, mat apačioje buvo įsikūręs pieno baras! Vos sulaukdavome paskaitos pabaigos ir per pertrauką bildėdavome laiptais žemyn.

Tos bandelės per penkerius studijų metus taip ir nepabodo, nors valgydavome jas kasdien. Ir dabar, kai tik namuose imuosi kepti mielines bandeles, pati vos sulaukiu, kol jas ištrauksiu iš orkaitės ir atsilaušiu minkštutį gabalėlį...

Šios bandelės su cinamonu, riešutais ir razinomis – tradiciniai tipiški pusryčių kepiniai. Be galo lengvai pagaminamos, skaniausios, savaime suprantama, dar šiltos, ką tik iškeptos. 

Mielinės bandelės su cinamonu, riešutais ir razinomis

Mielinei tešlai reikės:

  • 3 šaukštų cukraus;
  • 20 g šviežių mielių (arba 2.5 šaukštelio sausų mielių);
  • 1 stiklinės šilto pieno (40 C temperatūros);
  • 3 stiklinių miltų;
  • 1/2 šaukštelio druskos;
  • 4 šaukštų tirpinto sviesto.

Įdarui reikės:

  • 2 šaukštų tirpinto sviesto;
  • 1,5 šaukšto malto cinamono;
  • 5,5 šaukšto rudojo cukraus;
  • 1/2 stiklinės razinų;
  • 1/2 stiklinės sukapotų graikiškų riešutų.

Viršui patepti reikės:

  • 4 šaukštų tirpinto sviesto.

Mieles ir cukrų sudėkite į nedidelį dubenėlį ir šaukštu ištrinkite, kad susimaišytų. Supilkite šiltą pieną ir įdėkite šaukštą miltų. Išmaišykite ir palikite šiltai, kad masė suputotų, mielės pradėtų veikti.

Miltus sumaišykite su druska. Suberkite į didelį dubenį arba į virtuvinio kombaino indą. Padarykite viduryje duobelę, į ją supilkite mielių ir pieno mišinį, taip pat šiltą (ne karštą!) tirpintą sviestą. Maišykite masę tol, kol ji taps minkšta, žvilgančia ir elastinga tešla. Iš tešlos suformuokite rutulį, jį aptepkite arba tirpintu sviestu, arba aliejumi, įdėkite į dubenį, ir tą dubenį uždengę švariu virtuviniu rankšluostėliu, palikite šiltai mažiausiai valandai.

Kai tešlos kiekis padvigubės, suminkykite tešlą iš naujo ir vėl suformuokite rutulį. Šioje stadijoje galite tešlą uždengti maistine plėvele ir statyti į šaldytuvą (jei ketinate kepti bandeles kitą dieną).

Jei kepsite tuoj pat, iškočiokite tešlą į didelį ploną stačiakampį. Visą stačiakampio plotą patepkite tirpintu sviestu, pabarstykite cinamonu, cukrumi, razinomis ir kapotais riešutais. Tampriai susukite tešlą, tada supjaustykite maždaug 2-3 cm gabaliukais.

Bandeles sustatykite į kepimo skardą (tiks bet kokia apvali skarda, arba torto forma su nuimamais kraštais). Bandelių viršų patepkite tirpintu sviestu. Palikite uždengę švariu rankšluostėliu, kol įkais orkaitė.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 C. Dėkite indą su bandelėmis į orkaitės vidurį ir kepkite 10-15 minučių, arba kol bandelės gražiai paruduos. Valgykite šiltas, atsiplėšdami pirštais kiekvieną bandelę. Patiekiant galite pabarstyti cukraus pudra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.