Humoristė V. Mičiulienė tiki: blynų valgymas naikina raukšles

Aukštaitis be blynų – kaip dzūkas be grybų. Tai pripažino aktorė, režisierė, renginių vedėja Violeta Mičiulienė (52 m.), gyvenanti Subačiaus miestelyje netoli Kupiškio. „Tikras aukštaitis gali valgyti blynus nuo ryto iki vakaro ir vis tiek nebus sotus. Pasižiūrėkite į mane ir viską suprasite – jei ne dažinys, į kurį mirkomi blynai, gal mano skruostai dabar būtų ne tokie putlūs“, – juokėsi V.Mičiulienė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 17, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 12:43 AM

Subačiaus kultūros namų režisierė, garsėjant humoristiniais renginiais, įžvelgė ir blynų naudą. Moteris tikino, kad jie gali net atjauninti, nes valgant daug sočių blynų raukšlės būna ne tokios gilios.

Kupiškio krašte Užgavėnės švenčiamos gausiai ir sočiai. Jų laukdami aukštaičiai dažniau kepa ne blynus, o pyragą, vadinamą pakyšuoliu. Užgavėnių rytą niekas neraiko pakyšuolio, o plėšo jį rankomis. Už tokį pakyšuolį V.Mičiulienei kur kas skanesni dar vaikystėje ragauti jos senelės Daratos kepti blynai.

Šį receptą moteris išsaugojo iki šių dienų. Kai nori ką nors gardžiai pavaišinti, režisierė negaili laiko ir prikepa krūvą lietinių. Kiekvieną blyną susuka į vamzdelį ir sudeda į gilią lėkštę. Atskirai prie blynų yra ruošiamas dažinys.

Tokiu patiekalu moteris stengiasi palepinti savaitgaliais namo sugrįžtančius savo sūnus Jokūbą (27 m.) ir Matą (22 m.) bei būsimas marčias.

Nė karto iš jų lūpų humoristė negirdėjo, kad blynai būtų neskanūs. Tiek sūnūs, tiek jų mylimosios – visi kaip susitarę tvirtina niekur nevalgę tokių skanių blynų.

„Mano babytės blynai būdavo ypatingi, visa šeima susėsdavo prie stalo ir kabindavo dažinį iš vieno indo. Toks paprotys suburia ir moko dalytis, mes su vaikais taip pat ištikimi šiai tradicijai“, – prisipažino pašnekovė.

Humoristės V.Mičiulienės lietiniai su grybais

Reikės:

2 stiklinių miltų

2 stiklinių vandens

2 kiaušinių

nubraukto arbatinio šaukštelio druskos

arbatinio šaukštelio cukraus

3 valgomųjų šaukštų aliejaus

1/3 arbatinio šaukštelio sodos

gabalėlio lašinių

Išplakite kiaušinius, įpilkite vandens, sodą nugesinkite grietine, įliekite aliejaus, viską išmaišykite, suberkite miltų. Ištepkite lašiniais keptuvę, išliekite vieną blyną. Kiekvieną kartą kepdami blyną keptuvę ištepkite lašiniais.

Blynus susukite į vamzdelį.

Kupiškio krašte prie tokių lietinių ruošiama įvairių dažinių. V.Mičiulienė labiausiai mėgsta grybų dažinį, kuriam tinka tiek džiovinti, tiek šaldyti baravykai.

Grybų dažiniui reikės:

saujos džiovintų arba šaldytų baravykų

3 valgomųjų šaukštų miltų

rūkytų lašinių (kiek negaila)

pusės stiklinės miltų

2 vidutinio dydžio svogūnų

žiupsnio druskos, juodųjų pipirų

Iš vakaro pamerkite džiovintus baravykus (galima imti virtų baltų pupelių, tiks ir konservuotos pupelės, reikės vieno indelio). Supjaustykite rūkytus lašinius, svogūnus, apkepkite.

Tada sudėkite išmirkytus grybus, dar šiek tiek pakepkite, kad viskas suminkštėtų. Įberkite į keptuvę miltų, jie turi pagelsti. Įpilkite pieno, išmaišykite, įberkite druskos, pipirų. Maišykite, kol dažinys užvirs ir sutirštės iki grietinės tąsumo. Toks dažinys tinka ir prie virtų bulvių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.