Apniukusią dieną sušildys pomidorų sriuba su lęšiais

Kai apniukusios dienos įgrista, yra patikimas būdas nuspalvinti  gyvenimą: tereikia pasiraitojus rankoves nerti į virtuvę. Dar geriau – prisikvietus pulką draugų dalinantis gražiais vasaros prisiminimais. Žinoma, skanaujant kažką sotaus ir aromatingo, kas primena egzotiškas keliones ir būtinai nuteikia pozityviai.

Daugiau nuotraukų (1)

Nida Degutiene (nidosreceptai.lt)

2015-02-25 10:35, atnaujinta 2018-01-12 09:02

Lęšių ir pomidorų sriuba

Reikės:

2 šaukštų alyvuogių aliejaus;

1 didelio svogūno, smulkiai supjaustyto;

4 skiltelių česnako, susmulkintų;

1 aitriosios paprikos, susmukintos (arba pagal skonį);

1 šaukštelio kumino;

1 šaukštelio maltos saldžiosios paprikos;

1/2 šaukštelio maltų kvapiųjų pipirų;

1/2 šaukštelio kalendros;

1 šaukštelio cukraus;

grūstų juodųjų pipirų;

1 šaukštelio druskos (arba pagal skonį);

1.5 stiklinės žaliųjų lęšių (nuplautų ir nusausintų);

1 indelio (500 ml) konservuotų pomidorų savo sultyse;

1 litro vištienos arba daržovių sultinio (arba vandens);

2-4 šaukštelių pomidorų pastos.

Patiekimui:

„Tahini“ padažo (receptas – žemiau);

šviežių kalendros lapelių.

Dideliame puode įkaitinkite aliejų ir kepinkite svogūnus, kol šie suminkštės, taps permatomi. Tada suberkite kapotus česnakus ir aitrųjį pipirą, po minutės suberkite visus prieskonius, druską, cukrų. Kepinkite maišydami, kol prieskoniai paskleis kvapą.

Suberkite nuplautus ir nusausintus lęšius ir toliau maišydami kepinkite. Kai lęšiai taps sausi, supilkite konservuotus pomidorus kartu su jų sultimis, ir toliau kepinkite maišydami (apie 4-5 min).

Galiausiai supilkite sultinį, užvirinkite, sumažinkite ugnį ir uždengę troškinkite apie 25 min., arba kol lęšiai suminkštės (tačiau ne tiek, kad lęšiai virstų koše). Jei matote, kad sriuba per tiršta, praskieskite ją verdančiu vandeniu.

Pačioje pabaigoje įdėkite pomidorų pastą (kad ji lengviau sriuboje išsimaišytų, aš paprastai pastą sumaišau su trupučiu virinto vandens), ir paragaukite, ar netrūksta druskos, aštrumo. Jei trūksta rūgšties, galite įdėti dar pomidorų pastos.

Nukelkite sriubą nuo ugnies ir palikite uždengtame puode dar pabrinkti. Patiekite su prancūzišku batonu, „Tahini“ padažu, kapotomis kalendromis, galite pabarstyti lengvai paskrudintais sezamais.

Padažas:

Sezamų pastą (tahini) sumaišykite su citrinos sultimis, sutrintais česnakais, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Kuo daugiau sezamų pastą skiesite citrinos sultimis, tuo labiau ji skystės. Tuo tarpu jei imsite skiesti vandeniu, pasta tirštės.

Sezamų pastos (tahini) galima nusipirkti turkiškų produktų, kai kuriose prieskonių, sveikų produktų parduotuvėse.

Šaltinis – nidosreceptai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.