Varškės pyragas su kondensuotu pienu: N. Degutienė pasidalijo receptu

Ar pamenate laikus, kai gūdžiu sovietmenčiu nebuvo didelio saldumynų pasirinkimo, o namuose išsivirę kondensuoto pieno indelį ir pavertę jo turinį ruda tiršta karameline mase, darydavome iš jo tikrus stebuklus: pertepdavome vaflius, gamindavome trupininį pyragą arba tiesiog sulaižydavome visą indelio turinį.

Sūrio pyragas su kondensuotu pienu, kokosais ir serbentų uogiene.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Sūrio pyragas su kondensuotu pienu, kokosais ir serbentų uogiene.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Daugiau nuotraukų (1)

Nida Degutienė, „Nidos receptai“

Mar 30, 2015, 8:47 AM, atnaujinta Mar 19, 2023, 7:55 PM

Kai pirmąkart viešėjau Meksikoje ir ten paragavau vietinių saldumynų su dulce de leche, jaučiausi tarsi tas skonis sugražinęs būtų mane atgal į vaikystę.

Su meksikiečiais esame skirtingose planetos pusėse, o štai vieną saldumyną turime bendrą. Taip, taip – „egzotiškasis“ dulce de leche yra tas pats išvirtas saldaus kondensuoto pieno indelis!

Kondensuotą pieną paversti dulce de leche labai lengva: į puodą pripili vandens, įmerki saldaus kondensuoto pieno indelį (jis turi visas atsidurti po vandeniu), ir užvirinęs verdi pieną skardinėje valandą laiko. Išėmus reikia gerai atšaldyti ir tik tada atidaryti skardinę – antraip karštas tirštas pienas, esantis po dideli spaudimu, ištrykš ir nudegins!

Visi ingredientai  šiam pyragui turi būti kambario temperatūros. Jokiais būdais neplakite masės ilgai – tik tiek, kiek reikia, kad susimaišytų visos sudedamosios dalys. Jei plaksite sūrio masę intensyviai, pyragas nelygiai iškils kepant ir ims trūkinėti bei bliūkšti.

Kuo ilgiau iškeptas sūrio pyragas stovės šaldytuve, tuo sulig kiekviena diena jis bus skanesnis! Tad jei planuojate pasikviesti svečių šeštadienį, pyragą iškepkite vėliausiai penktadienį, o dar geriau – ketvirtadienį. 

Varškės pyragas su kondensuotu pienu, kokosais ir serbentų uogiene

Reikės:

  • 1 kg 3 kartus sumaltos varškės masės (parduodama kibirėliuose);
  • 3 šaukštų krakmolo;
  • 3/4 stiklinės cukraus pudros;
  • 2 šaukštų „Amaretto“ likerio (nebūtina);
  • 5 kiaušinių;
  • 200 ml kokosų pieno;
  • 1 indelio išvirto kondensuoto pieno (arba 1 indelio pirktos dulce de leche masės – apie 450 g);
  • kakavos;
  • 100 g juodųjų serbentų džemo.

Įkaitinkite orkaitę iki 180C (be apipūtimo funkcijos). Pasiruoškite apvalią torto formą su nusegamais kraštais.

Dideliame dubenyje (arba elektrinio kombaino inde) sumaišome varškę su krakmolu ir cukraus pudra. Tada po vieną mušame kiaušinius, ir pamažu maišom, kad ingredientai susijungtų (neplakam ilgai!).

Pačioje pabaigoje įpilame „Amaretto“ ir sumaišome.

Taip paruoštą varškės masę padalinam į dvi lygias dalis. Į vieną dalį supilame kokosų pieną ir išmaišome. Į kitą dalį sudedame kondensuotą pieną ir taip pat išmaišome iki vientisos masės.

Į torto formą įpilame pusę paruoštos baltos varškės masės, išlyginame paviršių ir pašauname į įkaitintą orkaitę. Po 13-15 minučių, kai masė šiek tiek sustandėjo, išimame torto formą ir ant baltos apkepintos masės supilame pusę rudos masės. Vėl kepame apie 13 minučių.

Išimame iš orkaitės, visą paviršių pabarstome kakava ir  supilame likusią baltą masę. Vėl dedame į orkaitę ir kepame apie 13 min. Tada išimame iš orkaitės, visą paviršių ištepame serbentų uogiene ir ant viršaus supilame likusią rudą varškės masę. Išlyginame paviršių ir pašauname kepti apie 13-15 min.

Iškeptą sūrio pyragą vėsiname pamažu. Išjungus orkaitę palaikome pyragą 10 minučių neatidarinėdami durelių karštoje orkaitėje. Tada praveriame šiek tiek orkaitės dureles ir leidžiame atvėsti dar 10 minučių. Tada jau galima išimti pyragą ir leisti jam atvėsti visiškai.

Peiliu apipjauname pyrago kraštus, kad šie atliptų nuo formos. Nuimame formos kraštus ir dedame pygarą į šaldytuvą kelioms valandoms (geriausia – parai).

Prieš patiekiant visą pyrago viršų gausiai pabarstome kakava.

Šaltinis – nidosreceptai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.