Menkė ant šafraninio rizoto pagalvės – ir šventei, ir vakarienei

Itališka klasika – rizotas – tai patiekalas, tinkantis ir šventėms, ir įprastai vakarienei. Kreminės konsistencijos valgis tik atrodo sudėtingai paruošiamas. Iš tiesų jam tereikia keletos būtinų ingredientų, kurie tikrai nėra „deficitiniai“: sviestas, ryžiai, geros kokybės sultinys (daržovių arba mėsos) ir baltas vynas.

Menkės kepsnys ant rizoto.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Menkės kepsnys ant rizoto.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Daugiau nuotraukų (1)

Nida Degutienė (nidosreceptai.lt)

Apr 13, 2015, 9:46 AM, atnaujinta Apr 4, 2023, 11:09 AM

Vienas vienintelis pasiūlymas – jokiais būdais nenuleiskite nei vieno iš šių ingredientų kokybės kartelės! Namuose išvirtas sultinys padarys stebuklus, jūs nė neįsivaizduojate, kokio gardumo bus jūsų rizotas, jei jį ruošite būtent su naminiu sultiniu.

Ryžiai privalomai turi būti apvalūs, specialios rūšies, kuri yra itin krakmolinga ir skirta būtent gaminti rizotui. Paieškokite specializuotų produktų skyriuje -tikrai tokių surasite! Baltas vynas? Taisyklė, jog patiekalams dera vartoti tokį vyną, kurį patys gertumėte, galioja ir rizotui. Anaiptol nereikia į puodą pilti paties brangiausio vyno, tačiau jei susigundysite vynu iš popierinio pakelio už pusantro euro, rezultatas gali nuvilti.

Šis skaisčiai geltonos spalvos rizotas turi vieną labai ypatingą ingredientą, kurio gali tekti paieškoti. Tai bene brangiausias prieskonis – šafranas. Tie, kas keliavo po Indiją, tikriausiai parsivežė vieną kitą pakuotę plonyčių „siūlelių“, kurie bet kokį patiekalą nudažo skaisčiai geltona spalva, o visi namai dar kelias dienas kvepia šafranu...

Rizotą pasigaminti yra tikrai paprasta, tik reikia laikytis tam tikrų taisyklių. Pirmiausia puode įkaitintame svieste arba aliejuje (arba abiejų mišinyje) apkepinami svogūnai, tada sudedami ryžiai, maišant kaitinama, kad kiekvienas ryžių grūdelis pasidengų riebalais. Paskiau pilamas vynas, o kai jis išgaruoja ir susigeria į ryžius, dalimis pilamas sultinys.

Rizotą reikia dažnai maišyti ir nuolat papildyti nauja sultinio partija, kai prieš tai supiltą sugeria ryžiai. Taip pat reikia ragauti, kad nepražiopsotum momento, kai ryžiai būna al dente, t.y. dar ne iki galo suvirę, kreminės konsistencijos.

Menkė ant  šafraninio rizoto pagalvės (3-4 asm.)

Ingredientai:

  • 2 šaukštai sviesto + 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 1 nedidelis svogūnas, smulkiai supjaustytas
  • 3/4 stiklinės rizotui tinkamų ryžių
  • žiupsnelis šafrano
  • 120 ml baltojo vyno
  • apie 750 ml vištienos arba daržovių sultinio (namuose virtas tikrai daro stebuklus!!)
  • 3-4 menkės (arba kitokios baltos žuvies) file
  • 1 pomidoras, supjaustytas plonomis juostelėmis
  • žiupsnelis raudonėlio
  • šviežių bazilikų lapeliai
  • šviežiai grūsti juodieji pipirai

Keptuvėje arba puode storu dugnu įkaitinkite sviestą ir aliejų, suberkite svogūnus ir kepinkite maišydami, kol šie taps permatomi, suminkštės, bet neapskrus. Suberkite ryžius ir maišydami toliau kelias minutes kepinkite. Suberkite šafraną (galite prieš tai šafraną pamerkti keliuose šaukštuose šilto vandens, kad pasklistų spalvą, ir tada supilkite į puodą kartu su geltonu vandeniu).

Supilkite vyną ir maišydami kepinkite, kol visiškai neliks skysčio – vynas išgaruos. Tada pilkite po samtelį sultinio ir mašydami toliau virinkite ant vidutinės ugnies. Kaskart, kai skystis išgaruos, įpilkite sekančią porciją sultinio. Maždaug per 15-17 minučių rizotas turėtų būti tirštas, ir beveik tinkamo minkštumo. Jei jūsų sultinys tradincinio sūrumo, rizotas turėtų būti tinkamo skonio, tačiau jei sultinys be druskos, pagal skonį pasūdykite ir gerai išmaišykite rizotą.

Ant rizoto sudėliokite žuvies file, pabarstykite trupučiu druskos, raudonėliais, ant file sudėkite pomidoro juosteles, uždenkite puodą (keptuvę) dangčiu ir troškinkite ant nedidelės ugnies apie 5-7 minutes, kol žuvis suminkštės.

Patiekiant lėkštėje, žuvį patiekite ant rizoto  pagalvės, ant viršaus uždėkite kelias riekeles pomidoro ir pabarstykite šviežiais bazilikais bei grūstais juodaisiais pipirais.

Šaltinis – nidosreceptai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.