Keptų burokų ir perlinių kruopų salotos
4 asm. reikės:
2 didelių burokų;
1/2 stiklinės perlinių kruopų (geriausia nuplautų ir porą valandų arba pernakt išmirkytų šaltame vandenyje);
4 saujų žalumynų – gražgarsčių, sultenių ar kitokių šviežių salotų;
gabalėlio parmezano arba kietojo „Džiugo“ sūrio.
Citrusinių vaisių padažui reikės:
1 apelsino – sulčių ir nutarkuotos žievelės;
1 citrinos – sulčių ir nutarkuotos žievelės;
3 česnako skiltelių, susmulkintų;
1 šaukšto „Dijon“ garstyčių;
2 šaukštų skysto medaus;
žiupsnio druskos;
1/2 stiklinės aliejaus (geriausia – alyvuogių).
Karemelizuotiems riešutams:
1/2 stiklinės graikiškų, karijų arba pistacijų riešutų;
1 šaukšto klevų sirupo;
2 šaukštų baltojo cukraus.
Kaip gaminti
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, nuplautus burokus įvyniokite į aliuminio foliją ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 1 valandą arba kol burokai bus minkšti. Šiek tiek atvėsinkite burokus, nulupkite ir palikite atvėsti visiškai. Supjaustykite stambokais gabalėliais.
Perlines kruopas išvirkite pasūdytame vandenyje, kol kruopos taps minkštos. Nupilkite skystį (jei jo liko) ir palikite kruopas visiškai atvėsti. Kruopas išvirti galite iš anksto, prieš kelias dienas, ir laikyti šaldytuve.
Pasigaminkite karamelizuotus riešutus: jei naudojate graikiškus arba karijų riešutus, sulaužykite juos mažesniais gabalėliais. Jei naudojate pistacijas (nesūdytas, nekeptas), palikite visas.
Pašlakstykite riešutus klevų sirupu, pamaišykite, kad jie visi pasidengtų sirupu. Pabarstykite cukrumi ir vėl pamaišykite, kas cukrus priliptų prie riešutų. Suberkite ant pergamentinio popieriaus viena eile ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 135 laipsnių 20 minučių, kol taps traškūs.
Visus padažui skirtus ingredientus, išskyrus aliejų, gerai sumaišykite elektriniu plakikliu. Pabaigoje maža srovele pilkite aliejų, nuolat plakdami, kol gausite tirštą padažą.
Šaltinis – nidosreceptai.lt